0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Telecí roláda s jarními bylinkami, hráškovým pyré, mrkvičkami, kedlubnami a bramborovými nudličkami

Telecí roláda s jarními bylinkami a trojí přílohou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Telecí roláda s jarními bylinkami, hráškovým pyré, mrkvičkami, kedlubnami a bramborovými nudličkami

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5721 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 218 g
Tuky 441 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná telecí roláda s nádivkou bude vždy opravdovou ozdobou slavnostní tabule. Přidejte trojí přílohu a máte hostinu hodnou královské návštěvy. Pokud si ovšem na zavinutí masové rolády netroufáte, vystačíte si s částí kýty nebo telecí pečeně válcovitého tvaru. V ní vytvoříte kapsu, kam vložíte nádivku, a konce zašijete. U pečeně pak ale zkraťte dobu pečení přibližně o 15 minut.

Suroviny

Na telecí roládu s jarními bylinkami
telecí kýta 600 g
nejlépe vrchní šál
sůl
pepř
čerstvě mletý
bylinky 2 hrsti
pokrájené – kopřivy, medvědí česnek, hladkolistá petrželka, pažitka, výhonky ředkviček či hrášku + další na ozdobení
rohlíky 1,5 ks
nakrájené na kostičky
mléko 25 ml
slunečnicový olej 2 PL
cibule ½ ks
nakrájená nadrobno
na kostičky
vejce 1 ks
citronová kůra 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 2 PL
máslo 30 g
rozpuštěné
rozmarýn 2 snítky
šalvěj 10 lístků
Na hráškové pyré
mražený hrášek 300 g
sůl
pepř
čerstvě drcený
česnek 1 stroužek
na plátky
smetana ke šlehání 70 g
33%
máta 6 lístků
nasekaná
máslo 40 g
změklé
Na mrkvičky a kedlubny
baby mrkev 150 g
kedlubna 1 ks
sůl
máslo 2 PL
Na bramborové nudličky
brambory 2 ks
větší
slunečnicový olej 250 ml
na smažení
sůl

Postup

PŘÍPRAVA TELECÍ ROLÁDY S JARNÍMI BYLINKAMI

1

Maso rozkrojte na plát, naklepejte a rozklepejte na rovnoměrně silný plát (hlavně v silnějších částech), osolte a posypte polovinou pokrájených bylinek.

2

Rohlíky pokropte v misce mlékem a dejte stranou. V pánvi s olejem osmahněte cibuli s uzeným masem a zbylými bylinkami. Směs nasypte do mísy, přidejte rohlíky s mlékem, vejce, citronovou kůru, mouku, osolte a opepřete. Všechno důkladně promíchejte a vzniklou nádivku urovnejte na připravený plát.

3

Roládu pevně stočte, ovažte kuchyňským provázkem, posaďte do pekáčku, pokapejte máslem, přidejte rozmarýn se šalvějí, podlijte tak, aby na dně byl cca 1 cm vody, přiklopte a pečte při 160°C asi 1,5 hodiny. Podle potřeby podlévejte troškou vody – jen tolik, aby se roláda nepřichytávala. Před podáváním nechte roládu aspoň 15 minut stát, odstraňte z ní provázek a nakrájejte ji na plátky. Podávejte s přílohami vpravo, ozdobené bylinkami.

PŘÍPRAVA HRÁŠKOVÉHO PYRÉ

4

V rendlíku přiveďte k varu asi 500 ml vody, osolte ji, nasypte do ní hrášek a plátky česneku. Po 5 minutách varu hrášek sceďte, rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník.

5

Přesuňte zpět do umytého rendlíku, vmíchejte smetanu, mátu a pepř, zvolna prohřejte.

6

Nakonec přidejte změklé máslo a zašlehejte ho do pyré, případně podle potřeby přisolte. Odstavte.

NA MRKVIČKY A KEDLUBNY

7

Dejte vařit vodu do kastrůlku. Oloupejte zeleninu. Mrkvičky podélně rozpulte, kedlubnu nakrájejte na hranolky. Do osolené vroucí vody vložte mrkev a vařte 2 minuty, přidejte kedlubnu a vařte ještě asi 1 minutu.

8

Zeleninu nasypte do cedníku, propláchněte tekoucí studenou vodou, aby rychle zchladla.

9

Před podáváním zeleninu prohřejte v rozpuštěném másle.

NA BRAMBOROVÉ NUDLIČKY

10

Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a potom na nudličky. Nasypte do mísy se studenou vodou a několikrát propláchněte. Potom je přendejte do cedníku, nechte důkladně okapat a potom ještě osušte v utěrce.

11

V rendlíku na silnějším ohni rozehřejte vyšší vrstvu oleje (vhozená bramborová nudlička musí pěnit a plavat na hladině), vsypte 1/2 nudliček a usmažte je dozlatova, trvá to 3–5 minut. Usmažené nudličky vyndejte děrovanou sběračkou, nechte okapat a dejte do mísy s papírovou utěrkou. Zopakujte se zbývajícími. Před podáváním lehce osolte.

NĚCO NAVÍC
Namísto vybírání nudliček z rendlíku můžete celý jeho obsah opatrně přelít přes kovové síto do druhého rendlíku. Nudličky na sítu okapají a v oleji nezůstanou úlomky, které by se přepalovaly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč