0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lahodné dukátové buchtičky: Vyměňte pudink za žloutkový krém nebo šodó

Dukátové buchtičky se šodó
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Máte mlsný jazýček a rádi byste si pochutnali na něčem sladkém? Vyzkoušejte českou klasiku – dukátové buchtičky s krémem. Jak tuto pochoutku připravit, abyste ukojili chutě a zároveň se mohli doma blýsknout svou kulinářskou zručností?

Pokud zabrouzdáte ve vzpomínkách do školních let, možná si je vybavíte, jako by to bylo včera: buchtičky s krémem ve školní jídelně. Po celém dni se těšíte na sladkou odměnu, ale místo hustého, hebkého krému vám na buchtičkách přistane pudink bez chuti…

Možná se vám tato situace nikdy nepřihodila, a naopak na obědové dobroty vzpomínáte rádi. Pokud ale máte opačnou zkušenost, nenechte se neblahými vzpomínkami odradit. Je nejvyšší čas ochutnat nefalšované dukátové buchtičky s krémem, po kterém se budete jen olizovat. Jak na to?

Nadýchané dukátové buchtičky

  1. Nejdříve nechte vzejít kvásek: sáhněte po hlubší nádobě, nalejte do ní vlažné mléko a rozdrolte droždí. Přidejte mouku, cukru a nechte stát na teplém místě.
  2. Do větší mísy vysypte zbytek mouky, sůl, žloutek, cukr a máslo. Směs promíchejte a následně do ní přidejte připravený kvásek.
  3. Znovu vše dobře promíchejte a nechte těsto kynout.
  4. Až bude těsto vykynuté, vytvarujte z něj menší buchtičky, které potřete máslem a vyskládejte na dobře vymazaný pekáč.
  5. Rozehřejte troubu a při 180°C a pečte buchtičky asi 20 minut.

Puding, vanilkový krém nebo šodó?

Čím dukátové buchtičky doplnit, aby měly jedinečnou chuť? Nejčastěji se setkáte se třemi možnostmi:

  • vanilkový pudink
  • žloutkový vanilkový krém
  • šodó

Aby pro vás nebyla ochutnávka buchtiček jen dalším zklamáním, pojďme si vysvětlit, jaký je mezi nimi rozdíl.

1. Vanilkový pudink

Nejjednodušší cesta, pokud máte za úkol rychle nasytit větší počet jedlíků. Nejdříve nalijte do hrnce mléko, cukr a dejte hrnec na plotnu. V mezičase přidáte do další nádoby zbytek mléka a přidáte kupovaný vanilkový pudink.

Před bodem varu přidáte pudink s mlékem do hrnce na sporáku a za stálého míchání necháte povařit. Až začne směs pobublávat, je hotovo. Pokud si chcete i tento jednoduchý recept vylepšit a neopakovat zkušenosti ze školních let, vyzkoušejte třeba poctivý domácí pudink, který se vám bude rozplývat v ústech.

2. Vanilkový krém

Oproti běžně dostupnému pudinku je vanilkový krém připravován z kvalitních žloutků, proto má také téměř sametově jemnou chuť. Lahodný krém si tak můžete připravit z vanilkového lusku a mléka. Stačí lusk naříznout a nožem vyškrábnout semínka vanilky do hrnce s nachystaným mlékem. Nakonec přidejte i samotný lusk a nechte na plotně přivést k varu.

Rozšlehejte žloutky, cukr a škrob a celou směs opatrně zalévejte horkou vanilkou s mlékem. Nakonec směs znovu postavte na plotnu a nechte ještě povařit. Po odstavení občas promíchejte a nechte hotový krém pomalu zchladnout.

3. Šodó

S pravým šodó (chaudeau) se setkáte spíš vzácně. Důvodem jsou především větší nároky na kvalitní ingredience i samotnou přípravu.

  • Šodó je vlastně horká pěna, na jejíž přípravu jsou nezbytné žloutky, cukr a bílé víno (v receptech se ale setkat i s červenými odrůdami). Víno nemusí být drahé, avšak s levnou krabicovou variantou u labužníků příliš nezabodujete.
  • Na rozdíl od krému nenajdete v šodó stopy po vanilce a (jak už vyplývá z výčtu surovin), receptura obsahuje také alkohol, tudíž se nehodí pro menší děti nebo řidiče.
  • Kromě dukátových buchtiček se šodó podává s nejrůznějšími nákypy, omeletami nebo třeba s piškotem.

Pokud se pustíte do jeho přípravy, stačí ušlehat žloutky, cukr, vanilku a víno v horké vodní lázni. Pak už jen buchtičky s teplým šodó servírujte na talíř. Pokud se o svou novou recepturu podělíte s ostatními členy rodiny, určitě sklidíte u jídelního stolu zaslouženou chválu.

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit