Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ambrozie z Verchlábe

Ambrozie je vařené maso, které se připravovalo v mnoha úpravách. Vrchlabská verze je doplněná bramborami – právě v zápisníku místního občana z roku 1771 byla nalezena první písemná zmínka o bramborách v Krkonoších…

Vydání: 2006/2
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření: 45 minut
PT1H
Pečení 1:00

Ingredience

    • 1 kg vepřové kotlety bez kosti, vcelku
    • 1,2 kg brambor
    • 7 stroužků česneku
    • 1 muškátový oříšek
    • 1 lžičku tymiánu
    • 4 bobkové listy
    • 2 lžíce sádla
    • sůl

    Na pórek na česneku:

    • 4 menší pórku
    • 2 lžíce másla
    • 1 lžíci hladké mouky na zaprášení
    • 3 stroužky česneku
    • 1 lžíci strouhaného zázvoru
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1. Do hrnce vlijte litr vody, vložte do něj maso a bobkové listy. Vařte tři čtvrtě hodiny. Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 C.
 
2. Pekáček, nejlépe kameninový, vytřete stroužkem česneku. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty pak rozložte do pekáčku ve třech vrstvách; každou posypte směsí rozdrceného česneku, nastrouhaného muškátového oříšku a tymiánu. Osolte a zalijte brambory asi do poloviny vývarem z masa. Nakonec přidejte sádlo.

3. Vložte do předehřáté trouby; asi po půl hodině položte na brambory plátky masa. Pečte, dokud brambory nevsáknou všechen vývar; trvá to asi hodinu. Podávejte nejlépe s dušeným pórkem (níže).
 
Pórek na česneku:
1. Pórek očistěte, nakrájejte na kolečka, dejte do kastrolu a krátce ho osmahněte na másle. Zelenina by se neměla připálit a zhnědnout. Zalijte trochou vody a poduste doměkka. 
 
2. Zaprašte pórek moukou a podle potřeby přilijte vodu. Přidejte česnek utřený se solí, pepř i zázvor a ještě zhruba sedm minut duste.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hladká ančka

Sejkory s medem

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vážené dámy, chutné velmi chutné, ale maso bylo nějaké tuhé. Postupovala jsem přesně dle receptu, ale maso bylo jak "hužva". Kde jsem udělala chybu? Nemáte některá zkušenost?
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/06, str.41
Obrazek uzivatele
při čtení mě recept nadchul, ale byla jsem zklamaná, výsledná chuť mě nikterak nenadchla.

Přidat komentář