Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušené hovězí po italsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 41
Více než dvě hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3925 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 103 g
Tuky 204 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky kolagenovým vrstvám a krátkým svalovým vláknům mezi nimi se kližka při správné přípravě doslova rozplývá v ústech. A dodáte-li jí patřičný italský šmrnc, rázem máte na talíři neuvěřitelnou lahůdku, po které se jen zapráší.

Suroviny

na větší kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
vývar hovězí 350 ml
sušená rajčata 60 g
v oleji, pokrájená
nejlépe tzv. řecké s peckou a bez nálevu
oregano 4 snítky
na ozdobení
těstoviny
krátké, uvařené, či italský chleba, k podávání
Na marinádu
např. chianti
olivový olej 3 PL
rajčatová passata - pyré 200 g
nakrájená nahrubo
česnek 2 stroužky
drcený
oregano 3 snítky

Postup

1

Smíchejte přísady na marinádu, naložte do ní osolené a opepřené maso a přes noc nechte v lednici. Pak vyjměte maso z marinády a osušte ho papírovými utěrkami. Marinádu uchovejte.

2

Troubu předehřejte na 160 °C. V hrnci vhodném do trouby opékejte na oleji po částech maso dohněda. Každou dávku vyndejte na talíř.

3

Do uvolněného hrnce přisypte mouku a míchejte asi minutu. Pak zalijte marinádou, přilijte vývar a za stálého míchání přiveďte k varu. Vraťte do hrnce k omáčce maso, přidejte sušená rajčata a přiklopené pečte asi 2 hodiny doměkka.

4

Pak odklopte, přisypte olivy, případně přisolte, promíchejte a vraťte ještě na 20 minut do trouby. Podávejte ozdobené oreganem, s vařenými těstovinami, rýží nebo s křupavým italským chlebem.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Krájení. Kližku krájejte na objemově stejné kostky o hraně zhruba 2,5 cm. Nebude se vám tak část masa rozpadat, když větší kostky zůstávají ještě tuhé.
  • Zatáhnout. Dušené a vařené maso musíte pro skvělý výsledek nejdřív ze všech stran zprudka opéct, aby se zatáhlo a při dlouhé přípravě z něj neunikala chutná šťáva.
  • Vaření doměkka. Vařte ji zcela doměkka; trvá to 1 až 1,5 hodiny. Kližka se klasicky nerozsýpá, ale díky kolagenu začne být jakoby mazlavá. Nedovařená nestojí za nic.
  • Vaření pozvolna. „Když kližku vaříte jak prádlo, zprudka, střed masa zůstane tuhý, což není účel,“ říká Václav Frič.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Apetit magazín