
Minipavlova s jahodovou šlehačkou
Spojení sněhových pusinek, šlehačky a čerstvých jahod je nepřekonatelně lahodné. K jahodám příště zkuste přimíchat i další sezonní ovoce – maliny, rybíz či borůvky.
Ingredience
- 450 g krupicového cukru
- 6 bílků
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky bílého vinného octa
- 1 kg jahod, očištěných a pokrájených
- 200–300 g moučkového cukru
- 600 ml smetany ke šlehání
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 140°C a vyložte dva plechy pečicím papírem. Pomocí elek- trických metel vyšlehejte bílky do pěny. Pak postupně ve třech dávkách přisypte cukr; další dávku přidejte až tehdy, když je předchozí zašlehaná. Přidejte kukuřičný škrob a vinný ocet a šlehejte, až získáte lesklou, pevnou a tuhou hmotu – může to trvat klidně 5 minut.
2 Na připravené plechy vytvarujte 6–8 kruhů, pokud možno tak, aby byly okraje vyšší a vznikly mističky. Pečte 30 minut, pak vypněte troubu, ale neotvírejte ji a pusinky nechte ještě hodinu dosušit. Potom opatrně vyjměte a nechte vychladnout (zabalené ve vzduchotěsném obalu vydrží přes noc, zamražené až měsíc).
3 Na jahodovou omáčku rozmixujte 600g jahod. Propasírujte je, abyste se zbavili zrníček, a pyré oslaďte 2 lžícemi moučkového cukru. (Můžete ho připravit i den předem.) Prosejte zbývající moučkový cukr, přisypte ho do smetany a ušlehejte. Nakonec opatrně promíchejte se 2/3 jahodového pyré.
4 Při podávání rozdělte na sněhové pusinky jahodovou šlehačku a ozdobte zbylou omáčkou a pokrájenými jahodami.
Přidat komentář