Kachní srdíčka s kachní omáčkou a bramborový placek

Kachní srdíčka s kachní omáčkou a bramborový placek

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby jako hlavní chod

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 18561 kcal
Bílkoviny 951 g
Cukr 1060 g
Tuky 1061 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kachní srdíčka nemusíte vždycky sehnat, ale stejné jídlo můžete udělat i z kuřecích, která mají všude.

Suroviny

Na 350 ml kachní omáčky
kachna 3 kg
kachní kosti
olej 200 ml
mrkev 200 g
nakrájená na kostičky
celer 200 g
nakrájený na kostičky
cibule 300 g
na kostičky
česnek 100 g
podrcený
rajčatová passata 100 g
víno červené 1 l
sůl 30 g
bobkový list 5 ks
nové koření 10 kuliček
pepř mletý 20 kuliček
tymián 10 g
čerstvý
vývar 5 l
nejlépe kachní
Na bramborový placek
brambory 1 kg
varný typ C
cibule 200 g
vejce 2 ks
sůl 30 g
pepř 5 g
čerstvě mletý
kmín 10 g
drcený
majoránka (drhnutá) 20 g
česnek 100 g
tymián sušený 5 g
cibule smažená 50 g
sušená
mouka pšeničná hladká 200 g
strouhanka
podle potřeby
sádlo
kachní sádlo či olej na smažení
Na srdíčka
srdce kachní 600 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
sádlo 1 PL
kachní sádlo či olej na smažení
K podávání
kachní škvarky (lze vynechat)

Kachní omáčka
1 KACHNÍ OMÁČKA
není pro netrpělivé, vaří se dlouho, ale stojí za zkoušku!

■ Kachní kosti upečte v troubě při 160°C dozlatova, trvá to asi 45 minut.

■ Potom na oleji ve velkém hrnci opečte mrkev, celer a cibuli dozlatova, přidejte česnek a rajčatovou passatu, promíchejte, 2 minuty opékejte a zalijte vínem. To nechte skoro odvařit, pak do hrnce přihoďte upečené kosti, sůl, divoké koření a tymián a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, ztlumte a táhněte při nízké teplotě bez pokličky přes noc – během vaření sbírejte pěnu.

■ Druhý den přeceďte přes gázu do čistého hrnce a nechte odvařit na středním plameni na 300 ml.

■ Omáčku, kterou nespotřebujete hned, uchovejte v lednici a použijte k dochucení dalších jídel.

Bramborový placek
2 BRAMBOROVÝ PLACEK
Je to vlastně bramborák, ale na Valašsku, odkud Jiří pochází, ho všichni znají jako placek.

■ Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte do mísy. Pak do ní rozklepněte vejce, ochuťte solí, pepřem a kmínem a mezi prsty promněte majoránku. Stroužky česneku nastrouhejte ke směsi na jemném struhadle, přidejte tymián a sušenou smaženou cibuli. Směs jemně promíchejte rukou a zlehka do ní zapracujte hladkou mouku.

Dokončení bramborového placku
3 DOKONČETE PLACEK
Pokudho chcete pravidelně vytvarovaný, připravte si kovové tvořítko.

■ Těsto by mělo být soudržné, aby drželo při zvednutí pohromadě, když je příliš řídké, můžete ho opatrně zahustit trochou strouhanky.

■ Na pánvičce rozpalte dostatek sádla nebo oleje na smažení, doprostřed vložte tvořítko a lžící do něj naneste těsto ve výšce asi 1 cm. Nechte zezlátnout zespodu, sejměte kroužek, obraťte a opečte dozlatova i z druhé strany. Stejně zpracujte všechno bramborové těsto.

Minutková kachní srdíčka
4 MINUTKOVÁ KACHNÍ SRDÍČKA
jsme očekávali s největším napětím – podávat je uvnitř mírně krvavá nám připadalo přinejmenším odvážné.

■ Nejprve připravte srdíčka na opékání. Každé podélně rozřízněte a odstraňte blanku uvnitř, čistá srdíčka vypadají tak, jak to vidíte na fotografii vlevo. Potom seřízněte tuk a šlašky z horního vnějšího okraje srdíček. Očištěná srdíčka osolte a opepřete podle chuti.

■ Na pánvi rozpalte kachní sádlo nebo olej a připravená srdíčka na něm rychle zprudka z obou stran orestujte tak, aby zůstala uvnitř mírně krvavá, trvá to asi 3 minuty. Během opékání maso jemně obraťte, ale nepíchejte do něj. Jiří srdíčka zkušeně obracel pinzetou, vy doma můžete pracovat s dřevěnými nástroji.

Servírování kachních srdíček
5 SERVÍRUJTE
a jídlo zbytečně nezdobte ničím, co není důležité pro chuť, radí Jiří. Žádné kytičky nebo bylinky jen pro krásu na talíř podle něj nepatří.

■ Pokud chcete, připravte si z tučného kousku kachny obvyklým způsobem škvarky. Není to nutné.

■ Na talíře rozložte placky, na ně navrstvěte opečená srdíčka, posypte kachními škvarky, máte-li je, a jemně zlehka přelijte silnou kachní omáčkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit