Dušené hovězí po italsku

Dušené hovězí po italsku

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (22)
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3935 kcal
Bílkoviny 234 g
Sacharidy 103 g
Tuky 204 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky kolagenovým vrstvám a krátkým svalovým vláknům mezi nimi se kližka při správné přípravě doslova rozplývá v ústech.

Suroviny

kližka 1 kg
na větší kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL
vývar hovězí 350 ml
sušená rajčata 60 g
v oleji, pokrájená
olivy černé 150 g
(nejlépe tzv. řecké s peckou a bez nálevu)
oregano 4 snítky
na ozdobení
těstoviny
krátké či italský chleba k podávání
Na marinádu
víno červené 750 ml
např. chianti
olivový olej 3 PL
rajčatové pyré 200 g
passata
cibule 1 ks
nahrubo
česnek 2 stroužky
drcený
oregano 3 snítky

Smíchejte přísady na marinádu, naložte do ní osolené a opepřené maso a přes noc nechte v lednici. Pak vyjměte maso z marinády a osušte ho papírovými utěrkami. Marinádu uchovejte.

2 Troubu předehřejte na 160 °C. V hrnci vhodném do trouby opékejte na oleji po částech maso dohněda. Každou dávku vyndejte na talíř. Do uvolněného hrnce přisypte mouku a míchejte asi minutu. Pak zalijte marinádou, přilijte vývar a za stálého míchání přiveďte k varu. Vraťte do hrnce k omáčce maso, přidejte sušená rajčata a přiklopené pečte asi 2 hodiny doměkka. Pak odklopte, přisypte olivy, případně přisolte, promíchejte a vraťte ještě na 20 minut do trouby. Podávejte ozdobené oreganem, s vařenými těstovinami, rýží nebo s křupavým italským chlebem.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Krájení. Kližku krájejte na objemově stejné kostky o hraně zhruba 2,5 cm. Nebude se vám tak část masa rozpadat, když větší kostky zůstávají ještě tuhé.
  • Zatáhnout. Dušené a vařené maso musíte pro skvělý výsledek nejdřív ze všech stran zprudka opéct, aby se zatáhlo a při dlouhé přípravě z něj neunikala chutná šťáva.
  • Vaření doměkka. Vařte ji zcela doměkka; trvá to 1 až 1,5 hodiny. Kližka se klasicky nerozsýpá, ale díky kolagenu začne být jakoby mazlavá. Nedovařená nestojí za nic.
  • Vaření pozvolna. „Když kližku vaříte jak prádlo, zprudka, střed masa zůstane tuhý, což není účel,“ říká Václav Frič.

Apetit magazín

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit