0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kachní srdíčka s omáčkou a bramborový placek

Kachní srdíčka s omáčkou a bramborový placek

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby jako hlavní chod

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 18561 kcal
Bílkoviny 951 g
Sacharidy 1060 g
Tuky 1061 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kachní srdíčka nemusíte vždycky sehnat, ale stejné jídlo můžete udělat i z kuřecích, která mají všude.

Suroviny

Na 350 ml kachní omáčky
kachna 3 kg
kachní kosti
olej 200 ml
mrkev 200 g
nakrájená na kostičky
celer 200 g
nakrájený na kostičky
cibule 300 g
na kostičky
česnek 100 g
podrcený
rajčatová passata - pyré 100 g
víno červené 1 l
sůl 30 g
bobkový list 5 ks
nové koření 10 kuliček
pepř mletý 20 kuliček
tymián 10 g
čerstvý
vývar 5 l
nejlépe kachní
Na bramborový placek
brambory 1 kg
varný typ C
cibule 200 g
vejce 2 ks
sůl 30 g
pepř 5 g
čerstvě mletý
kmín 10 g
drcený
majoránka (drhnutá) 20 g
česnek 100 g
tymián sušený 5 g
cibule smažená 50 g
sušená
mouka pšeničná hladká 200 g
strouhanka
podle potřeby
sádlo
kachní sádlo či olej na smažení
Na srdíčka
srdce kachní 600 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
sádlo 1 PL
kachní sádlo či olej na smažení
K podávání
kachní škvarky (lze vynechat)

Postup

1

KACHNÍ OMÁČKA
není pro netrpělivé, vaří se dlouho, ale stojí za zkoušku!

  • Kachní kosti upečte v troubě při 160°C dozlatova, trvá to asi 45 minut.
  • Potom na oleji ve velkém hrnci opečte mrkev, celer a cibuli dozlatova, přidejte česnek a rajčatovou passatu, promíchejte, 2 minuty opékejte a zalijte vínem.
  • To nechte skoro odvařit, pak do hrnce přihoďte upečené kosti, sůl, divoké koření a tymián a zalijte vývarem.
  • Přiveďte k varu, ztlumte a táhněte při nízké teplotě bez pokličky přes noc – během vaření sbírejte pěnu.
  • Druhý den přeceďte přes gázu do čistého hrnce a nechte odvařit na středním plameni na 300 ml.
  • Omáčku, kterou nespotřebujete hned, uchovejte v lednici a použijte k dochucení dalších jídel.

Kachní omáčka

2

BRAMBOROVÝ PLACEK
Je to vlastně bramborák, ale na Valašsku, odkud Jiří pochází, ho všichni znají jako placek.

  • Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy.
  • Cibuli nakrájejte najemno a přidejte do mísy.
  • Pak do ní rozklepněte vejce, ochuťte solí, pepřem a kmínem a mezi prsty promněte majoránku.
  • Stroužky česneku nastrouhejte ke směsi na jemném struhadle, přidejte tymián a sušenou smaženou cibuli.
  • Směs jemně promíchejte rukou a zlehka do ní zapracujte hladkou mouku.

Bramborový placek

3

DOKONČETE PLACEK
Pokudho chcete pravidelně vytvarovaný, připravte si kovové tvořítko.

  • Těsto by mělo být soudržné, aby drželo při zvednutí pohromadě, když je příliš řídké, můžete ho opatrně zahustit trochou strouhanky.
  • Na pánvičce rozpalte dostatek sádla nebo oleje na smažení, doprostřed vložte tvořítko a lžící do něj naneste těsto ve výšce asi 1 cm.
  • Nechte zezlátnout zespodu, sejměte kroužek, obraťte a opečte dozlatova i z druhé strany. Stejně zpracujte všechno bramborové těsto.

Dokončení bramborového placku

4

MINUTKOVÁ KACHNÍ SRDÍČKA
jsme očekávali s největším napětím – podávat je uvnitř mírně krvavá nám připadalo přinejmenším odvážné.

  • Nejprve připravte srdíčka na opékání. Každé podélně rozřízněte a odstraňte blanku uvnitř, čistá srdíčka vypadají tak, jak to vidíte na fotografii vlevo.
  • Potom seřízněte tuk a šlašky z horního vnějšího okraje srdíček.
  • Očištěná srdíčka osolte a opepřete podle chuti.
  • Na pánvi rozpalte kachní sádlo nebo olej a připravená srdíčka na něm rychle zprudka z obou stran orestujte tak, aby zůstala uvnitř mírně krvavá, trvá to asi 3 minuty.
  • Během opékání maso jemně obraťte, ale nepíchejte do něj. Jiří srdíčka zkušeně obracel pinzetou, vy doma můžete pracovat s dřevěnými nástroji.

Minutková kachní srdíčka

5

SERVÍRUJTE
a jídlo zbytečně nezdobte ničím, co není důležité pro chuť, radí Jiří. Žádné kytičky nebo bylinky jen pro krásu na talíř podle něj nepatří.

  • Pokud chcete, připravte si z tučného kousku kachny obvyklým způsobem škvarky. Není to nutné.
  • Na talíře rozložte placky, na ně navrstvěte opečená srdíčka, posypte kachními škvarky, máte-li je, a jemně zlehka přelijte silnou kachní omáčkou.

Servírování kachních srdíček

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit