Krupicová kaše a víc jak 30 dalších dokonalých sladkých jídel
Krupicová kaše s máslovými jezírky, rýžový nákyp s vůní vanilky a meruněk, knedlíky, ze kterých vytéká švestková šťáva – dejte si společně s dětmi jídla, která vám svou vůní i chutí připomenou dětství.
Společně v kuchyni
Na přípravě sladkých jídel se mohou děti podílet s vámi. Společné zážitky jsou k nezaplacení a potomci tak přirozeně a nenásilně získají kladný vztah k domácí přípravě jídla.
Nejmladší ratolesti se můžou zapojit do zdobení a dochucování nebo dalších příprav, při kterých se nic nevaří ani nekrájí. Nebo se o jednotlivé činnosti podělte: vy krájíte rohlíky na žemlovku, děti vymazávají pekáček a skládají pečivo.
Starší potomci pak zvládnou i náročnější činnosti včetně výběru nejlepšího receptu. Vy jen pohlídejte, aby se nezranily, nespálily nebo neopařily a přehlídka nejšišatějších knedlíků a nejoriginálnějšího sypání na krupicovou kaši může začít.
Ubrousku, prostři se!
Když už vaříte sladká jídla, na která budou děti jednou s láskou vzpomínat, dopřejte jim i láskyplnou úpravu. Pobaví je talířky s obrázkem na dně, ke kterému se postupně projí, i příbory s obrázky. Lžička s pejskem, nebo kočičkou?
- Při výběru receptu nezapomínejte, že děti nepotřebují složitá jídla, která často ani neocení. Jednoduché pokrmy je nadchnou víc. Záležet si dejte při výběru surovin: plnotučné mléko, čerstvé máslo, vejce z volného chovu, kvalitní kakao, sezónní ovoce… – to vše tvoří poctivý základ sladkých jídel.
Kašička od myšičky
Nedá nám to, abychom se na chvíli nezastaviliI u krupicové kaše – jídla, které míváme s dětství spojené nejvíce.
- Možná vás překvapí, že v minulosti představovaly základ jídelníčku a sytili se jimi děti i dospělí.
- Pro přípravu se nemusela roztápět celá pec a vaření nevyžadovalo spoustu práce a času. Kaše se připravovaly z různých obilovin, nejen z pšenice či ovsa, ale také prosa či pohanky.
- Chyběl v nich ovšem přidaný bílý cukr, takže obilná kaše před pár stovkami let platily za opravdový hlavní chod, nikoli spíše za dezert, jako je tomu dnes.
Krupicová kaše v dnes? Někteří dospělí by ji už nepozřeli, jiní na ni s láskou vzpomínají a neváhají si ji kdykoliv znovu uvařit. Málokdo v ní však vidí regulérní oběd či večeři.
- Každá rodina má také svůj oblíbený recept a posypku. Někdo ji vaří výhradně z obyčejné pšeničné krupice, jiný používá jemnější dětskou krupičku. Někomu stačí jen moučkový cukr, jiný přidává i kakao nebo skořici.
- Až se do ní pustíte vy, vyzkoušejte alespoň jednou trik kuchařek ze školní jídelny. Ty krupici vaří z hrubé pšeničné krupice a předem ji namáčejí. Kaše pak získá dokonale jemnou konzistenci. Jestli ji posypete jen moučkovým cukrem, přidáte skořici nebo vše vyměníte za kakao či dokonce strouhaný perník, už je jen na vás.
Krupičnou kaší výčet sladkých jídel, po kterých se mlsně olíznou děti i dospělí, nekončí. Vybrali jsme pro vás také ty nejlepší sladké nákypy a žemlovky, ovocné knedlíky, palačinky a lívance a chybět nemůžou ani koblížky či fenomenální buchtičky s krémem.
Zdroj: Apetit