Podzimní jídla z jednoho hrnce do půl hodiny

Není nic horšího, než být promrzlý a k tomu ještě hladový. Abyste takovému stavu předešli, připravte si s námi jídla podle našich receptů z jednoho hrnce. Potřebujete k tomu minimum náčiní a hotovo bude do 30 minut.
S nadcházejícím podzimem máme přirozeně tendenci měnit skladbu jídelníčku. Opouštíme saláty a namísto čerstvé zeleniny zařazujeme hutnější jídla. Dodávají potřebnou energii a zároveň prohřejí tělo.
- Do podzimního vaření zapojte lokální sezónní zeleninu (dýni, květák, zelí, brambory), vejce, maso, luštěniny, houby i některé druhy obilnin.
- Pro urychlení práce využijte zbytek těstovin od oběda, uvařenou rýži, luštěniny v konzervě, pečené nebo uzené maso, rychlé přílohy včetně pečiva.
Podzimní zelenina – vitamíny na talíři
Mezi podzimní zeleninu patří mrkev celer, petržel, pastiňák, zelí, kapusta (hlávková, růžičková, kadeřávek), pórek, kedlubny, červená řepa, ředkev, dýně, cibule, česnek, brambory.
- V době sklizně obsahuje nejvíc vitamínů, minerálů a také bývá za příznivější cenu než mimo sezónu.
- Má zahřívací schopnost, kterou umocníme tepelnou úpravou (vaření, dušení, pečení) a kořením (chilli, zázvor, kurkuma, kari, skořice atd.).
- Připravte si husté zeleninové polévky, teplý salát, pečenou či dušenou přílohu nebo ji přidejte do masových směsí.
Rychlé přílohy – hotové do několika minut
Abyste stihli připravit skutečně rychlé jídlo, je dobré mít v zásobě přílohy, které jsou hotové během několika málo minut.
- Mezi ty superrychlé jednoznačně patří kuskus, chlazené gnocchi a pečivo.
- Pohanku nebo bulgur stačí vysypat do vařící se vody, nechat přibližně dvě minuty probublávat a na vypnutém sporáku a pod pokličkou nechat „dojít“.
- Jáhly a rýži je nutné vařit alespoň 20 minut, ale pokud vám zbyly z předchozího dne, neváhejte je použít.
- Podobně můžete zpracovat i těstoviny.
Maso pro rychlou přípravu
Rychlý masový pokrm stihnete servírovat do půl hodiny.
- Kuřecí prsa jsou sázka na jistotu. Nepotřebují žádné dlouhé smažení, ani dušení. Jedná se o ideální minutkové maso.
- Mořské plody se prodávají zpravidla upravené pro okamžité použití. Mnohé z nich (např. krevety) už bývají předvařené.
- Mleté maso je ideální pro rychlou večeři. Přidejte ho na osmaženou cibulku a univerzální základ pro další jídlo je na světě. Pokud přidáte sugo a středomořské bylinky, vykouzlíte ultrarychlou omáčku k těstovinám.
- Masné výrobky – slanina, klobásy, uzené maso jsou jednou z možností, jak dodat pokrmu bílkoviny a další chuťový rozměr.
- Pečené nebo vařené maso – jsou ideální základ pro českou verzi rizota.
Místo masa luštěniny
Fazole, čočka, hrách i cizrna jsou úžasným zdrojem bílkovin a sacharidů. Navíc mají vysoký obsah vlákniny.
- Do rychlých receptů doporučujeme použít čočku, fazole nebo cizrnu v konzervě. Po důkladném propláchnutí jsou chuťově neutrální. Přidejte je do polévek, masových směsí, teplých salátů i k těstovinám.
- Červenou a černou čočku není třeba předem namáčet a uvařené jsou do 20 minut.
- Tofu, tempeh, seitan a další bílkovinné alternativy v pokrmech z jednoho hrnce ocení nejen vegetariáni.
Zdroj: Eatingwell, BBC GoodFood, Taste