0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Biryani s kuřetem

Kuřecí biryani
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Biryani s kuřetem

4.8/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3738 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 474 g
Tuky 136 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Chtěli jsme návštěvníkům 7. Apetit pikniku nabídnout něco z tradiční indické kuchyně. Můj přítel Abhijeet Sawanni je z Indie, před několika lety se přistěhoval do Prahy a pracuje tu jako kuchař,“ prozradila Markéta Jahnová. Úžasné biryani Abhijeeta a Markéty jste mohli ochutnat u stánku Dillí6.

Suroviny

rýže basmati 450 g
rostlinný olej 5 PL
kardamom 4 tobolky
zelený
kardamom 2 tobolky
černý
skořice 1 svitek
badyán 2 hvězdičky
fenyklová semínka 2 ČL
římský kmín 1 ČL
cibule 5 ks
střední, na kostičky
česnek 6 stroužků
nadrobno
zázvor (čerstvý) 25 g
nadrobno
středně velká, na kostičky
kuře 400 g
směs prsních a steheních řízků, na kostky
římský kmín 2 ČL
mletý
koriandr mletý 2 ČL
garam masala 2 ČL
sůl
máta
čerstvá, podle chuti
koriandr čerstvý
čerstvý, podle chuti
ghí 2 PL
přepuštěné máslo (nemusí být)

Postup

1

Rýži namočte alespoň na hodinu do studené vody.

2

V hrnci rozpalte na středním plameni olej, vsypte všechno celé koření až po kmín a opékejte, dokud se nerozvoní. Vsypte cibuli, česnek a zázvor a opékejte, až cibule zhnědne. Nakonec přidejte rajčata a vše vařte 10 minut. Základ je uvařený, když rajčata změknou a olej se začne usazovat na povrchu. Základ by měl být hustý a mít konzistenci pasty.

3

Do základu vložte kuřecí kousky, přisypte zbylé koření a za častého míchání duste pod pokličkou zhruba 10–20 minut.

4

Mezitím slijte namočenou rýži a uvařte ji v dostatečném množství vody. Osolte podle chuti.

5

Když je kuře uvařené, vmíchejte do směsi jogurt, nadrobno nakrájenou čerstvou mátu a koriandr, na závěr můžete vmíchat ghí.

6

Uvařenou rýži smíchejte s kuřecím masem a omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Biryani lze podávat s jogurtovo-okurkovou rajtou, s čatní anebo s chilli pastou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč