
Ukrajinský boršč
Klasická polévka. Dejte si k ní čerstvý chleba, a už nemusíte vařit další chod.
Vydání: 2006/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 500 g hovězího masa s kostí
- 150 g kořenové zeleniny
- 1–2 červené řepy, nakrájené na kostky
- 40 g sádla nebo oleje
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 20 g hladké mouky
- 3 větší brambory, nakrájené na kostky
- 150 g bílého hlávkového zelí
- 1 bobkový list
- 2 rajčata, oloupaná a nakrájená
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- ocet podle chuti
- pepř a sůl
- 200 ml zakysané smetany k podávání
Příprava jídla
1. Do velkého hrnce vlijte dva litry vody, vložte omyté maso, osolte a přiveďte k varu. Na mírném plameni ho povařte do změknutí (trvá to asi dvě hodiny). Pak vývar přeceďte a oberte maso. Vývar si můžete připravit i den předem; jen z něj před použitím seberte ztuhlý tuk.
2. V pánvi rozehřejte polovinu sádla či oleje a pět minut na něm opékejte řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak a všechno přesuňte do hrnce s vývarem. V rendlíku si z mouky a zbytku tuku připravte jíšku a rozmíchejte ji do polévky. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, pepř a rajčata.
3. Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, tak, aby brambory změkly. Na závěr ochuťte česnekem, octem a podle potřeby dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Tip na obměnu
Pokud neseženete čerstvou řepu, klidně použijte konzervovanou. Tu nemusíte opékat, rovnou ji přidejte do vývaru.
2. V pánvi rozehřejte polovinu sádla či oleje a pět minut na něm opékejte řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak a všechno přesuňte do hrnce s vývarem. V rendlíku si z mouky a zbytku tuku připravte jíšku a rozmíchejte ji do polévky. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, pepř a rajčata.
3. Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, tak, aby brambory změkly. Na závěr ochuťte česnekem, octem a podle potřeby dosolte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Tip na obměnu
Pokud neseženete čerstvou řepu, klidně použijte konzervovanou. Tu nemusíte opékat, rovnou ji přidejte do vývaru.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
jk (neověřeno)
16. Duben 2007 23:09
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 16:46
Miloslava Odvářková
30. Srpen 2015 14:01
Natálie Šírová
29. Leden 2019 15:53