Pečení: Pomalu pečené kuře, nádivka a nastavovaná kaše

Pečení: Pomalu pečené kuře, nádivka a nastavovaná kaše

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10844 kcal
Bílkoviny 228 g
Cukr 1329 g
Tuky 527 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravidelnou školu vaření vede na stránkách Apetitu skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás učí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její zákonitosti, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit podle vlastní fantazie...

Suroviny

Na pečené kuře
kuře 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
drcený, dle chuti
rozmarýn 2 snítky
tymián 2 snítky
citron 0.5 ks
v celku
česnek 3 stroužky
na plátky
máslo 60 g
+ na případné potření + 50-100 g na zahuštění výpeku
Na nádivku
máslo 150 g
kořenová zelenina 150 g
(mrkev, celer, petržel), nakrájené na kostičky
šalotka 1 ks
na kostičky
česnek 4 stroužky
nadrobno
toustový chléb 15 plátků
na kostičky
mléko 150 ml
muškátový oříšek špetka
čerstvě strouhaný
30 g
hladkolistá petrželk nasekaná
Na kapustičky
růžičková kapusta 100 g
máslo 30 g
Na nastavovanou kaši
brambory 500 g
máslo 250 g
kroupy 100 g
uvařené, velikost číslo 10
smetana ke šlehání 50 ml
[[nid:33795]]

PEČENÍ MASA NA MŘÍŽCE

Pro pečení masa, zejména většího kusu v celku (ale můžete tak péct i více menších kusů), je skoro vždy lepší péct je pomalu, tedy déle a při nízké teplotě, a až nakonec maso jen krátce prudčeji opéct kvůli barvě a křupavé kůrce. Kombinace těchto dvou technik zaručí šťavnatost i skvělou chuť. Díky nízké teplotě zůstane v mase více šťávy. Při pečení na vysokou teplotu se svalová vlákna stáhnou a maso v podstatě vymačká vlastní šťávu ven, podobně jako když zmáčknete mokrou houbu. Při pomalém pečení se maso upraví daleko šetrněji a šťáva zůstane tam, kde ji chceme mít – uvnitř. Pomalé pečení vyžaduje delší čas, aby se maso u kosti dobře propeklo – pokud si chcete být jisti, že je hotové, použijte teploměr: u prsní kosti byste měli mít minimálně 65°C. Maso se při této nízké teplotě nemusí zakrývat a je ideální péct ho na mřížce a pod ni dát plech na odkapávání šťávy, tou můžete v průběhu pečení maso potírat. Díky tomu se maso v žádné části nedusí, ale rovnoměrně se opeče ze všech stran.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit