0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šalotková polévka se špenátovým pestem

Šalotková polévka se špenátovým pestem

3.6 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2794 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 346 g
Tuky 114 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Každý ze strávníků si vmíchá špenátové pesto podle své chuti.

Suroviny

máslo 2 PL
šalotka 10 ks
velká, protáhlá, či 20 malých kulatých oloupanéých a nadrobno nakrájených
česnek 3 stroužky
celé, oloupané
tymián 3 snítky
či špetka sušený
bobkový list 2 ks
brambory 2 ks
na kostičky
vývar zeleninový 1 l
smetana ke šlehání 200 ml
sůl
Na špenátové pesto
pepř
čerstvě mletý
máslo 1 PL
česnek 2 stroužky
nadrobno + další na dokončení
špenát 200 g
mražené např. Bonduelle

1 Na másle zvolna opékejte šalotku a česnek asi 5 minut dorůžova. Přidejte tymián, bobkový list, brambory, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte bublat ještě 20 minut.

2 Přidejte smetanu, znovu přiveďte k varu a vypněte. Vyhoďte tymián a bobkový list a rozmixujte dohladka. (Můžete ji ještě protřít hustým sítem.) Osolte a opepřete.

3 Na špenátové pesto opékejte velmi pomalu na másle nasekaný česnek, minuta stačí. Přidejte chilli, špenát, smetanu, osolte, přiklopte a duste asi 5 minut, až špenát povolí. Vypněte, vmíchejte parmazán, půlku drceného stroužku česneku a rozmixujte.

4 Při podávání polévku ozdobte lžící špenátového krému. Zbytek pesta servírujte vedle, aby si každý mohl ještě sám přidat.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit