0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Biryani s kuřetem

Kuřecí biryani
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Biryani s kuřetem

4.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3738 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 474 g
Tuky 136 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Chtěli jsme návštěvníkům 7. Apetit pikniku nabídnout něco z tradiční indické kuchyně. Můj přítel Abhijeet Sawanni je z Indie, před několika lety se přistěhoval do Prahy a pracuje tu jako kuchař,“ prozradila Markéta Jahnová. Úžasné biryani Abhijeeta a Markéty jste mohli ochutnat u stánku Dillí6.

Suroviny

rýže basmati 450 g
rostlinný olej 5 PL
kardamom 4 tobolky
zelený
kardamom 2 tobolky
černý
skořice 1 svitek
badyán 2 hvězdičky
fenyklová semínka 2 ČL
římský kmín 1 ČL
cibule 5 ks
střední, na kostičky
česnek 6 stroužků
nadrobno
zázvor (čerstvý) 25 g
nadrobno
rajče 5 ks
středně velká, na kostičky
kuře 400 g
směs prsních a steheních řízků, na kostky
kurkuma (mletá) 1.5 ČL
římský kmín 2 ČL
mletý
koriandr mletý 2 ČL
garam masala 2 ČL
sůl
jogurt bílý 80 g
máta
čerstvá, podle chuti
koriandr
čerstvý, podle chuti
ghí 2 PL
přepuštěné máslo (nemusí být)

1 Rýži namočte alespoň na hodinu do studené vody.

2 V hrnci rozpalte na středním plameni olej, vsypte všechno celé koření až po kmín a opékejte, dokud se nerozvoní. Vsypte cibuli, česnek a zázvor a opékejte, až cibule zhnědne. Nakonec přidejte rajčata a vše vařte 10 minut. Základ je uvařený, když rajčata změknou a olej se začne usazovat na povrchu. Základ by měl být hustý a mít konzistenci pasty.

3 Do základu vložte kuřecí kousky, přisypte zbylé koření a za častého míchání duste pod pokličkou zhruba 10–20 minut.

4 Mezitím slijte namočenou rýži a uvařte ji v dostatečném množství vody. Osolte podle chuti.

5 Když je kuře uvařené, vmíchejte do směsi jogurt, nadrobno nakrájenou čerstvou mátu a koriandr, na závěr můžete vmíchat ghí.

6 Uvařenou rýži smíchejte s kuřecím masem a omáčkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Biryani lze podávat s jogurtovo-okurkovou rajtou, s čatní anebo s chilli pastou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit