Pečení: Pomalu pečené kuře, nádivka a nastavovaná kaše

Pečení: Pomalu pečené kuře, nádivka a nastavovaná kaše

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10844 kcal
Bílkoviny 228 g
Cukr 1329 g
Tuky 527 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pravidelnou školu vaření vede na stránkách Apetitu skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás učí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její zákonitosti, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit podle vlastní fantazie...

Suroviny

Na pečené kuře
kuře 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
drcený, dle chuti
rozmarýn 2 snítky
tymián 2 snítky
citron 0.5 ks
v celku
česnek 3 stroužky
na plátky
máslo 60 g
+ na případné potření + 50-100 g na zahuštění výpeku
Na nádivku
máslo 150 g
kořenová zelenina 150 g
(mrkev, celer, petržel), nakrájené na kostičky
šalotka 1 ks
na kostičky
česnek 4 stroužky
nadrobno
toustový chléb 15 plátků
na kostičky
mléko 150 ml
muškátový oříšek špetka
čerstvě strouhaný
30 g
hladkolistá petrželk nasekaná
Na kapustičky
růžičková kapusta 100 g
máslo 30 g
Na nastavovanou kaši
brambory 500 g
máslo 250 g
kroupy 100 g
uvařené, velikost číslo 10
smetana ke šlehání 50 ml
[[nid:33795]]

PEČENÍ MASA NA MŘÍŽCE

Pro pečení masa, zejména většího kusu v celku (ale můžete tak péct i více menších kusů), je skoro vždy lepší péct je pomalu, tedy déle a při nízké teplotě, a až nakonec maso jen krátce prudčeji opéct kvůli barvě a křupavé kůrce. Kombinace těchto dvou technik zaručí šťavnatost i skvělou chuť. Díky nízké teplotě zůstane v mase více šťávy. Při pečení na vysokou teplotu se svalová vlákna stáhnou a maso v podstatě vymačká vlastní šťávu ven, podobně jako když zmáčknete mokrou houbu. Při pomalém pečení se maso upraví daleko šetrněji a šťáva zůstane tam, kde ji chceme mít – uvnitř. Pomalé pečení vyžaduje delší čas, aby se maso u kosti dobře propeklo – pokud si chcete být jisti, že je hotové, použijte teploměr: u prsní kosti byste měli mít minimálně 65°C. Maso se při této nízké teplotě nemusí zakrývat a je ideální péct ho na mřížce a pod ni dát plech na odkapávání šťávy, tou můžete v průběhu pečení maso potírat. Díky tomu se maso v žádné části nedusí, ale rovnoměrně se opeče ze všech stran.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit