Kachní srdíčka s kachní omáčkou a bramborový placek

Kachní srdíčka s kachní omáčkou a bramborový placek

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby jako hlavní chod

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 18561 kcal
Bílkoviny 951 g
Sacharidy 1060 g
Tuky 1061 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kachní srdíčka nemusíte vždycky sehnat, ale stejné jídlo můžete udělat i z kuřecích, která mají všude.

Suroviny

Na 350 ml kachní omáčky
kachna 3 kg
kachní kosti
olej 200 ml
mrkev 200 g
nakrájená na kostičky
celer 200 g
nakrájený na kostičky
cibule 300 g
na kostičky
česnek 100 g
podrcený
rajčatová passata 100 g
víno červené 1 l
sůl 30 g
bobkový list 5 ks
nové koření 10 kuliček
pepř mletý 20 kuliček
tymián 10 g
čerstvý
vývar 5 l
nejlépe kachní
Na bramborový placek
brambory 1 kg
varný typ C
cibule 200 g
vejce 2 ks
sůl 30 g
pepř 5 g
čerstvě mletý
kmín 10 g
drcený
majoránka (drhnutá) 20 g
česnek 100 g
tymián sušený 5 g
cibule smažená 50 g
sušená
mouka pšeničná hladká 200 g
strouhanka
podle potřeby
sádlo
kachní sádlo či olej na smažení
Na srdíčka
srdce kachní 600 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
sádlo 1 PL
kachní sádlo či olej na smažení
K podávání
kachní škvarky (lze vynechat)

Kachní omáčka
1 KACHNÍ OMÁČKA
není pro netrpělivé, vaří se dlouho, ale stojí za zkoušku!

■ Kachní kosti upečte v troubě při 160°C dozlatova, trvá to asi 45 minut.

■ Potom na oleji ve velkém hrnci opečte mrkev, celer a cibuli dozlatova, přidejte česnek a rajčatovou passatu, promíchejte, 2 minuty opékejte a zalijte vínem. To nechte skoro odvařit, pak do hrnce přihoďte upečené kosti, sůl, divoké koření a tymián a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, ztlumte a táhněte při nízké teplotě bez pokličky přes noc – během vaření sbírejte pěnu.

■ Druhý den přeceďte přes gázu do čistého hrnce a nechte odvařit na středním plameni na 300 ml.

■ Omáčku, kterou nespotřebujete hned, uchovejte v lednici a použijte k dochucení dalších jídel.

Bramborový placek
2 BRAMBOROVÝ PLACEK
Je to vlastně bramborák, ale na Valašsku, odkud Jiří pochází, ho všichni znají jako placek.

■ Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte do mísy. Pak do ní rozklepněte vejce, ochuťte solí, pepřem a kmínem a mezi prsty promněte majoránku. Stroužky česneku nastrouhejte ke směsi na jemném struhadle, přidejte tymián a sušenou smaženou cibuli. Směs jemně promíchejte rukou a zlehka do ní zapracujte hladkou mouku.

Dokončení bramborového placku
3 DOKONČETE PLACEK
Pokudho chcete pravidelně vytvarovaný, připravte si kovové tvořítko.

■ Těsto by mělo být soudržné, aby drželo při zvednutí pohromadě, když je příliš řídké, můžete ho opatrně zahustit trochou strouhanky.

■ Na pánvičce rozpalte dostatek sádla nebo oleje na smažení, doprostřed vložte tvořítko a lžící do něj naneste těsto ve výšce asi 1 cm. Nechte zezlátnout zespodu, sejměte kroužek, obraťte a opečte dozlatova i z druhé strany. Stejně zpracujte všechno bramborové těsto.

Minutková kachní srdíčka
4 MINUTKOVÁ KACHNÍ SRDÍČKA
jsme očekávali s největším napětím – podávat je uvnitř mírně krvavá nám připadalo přinejmenším odvážné.

■ Nejprve připravte srdíčka na opékání. Každé podélně rozřízněte a odstraňte blanku uvnitř, čistá srdíčka vypadají tak, jak to vidíte na fotografii vlevo. Potom seřízněte tuk a šlašky z horního vnějšího okraje srdíček. Očištěná srdíčka osolte a opepřete podle chuti.

■ Na pánvi rozpalte kachní sádlo nebo olej a připravená srdíčka na něm rychle zprudka z obou stran orestujte tak, aby zůstala uvnitř mírně krvavá, trvá to asi 3 minuty. Během opékání maso jemně obraťte, ale nepíchejte do něj. Jiří srdíčka zkušeně obracel pinzetou, vy doma můžete pracovat s dřevěnými nástroji.

Servírování kachních srdíček
5 SERVÍRUJTE
a jídlo zbytečně nezdobte ničím, co není důležité pro chuť, radí Jiří. Žádné kytičky nebo bylinky jen pro krásu na talíř podle něj nepatří.

■ Pokud chcete, připravte si z tučného kousku kachny obvyklým způsobem škvarky. Není to nutné.

■ Na talíře rozložte placky, na ně navrstvěte opečená srdíčka, posypte kachními škvarky, máte-li je, a jemně zlehka přelijte silnou kachní omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit