Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 20 min
4,2 (53x)
21. 11. 2017
Cajunská smažená rýže s krevetami


Velmi snadné
< 20 min
4,2 (53x)

Opékaná rýže nemusí pocházet jen z Asie, skvělé pokrmy tohoto typu se najdou i na jihu Spojených států nebo v Karibiku. Tenhle recept s krevetami oceníte jak pro bleskovou přípravu, tak pro výbornou chuť. 


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 2 osoby

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 2 osoby

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu

Chybí vám suroviny?

Další recepty níže

Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 882 kcal
  • Bílkoviny 36 g
  • Sacharidy 128 g
  • Tuky 20 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

  1. Vaříme pro zdraví: hnědá rýže Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2016/11

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:

Hodnocení

4,2/5

Hodnocení receptu

4,2/5
(53 hlasů)
5
4
3
2
1

Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2016/11

Každá strana listopadového vydání Apetitu je opět nabitá skvělými nápady, inspirací a hlavně lahodnými recepty! Užijte si naši oblíbenou dýňovou sezonu a vyzkoušejte některý z originálních receptů. Nebo se s námi vypravte do legendárního New Yorku a ochutnejte všechny tamní poklady. Vzhledem k tomu, že se mílovými kroky blíží svatomartinský svátek, nechybí v tomto čísle recept na dokonalou pečenou husu. Dozvíte se také, jaký je náš recept na štěstí nebo přesněji na jídla, která nás vždy zaručeně zahřejí na duši. Zlatým hřebem jsou pak hříšně svůdné dezerty, které potěší každého milovníka čokolády.  Apetit, napsáno s chutí.

Související články

Za vůní dálek – Maledivy

Maledivy

Maledivská republika je ostrovním státem v Indickém oceánu na jihu Asie. Tvoří ji stejnojmenné souostroví tvořené devatenácti korálovými atoly. Maledivy se celkově sestávají z 1196 ostrovů, avšak pouhých 200 je obydleno. Označit je můžeme také za nejvíce plochý a nejníže položený stát na světě, nacházejí se totiž pouze 2 a půl metru nad hladinou oceánu.

Hlavním městem Malediv je Male, kde v roce 2006 žilo něco málo přes 100 000 obyvatel. Prvními obyvateli Malediv byli nejspíš rybáři z nedaleké Indie a Srí Lanky. Nejstarší doložené zmínky o tomto souostroví pocházejí již z druhého století před naším letopočtem, a to od arabských obchodníků, kteří ostrovy využívali k odpočinku. V roce 1153 panovník Malediv vyhlásil přestup k islámskému náboženství. Do příchodu Portugalců se zde vystřídalo šest sultánských generací.

V 16. století Portugalci zahájili okupaci ostrova, která trvala 15 let. Během tohoto století však místní obyvatelé čelili několika pokusům o ovládnutí území, k portugalským snahám se přidali také Indové a později Holanďané. V 17. století se tak Maledivané domluvili s Holanďani na ochraně (v té době patřila pod Holandsko Srí Lanka). V roce 1796 se však Maledivy stávají britským protektorátem. Až v roce 1965 uznala Británie souostroví za suverénní a nezávislý sultanát, ve vývoji Malediv však Spojené království sehrálo velikou roli. V roce 1968 tak byla vyhlášena Maledivská republika.

V době svého vyhlášení nezávislosti nebyly Maledivy ekonomicky vyspělé. Přesto je dnes nelze považovat za chudý stát, ačkoli je stále řadíme k rozvojovým zemím. Příjmy na ostrov přináší bohatý turistický ruch spolu s rybářstvím. Politický stav v zemi však není bezproblémový.

