Kachní srdíčka nemusíte vždycky sehnat, ale stejné jídlo můžete udělat i z kuřecích, která mají všude.
Suroviny
Na 350 ml kachní omáčky
kosti
3
kg
kachní
olej
200
ml
mrkev
200
g
na kostičky
celer
200
g
na kostičky
cibule
300
g
na kostičky
česnek
100
g
podrcený
rajčatová passata - pyré
100
g
víno červené
1
l
sůl
30
g
bobkový list
5
ks
nové koření
10
kuliček
pepř mletý
20
kuliček
tymián
10
g
čerstvý
vývar
5
l
nejlépe kachní
Na bramborový placek
brambory
1
kg
varný typ C
cibule
200
g
vejce
2
ks
sůl
30
g
pepř
5
g
čerstvě mletý
kmín
10
g
drcený
majoránka (drhnutá)
20
g
česnek
100
g
tymián sušený
5
g
cibule smažená
50
g
sušená
mouka pšeničná hladká
200
g
strouhanka
podle potřeby
kachní sádlo či olej na smažení
Na srdíčka
srdce kachní
600
g
sůl
pepř
čerstvě mletý
sádlo
1
PL
kachní sádlo či olej na smažení
K podávání
kachní škvarky (lze vynechat)
Postup
1
KACHNÍ OMÁČKA
není pro netrpělivé, vaří se dlouho, ale stojí za zkoušku!
- Kachní kosti upečte v troubě při 160°C dozlatova, trvá to asi 45 minut.
- Potom na oleji ve velkém hrnci opečte mrkev, celer a cibuli dozlatova, přidejte česnek a rajčatovou passatu, promíchejte, 2 minuty opékejte a zalijte vínem.
- To nechte skoro odvařit, pak do hrnce přihoďte upečené kosti, sůl, divoké koření a tymián a zalijte vývarem.
- Přiveďte k varu, ztlumte a táhněte při nízké teplotě bez pokličky přes noc – během vaření sbírejte pěnu.
- Druhý den přeceďte přes gázu do čistého hrnce a nechte odvařit na středním plameni na 300 ml.
- Omáčku, kterou nespotřebujete hned, uchovejte v lednici a použijte k dochucení dalších jídel.
2
BRAMBOROVÝ PLACEK
Je to vlastně bramborák, ale na Valašsku, odkud Jiří pochází, ho všichni znají jako placek.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy.
- Cibuli nakrájejte najemno a přidejte do mísy.
- Pak do ní rozklepněte vejce, ochuťte solí, pepřem a kmínem a mezi prsty promněte majoránku.
- Stroužky česneku nastrouhejte ke směsi na jemném struhadle, přidejte tymián a sušenou smaženou cibuli.
- Směs jemně promíchejte rukou a zlehka do ní zapracujte hladkou mouku.
3
Pokudho chcete pravidelně vytvarovaný, připravte si kovové tvořítko.
- Těsto by mělo být soudržné, aby drželo při zvednutí pohromadě, když je příliš řídké, můžete ho opatrně zahustit trochou strouhanky.
- Na pánvičce rozpalte dostatek sádla nebo oleje na smažení, doprostřed vložte tvořítko a lžící do něj naneste těsto ve výšce asi 1 cm.
- Nechte zezlátnout zespodu, sejměte kroužek, obraťte a opečte dozlatova i z druhé strany. Stejně zpracujte všechno bramborové těsto.
4
MINUTKOVÁ KACHNÍ SRDÍČKA
jsme očekávali s největším napětím – podávat je uvnitř mírně krvavá nám připadalo přinejmenším odvážné.
- Nejprve připravte srdíčka na opékání. Každé podélně rozřízněte a odstraňte blanku uvnitř, čistá srdíčka vypadají tak, jak to vidíte na fotografii vlevo.
- Potom seřízněte tuk a šlašky z horního vnějšího okraje srdíček.
- Očištěná srdíčka osolte a opepřete podle chuti.
- Na pánvi rozpalte kachní sádlo nebo olej a připravená srdíčka na něm rychle zprudka z obou stran orestujte tak, aby zůstala uvnitř mírně krvavá, trvá to asi 3 minuty.
- Během opékání maso jemně obraťte, ale nepíchejte do něj. Jiří srdíčka zkušeně obracel pinzetou, vy doma můžete pracovat s dřevěnými nástroji.
5
SERVÍRUJTE
a jídlo zbytečně nezdobte ničím, co není důležité pro chuť, radí Jiří. Žádné kytičky nebo bylinky jen pro krásu na talíř podle něj nepatří.
- Pokud chcete, připravte si z tučného kousku kachny obvyklým způsobem škvarky. Není to nutné.
- Na talíře rozložte placky, na ně navrstvěte opečená srdíčka, posypte kachními škvarky, máte-li je, a jemně zlehka přelijte silnou kachní omáčkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )
- Kachna na všechny způsoby: 36 ověřených receptů s kachním masem(36 receptů )