0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7835 kcal
Bílkoviny 385 g
Sacharidy 624 g
Tuky 379 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svůj oblíbený páj Jamie Oliver pojmenoval ‚svatební‘ na počest prince Williama a jeho ženy Kate.

Suroviny

olivový olej 2 PL
máslo 1 ČL
tymián 3 snítky
rozmarýn 3 snítky
čerstvý, lístky otrhané a nasekané
bobkový list 3 ks
cibule červená 3 ks
středně velká
kližka 1 kg
nebo plec na kostky
sůl
pepř
rajčatový protlak 2 PL
pivo tmavé 400 ml
mouka pšeničná hladká 2 PL
vrchovaté
vývar hovězí 1,5 l
nebo kuřecí
kroupy 140 g
či krupky
hořčice anglická 3 ČL
worchestrová omáčka 2 PL
čedar 100 g
strouhaný
zelenina
dušená + bramborová kaše k podávání
Na těsto
mouka pšeničná hladká 300 g
sádlo 100 g
máslo 100 g
sůl
vejce 1 ks

1 V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte máslo, bylinky, nahrubo nakrájenou cibuli a maso, osolte, opepřete a 10 minut opékejte. Přidejte protlak, mouku, pivo a vývar, promíchejte a přiveďte k varu. Ztlumte plamen, přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte hodinu. Po hodině vmíchejte krupky, opět přiklopte a vařte další hodinu. Poté odklopte a nechte vařit ještě 30 minut, dokud nebude maso měkké a omáčka hustá. Seberte přebytek tuku a vmíchejte hořčici, worcester a čedar. Dochuťte solí a pepřem (podle chuti).

2 Zatímco se vaří maso, připravte si těsto. V míse promněte máslo s moukou, solí a sádlem. Přidejte 125 ml studené vody a rychle vypracujte těsto. Pracujte rychle! Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice odpočinout.
 

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Masovou směs přendejte do zapékací misky o rozměrech 24 x 30 cm. Prošlehaným vejcem potřete okraje misky. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na placku o síle asi 1 cm. Překryjte jí maso a přitlačte ke krajům zapékací mísy. Přesahující těsto odřízněte. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a páj dejte do spodní části trouby. Pečte jej 45–50 minut, dokud není poklička z těsta krásně zlatá. Podávejte s dušenou nebo v páře připravenou zeleninou a bramborovou kaší.

 

 

Recept je převzatý z kuchařky Jamie's Great Britain.

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/1

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč