0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečené kuře, nádivka a nastavovaná kaše

pecene kure
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pomalu pečené kuře, nádivka a nastavovaná kaše

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10844 kcal
Bílkoviny 228 g
Sacharidy 1329 g
Tuky 527 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravidelnou školu vaření vede na stránkách Apetitu skvělý šéfkuchař Pavel Býček. Každý měsíc vás učí jednu ze základních kuchařských technik. Když totiž znáte techniku a její zákonitosti, můžete si už recepty vymýšlet sami a vařit podle vlastní fantazie...

Suroviny

Na pečené kuře
kuře 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
drcený, dle chuti
rozmarýn 2 snítky
tymián 2 snítky
citron ½ ks
v celku
česnek 3 stroužky
na plátky
máslo 60 g
+ na případné potření + 50-100 g na zahuštění výpeku
Na nádivku
máslo 150 g
kořenová zelenina 150 g
(mrkev, celer, petržel), nakrájené na kostičky
šalotka 1 ks
na kostičky
česnek 4 stroužky
nadrobno
toustový chléb 15 plátků
na kostičky
mléko 150 ml
muškátový oříšek špetka
čerstvě strouhaný
30 g
hladkolistá petrželk nasekaná
Na kapustičky
máslo 30 g
Na nastavovanou kaši
brambory 500 g
máslo 250 g
kroupy 100 g
uvařené, velikost číslo 10

Postup

1
PEČENÍ MASA NA MŘÍŽCE

Pro pečení masa, zejména většího kusu v celku (ale můžete tak péct i více menších kusů), je skoro vždy lepší péct je pomalu, tedy déle a při nízké teplotě, a až nakonec maso jen krátce prudčeji opéct kvůli barvě a křupavé kůrce. Kombinace těchto dvou technik zaručí šťavnatost i skvělou chuť.

2

Díky nízké teplotě zůstane v mase více šťávy. Při pečení na vysokou teplotu se svalová vlákna stáhnou a maso v podstatě vymačká vlastní šťávu ven, podobně jako když zmáčknete mokrou houbu. Při pomalém pečení se maso upraví daleko šetrněji a šťáva zůstane tam, kde ji chceme mít – uvnitř. Pomalé pečení vyžaduje delší čas, aby se maso u kosti dobře propeklo – pokud si chcete být jisti, že je hotové, použijte teploměr: u prsní kosti byste měli mít minimálně 65°C.

3

Maso se při této nízké teplotě nemusí zakrývat a je ideální péct ho na mřížce a pod ni dát plech na odkapávání šťávy, tou můžete v průběhu pečení maso potírat. Díky tomu se maso v žádné části nedusí, ale rovnoměrně se opeče ze všech stran.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč