0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7835 kcal
Bílkoviny 385 g
Sacharidy 624 g
Tuky 379 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svůj oblíbený páj Jamie Oliver pojmenoval ‚svatební‘ na počest prince Williama a jeho ženy Kate.

Suroviny

olivový olej 2 PL
máslo 1 ČL
tymián 3 snítky
rozmarýn 3 snítky
čerstvý, lístky otrhané a nasekané
bobkový list 3 ks
cibule červená 3 ks
středně velká
kližka 1 kg
nebo plec na kostky
sůl
pepř
rajčatový protlak 2 PL
pivo tmavé 400 ml
mouka pšeničná hladká 2 PL
vrchovaté
vývar hovězí 1.5 l
nebo kuřecí
kroupy 140 g
či krupky
hořčice anglická 3 ČL
worcesterská omáčka 2 PL
čedar 100 g
strouhaný
zelenina
dušená + bramborová kaše k podávání
Na těsto
mouka pšeničná hladká 300 g
sádlo 100 g
máslo 100 g
sůl
vejce 1 ks

1 V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte máslo, bylinky, nahrubo nakrájenou cibuli a maso, osolte, opepřete a 10 minut opékejte. Přidejte protlak, mouku, pivo a vývar, promíchejte a přiveďte k varu. Ztlumte plamen, přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte hodinu. Po hodině vmíchejte krupky, opět přiklopte a vařte další hodinu. Poté odklopte a nechte vařit ještě 30 minut, dokud nebude maso měkké a omáčka hustá. Seberte přebytek tuku a vmíchejte hořčici, worcester a čedar. Dochuťte solí a pepřem (podle chuti).

2 Zatímco se vaří maso, připravte si těsto. V míse promněte máslo s moukou, solí a sádlem. Přidejte 125 ml studené vody a rychle vypracujte těsto. Pracujte rychle! Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice odpočinout.
 

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Masovou směs přendejte do zapékací misky o rozměrech 24 x 30 cm. Prošlehaným vejcem potřete okraje misky. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na placku o síle asi 1 cm. Překryjte jí maso a přitlačte ke krajům zapékací mísy. Přesahující těsto odřízněte. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a páj dejte do spodní části trouby. Pečte jej 45–50 minut, dokud není poklička z těsta krásně zlatá. Podávejte s dušenou nebo v páře připravenou zeleninou a bramborovou kaší.

 

 

Recept je převzatý z kuchařky Jamie's Great Britain.

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/1

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit