Jemná telecí roláda s nádivkou bude vždy opravdovou ozdobou slavnostní tabule. Přidejte trojí přílohu a máte hostinu hodnou královské návštěvy. Pokud si ovšem na zavinutí masové rolády netroufáte, vystačíte si s částí kýty nebo telecí pečeně válcovitého tvaru. V ní vytvoříte kapsu, kam vložíte nádivku, a konce zašijete. U pečeně pak ale zkraťte dobu pečení přibližně o 15 minut.
Suroviny
Postup
PŘÍPRAVA TELECÍ ROLÁDY S JARNÍMI BYLINKAMI
Maso rozkrojte na plát, naklepejte a rozklepejte na rovnoměrně silný plát (hlavně v silnějších částech), osolte a posypte polovinou pokrájených bylinek.
Rohlíky pokropte v misce mlékem a dejte stranou. V pánvi s olejem osmahněte cibuli s uzeným masem a zbylými bylinkami. Směs nasypte do mísy, přidejte rohlíky s mlékem, vejce, citronovou kůru, mouku, osolte a opepřete. Všechno důkladně promíchejte a vzniklou nádivku urovnejte na připravený plát.
Roládu pevně stočte, ovažte kuchyňským provázkem, posaďte do pekáčku, pokapejte máslem, přidejte rozmarýn se šalvějí, podlijte tak, aby na dně byl cca 1 cm vody, přiklopte a pečte při 160°C asi 1,5 hodiny. Podle potřeby podlévejte troškou vody – jen tolik, aby se roláda nepřichytávala. Před podáváním nechte roládu aspoň 15 minut stát, odstraňte z ní provázek a nakrájejte ji na plátky. Podávejte s přílohami vpravo, ozdobené bylinkami.
PŘÍPRAVA HRÁŠKOVÉHO PYRÉ
V rendlíku přiveďte k varu asi 500 ml vody, osolte ji, nasypte do ní hrášek a plátky česneku. Po 5 minutách varu hrášek sceďte, rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník.
Přesuňte zpět do umytého rendlíku, vmíchejte smetanu, mátu a pepř, zvolna prohřejte.
Nakonec přidejte změklé máslo a zašlehejte ho do pyré, případně podle potřeby přisolte. Odstavte.
NA MRKVIČKY A KEDLUBNY
Dejte vařit vodu do kastrůlku. Oloupejte zeleninu. Mrkvičky podélně rozpulte, kedlubnu nakrájejte na hranolky. Do osolené vroucí vody vložte mrkev a vařte 2 minuty, přidejte kedlubnu a vařte ještě asi 1 minutu.
Zeleninu nasypte do cedníku, propláchněte tekoucí studenou vodou, aby rychle zchladla.
Před podáváním zeleninu prohřejte v rozpuštěném másle.
NA BRAMBOROVÉ NUDLIČKY
Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a potom na nudličky. Nasypte do mísy se studenou vodou a několikrát propláchněte. Potom je přendejte do cedníku, nechte důkladně okapat a potom ještě osušte v utěrce.
V rendlíku na silnějším ohni rozehřejte vyšší vrstvu oleje (vhozená bramborová nudlička musí pěnit a plavat na hladině), vsypte 1/2 nudliček a usmažte je dozlatova, trvá to 3–5 minut. Usmažené nudličky vyndejte děrovanou sběračkou, nechte okapat a dejte do mísy s papírovou utěrkou. Zopakujte se zbývajícími. Před podáváním lehce osolte.
NĚCO NAVÍC
Namísto vybírání nudliček z rendlíku můžete celý jeho obsah opatrně přelít přes kovové síto do druhého rendlíku. Nudličky na sítu okapají a v oleji nezůstanou úlomky, které by se přepalovaly.