Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svatební páj
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7835 kcal
Bílkoviny 385 g
Sacharidy 624 g
Tuky 379 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svůj oblíbený páj Jamie Oliver pojmenoval ‚svatební‘ na počest prince Williama a jeho ženy Kate.

Suroviny

olivový olej 2 PL
máslo 1 ČL
tymián 3 snítky
rozmarýn 3 snítky
čerstvý, lístky otrhané a nasekané
středně velká
nebo plec na kostky
sůl
pepř
vývar hovězí 1,5 l
nebo kuřecí
kroupy 140 g
či krupky
hořčice anglická 3 ČL
worcesterská omáčka 2 PL
čedar 100 g
strouhaný
dušená + bramborová kaše k podávání
Na těsto
sádlo 100 g
máslo 100 g
sůl
vejce 1 ks

Postup

1

V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte máslo, bylinky, nahrubo nakrájenou cibuli a maso, osolte, opepřete a 10 minut opékejte. Přidejte protlak, mouku, pivo a vývar, promíchejte a přiveďte k varu. Ztlumte plamen, přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte hodinu. Po hodině vmíchejte krupky, opět přiklopte a vařte další hodinu. Poté odklopte a nechte vařit ještě 30 minut, dokud nebude maso měkké a omáčka hustá. Seberte přebytek tuku a vmíchejte hořčici, worcester a čedar. Dochuťte solí a pepřem (podle chuti).

2

Zatímco se vaří maso, připravte si těsto. V míse promněte máslo s moukou, solí a sádlem. Přidejte 125 ml studené vody a rychle vypracujte těsto. Pracujte rychle! Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice odpočinout.

3

Troubu předehřejte na 180 °C. Masovou směs přendejte do zapékací misky o rozměrech 24 x 30 cm. Prošlehaným vejcem potřete okraje misky. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na placku o síle asi 1 cm. Překryjte jí maso a přitlačte ke krajům zapékací mísy. Přesahující těsto odřízněte. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a páj dejte do spodní části trouby. Pečte jej 45–50 minut, dokud není poklička z těsta krásně zlatá. Podávejte s dušenou nebo v páře připravenou zeleninou a bramborovou kaší.

Recept je převzatý z kuchařky Jamie's Great Britain.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/1

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...