Maledivská tradiční kuchyně

Díky blízkosti Srí Lanky a Indie najdeme v tradiční ostrovní kuchyni velkou inspiraci těmito zeměmi. Mnoho potravin se na ostrovy z těchto oblastí také dováží. Maledivská kuchyně nešetří na koření a pikantnosti, častým základem pro pestrobarevné pokrmy je kokosové mléko. Chybět nesmí ani plody moře, ryby a jiní mořští tvorové. K často využívaným masům řadíme také kuřecí a hovězí. Vepřové je kvůli islámu k dostání pouze v hotelových resortech. Čerstvou zeleninu doplňují vypěstovaná manga, kokosy a dovezené ananasy. Přílohu zastává rýže či placka roshi, podobná indické čapátí, která se vyrábí z kukuřičné mouky, vody a soli.

V hlavní roli rybí maso

Mashuni

Typickou maledivskou snídaní je pokrm zvaný Mashuni či Mas Huni. Mas je maledivsky ryba, Huni je pojmenování pro kokos. Ačkoliv tako kombinace může působit zvláštně, místní kuchaři vědí, co vaří. Tuňáka s čerstvým kokosem doplňuje šťáva z limetky, cibulka a chilli paprička, vytváří tak společně šťavnatý salát. Jako příloha slouží výše zmíněná placka roshi. My vám přinášíme recept na indické čapátí, které jsou svým složením i chutí velice podobné.

[[nid:5600]]

Na Maledivách jídla rozdělují na ty s krátkou a dlouhou přípravou. Většina hlavních jídel obsahuje rybí maso. Tradičně se obědvá hutná tuňáková polévka podobná silnému rybímu vývaru, nazývá se Garudiya. Její chuť podtrhuje všudypřítomné chilli, limetka a cibule, pro větší sytost se přidává rýže a podává se teplá. Pro svou chuť kombinující ostré koření a sladké kokosové mléko je dalším oblíbeným pokrmem kari. Připravuje se na rozličné způsoby, s rybím či kuřecím masem, ale také například bezmasá verze s vajíčky. Maledivané kari snídají, svačí, obědvají i večeří. Podle denní doby se podává teplé, či studené.

[[nid:35628]]

Další zajímavou kombinaci rybího masa najdeme v Kulhi boakiba. Jedná se o rybí koláče, které se na území Malediv připravují již tisíce let u zvláštních příležitostí jako jsou svátky či slavnosti. Jejich hlavní složkou je uzený tuňák, chilli papričky, strouhaný kokos, zázvor a rýže. Často se také připravují jako rychlé občerstvení k večernímu čaji. Recept jsme bohužel nesehnali, jako náhradu si však můžete upéct náš rybí koláč, který spojuje chuť uzené makrely a výraznost parmezánu.

[[nid:7860]]

Aby roztodivných rybích kombinací nebylo málo, představit vám ještě musíme Rihaakuru, tedy pastu z tuňáka připomínající naše povidla. Chuťově velice výrazná hladká pasta se podává s rýží nebo plackami roshi.

Indické koření i vlivy

Maledivská kuchyně je velice inspirovaná asijskými, ale také indickými vlivy. Vedle kari se na ostrově těší velké oblibě také čočkový dhal, máslové kuře (Butter chicken) a celosvětově proslulé indické kuře Tikka Masala. Směs koření provoní celý byt a kuřeti dodá nezaměnitelnou chuť.

[[nid:9017]]

Většina zeleniny je na maledivské ostrovy dovážena. Z místních plodů však můžete ochutnat exotické ovoce, především malé banány, kokosové ořechy, papáju, mango, melouny či tzv. passion fruit – mučenku neboli maracuju.

Velice využívanou surovinou, kterou místní přidávají do kari, ale také ji smaží jako chipsy, je moringa olejnatá. Tato superpotravina nabitá antioxidanty a dalšími vitaminy je velice zdravou rostlinou. Její léčivé účinky nejsou žádnou novinkou, indická medicína ji objevila před více než dvěma tisíci lety před naším letopočtem. Jaké má účinky a kde ji lze zakoupit jsme vám již prozradili v tomto článku.

Naše cesta za velkými divy Malediv zde končí. Ochutnejte některé pokrmy s vůní dálek z pohodlí domova, další inspiraci vám přikládáme pod článek.