Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzimní jídla z jednoho hrnce do půl hodiny

Podzimní jídla z jednoho hrnce do půl hodiny
ZDROJ: Apetit

Není nic horšího, než být promrzlý a k tomu ještě hladový. Abyste takovému stavu předešli, připravte si s námi jídla podle našich receptů z jednoho hrnce. Potřebujete k tomu minimum náčiní a hotovo bude do 30 minut.

S nadcházejícím podzimem máme přirozeně tendenci měnit skladbu jídelníčku. Opouštíme saláty a namísto čerstvé zeleniny zařazujeme hutnější jídla. Dodávají potřebnou energii a zároveň prohřejí tělo.

  • Do podzimního vaření zapojte lokální sezónní zeleninu (dýni, květák, zelí, brambory), vejce, maso, luštěniny, houby i některé druhy obilnin.
  • Pro urychlení práce využijte zbytek těstovin od oběda, uvařenou rýži, luštěniny v konzervě, pečené nebo uzené maso, rychlé přílohy včetně pečiva.

Podzimní zelenina – vitamíny na talíři

Mezi podzimní zeleninu patří mrkev celer, petržel, pastiňák, zelí, kapusta (hlávková, růžičková, kadeřávek), pórek, kedlubny, červená řepa, ředkev, dýně, cibule, česnek, brambory.

Rychlé přílohy – hotové do několika minut

Abyste stihli připravit skutečně rychlé jídlo, je dobré mít v zásobě přílohy, které jsou hotové během několika málo minut.

  • Mezi ty superrychlé jednoznačně patří kuskus, chlazené gnocchi a pečivo.
  • Pohanku nebo bulgur stačí vysypat do vařící se vody, nechat přibližně dvě minuty probublávat a na vypnutém sporáku a pod pokličkou nechat „dojít“.
  • Jáhly a rýži je nutné vařit alespoň 20 minut, ale pokud vám zbyly z předchozího dne, neváhejte je použít.
  • Podobně můžete zpracovat i těstoviny.

Maso pro rychlou přípravu

Rychlý masový pokrm stihnete servírovat do půl hodiny.

  • Kuřecí prsa jsou sázka na jistotu. Nepotřebují žádné dlouhé smažení, ani dušení. Jedná se o ideální minutkové maso.
  • Mořské plody se prodávají zpravidla upravené pro okamžité použití. Mnohé z nich (např. krevety) už bývají předvařené.
  • Mleté maso je ideální pro rychlou večeři. Přidejte ho na osmaženou cibulku a univerzální základ pro další jídlo je na světě. Pokud přidáte sugo a středomořské bylinky, vykouzlíte ultrarychlou omáčku k těstovinám.
  • Masné výrobkyslanina, klobásy, uzené maso jsou jednou z možností, jak dodat pokrmu bílkoviny a další chuťový rozměr.
  • Pečené nebo vařené maso – jsou ideální základ pro českou verzi rizota.

Místo masa luštěniny 

Fazole, čočka, hrách i cizrna jsou úžasným zdrojem bílkovin a sacharidů. Navíc mají vysoký obsah vlákniny.

  • Do rychlých receptů doporučujeme použít čočku, fazole nebo cizrnu v konzervě. Po důkladném propláchnutí jsou chuťově neutrální. Přidejte je do polévek, masových směsí, teplých salátů i k těstovinám.
  • Červenou a černou čočku není třeba předem namáčet a uvařené jsou do 20 minut.
  • Tofu, tempeh, seitan a další bílkovinné alternativy v pokrmech z jednoho hrnce ocení nejen vegetariáni.

Zdroj: Eatingwell, BBC GoodFood, Taste

Autor: KatkaVavrova