0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňová kaše s klobásou & jeřabinami

Dýňová kaše s klobásou & jeřabinami

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2718 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 435 g
Tuky 137 g
Vláknina 240 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jeřabiny jsou jedlé v podstatě všechny, nejen pěstované moravské sladkoplodé. Pokud jde o plané druhy, je dobré nechat plody projít mrazem – když se o to nepostarají první mrazíky, natrhejte je a před zpracováním dejte asi na 12 hodin do mrazáku. Díky tomu ztratí mírně na trpkosti a budou lépe stravitelné, obdobný účinek má rovněž sušení a tepelná úprava.  

Suroviny

500 g
máslová dýně oloupaná, bez semen, na kostky
brambory 250 g
typ B / C, oloupané, na kostky
česnek 1 stroužek
oloupaný
mléko 2 PL
ohřáté
máslo 30 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
šalvěj 6 ks
čerstvé
½ ČL
lískty tymiánu čerstvé
kvalitní, vhodné k opékání, na kolečka, opečené
nakládané jeřabiny (viz jeřabiny nakládané nakyselo či nasladko)

1 Dýni, brambory a česnek vložte do velkého rendlíku a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a na silném ohni vařte 15 minut nebo doměkka. Sceďte. Vraťte do rendlíku na mírný oheň, minutu míchejte, aby se zbývající tekutina odpařila. Odstavte. Šťouchadlem rozšťouchejte nahrubo. Přidejte mléko a kousek másla. Došťouchejte dohladka. Osolte a opepřete. Udržujte teplé (zakryté).

2 Zbývající máslo rozehřejte v pánvičce a 3–4 minuty v něm opékejte šalvěj a tymián.

3 Kaši podávejte politou máslem s bylinkami, doplněnou opečenou klobásou a nakládanými jeřabinami. 

 

Jeřabiny nakládané nakyselo

1 Opražte 1 hvězdičku badyánu, mírně podrcenou, asi 3cm kousek zázvoru, oloupaný, po 5 kuličkách nového koření a pepře a 1 lžíci žlutého hořčičného semínka. Důkladně přeberte cca 2 litry čerstvých jeřabin, zbavených stopek. Vyřaďte zaschlé, zkvašené a jiné nedobré kousky. Pak jeřabiny propláchněte a nechte okapat. Zahřejte 625ml vody se 360g krupicového cukru, kořením a 375ml bílého vinného octa, až se cukr rozpustí a směs bude těsně pod bodem varu. Pak vsypte jeřabiny a vypněte vařič. Směs rozdělte do sterilizovaných sklenic, aby sahala asi 1,5cm pod okraj (pomocí děrované sběračky začněte jeřabinami a pak popřípadě přidejte trochu nálevu). Sklenice zavíčkujte a 10 minut zavařujte ponořené ve vroucí vodě. Nechte vychladnout, zkontrolujte, zda se víčka přichytila, a nechte měsíc či dva rozležet. 

 

Jeřabiny nakládané nasladko

Důkladně přeberte cca 2 litry čerstvých jeřabin, zbavených stopek. Vyřaďte zaschlé, zkvašené a jiné nedobré kousky. Pak jeřabiny propláchněte a nechte okapat. Zahřejte 625ml vody se 625g krupicového cukru, až se cukr rozpustí a směs bude těsně pod bodem varu. Pak vsypte jeřabiny a vypněte vařič. Směs rozdělte do sterilizovaných sklenic, aby sahala asi 1,5cm pod okraj (pomocí děrované sběračky začněte jeřabinami a pak popřípadě přidejte trochu nálevu). Sklenice zavíčkujte a 10 minut zavařujte ponořené ve vroucí vodě. Nechte vychladnout, zkontrolujte, zda se víčka přichytila, a nechte měsíc či dva rozležet. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč