"Tyhle knedlíky, které moji maminku naučila dělat její teta z Ježova, byly fenomenální – chodili k nám na ně moji kamarádi i bráchovi spolužáci,“ vzpomíná editorka Jana Zbyňková.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170°C. Na nádivku opečte v hlubší pánvi slaninu (pokud pustí příliš tuku, slijte ho). Přidejte máslo a rohlíky a pozvolna je opékejte dozlatova, aby nasákly máslo i tuk ze slaniny.
Pak je přesypte do větší misky, nechte vychladnout, pokropte smetanou a nechte nasáknout. Vmíchejte ořechy, petrželku a žloutky a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Pokud je nádivka řídká, zahustěte ji trochou strouhanky, aby měla hutnější a soudržnou konzistenci.
Plát masa rozložte na podložku kůží dolů, paličkou ho přes potravinářskou fólii rozklepejte tak, aby bylo maso všude stejně silné. Nádivku rozprostřete na maso a nechte u okrajů asi 2cm volné. (Pokud vám nádivka zbude, udělejte z ní koule a na poslední půlhodinu je vložte do pekáčku k roládě.)
Roládu z delší strany zarolujte a během rolování utahujte, aby byla pevná. Svažte ji provázkem, dejte do pekáčku, poklaďte kousky másla, zakryjte (pekáčkem nebo alobalem), vložte do trouby a pečte 40 minut, podle potřeby podlévejte vodou a přelévejte výpekem.
Potom odkryjte, teplotu v troubě zvyšte na 190°C a pečte ještě asi 20 minut dozlatova.
Mezitím uvařte brambory ve slupce doměkka. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu tak, aby vřela, až budete mít knedlíky připravené. Brambory okamžitě po uvaření oloupejte, co nejrychleji je horké protlačte lisem nebo nastrouhejte na důkladně pomoučněnou podložku.
Hromádku brambor osolte, přidejte vejce a muškátový květ a posypte moukou a vše začněte co nejrychleji zpracovávat rukama (brambory musí být tak horké, že je sotva udržíte v ruce, jedině tak budou knedlíky krásně měkké a hebké). Pracujte co nejrychleji, aby osolené těsto neřídlo. Mouku přisypávejte jen zvolna, aby knedlíky nebyly tuhé. Výsledné těsto je dokonale soudržné, ale měkké a pružné.
Těsto rozdělte na dvě části, z každé vyválejte rukama váleček o průměru asi 5cm a ten rozkrájejte nožem na plátky silné 2–3cm. Z každého ukoulejte kouli a jemně ji zploštěte. Hotové knedlíky (celou várku najednou) vložte do vroucí vody. (Pokud nemáte velký hrnec, nemusíte vařit všechny knedlíky najednou, můžete je vařit po částech, hotové počkají, schované pod utěrkou.)
Po chvíli je opatrně odšťouchněte ode dna a vařte, dokud nevyplavou. Jeden vyjměte, rozkrojte na půl a ochutnejte, zda je uvnitř hotový. Pokud ano, vylovte i ostatní, dejte je do mísy a opatrně promíchejte s kouskem másla.
Připravte špenát: na másle opečte cibulku, na ni dejte špenát. Nechte ho rozpustit a odvařit tekutinu. Přilijte smetanu, osolte, nechte zredukovat a nakonec dochuťte prolisovaným česnekem. Na talíře dejte vždy 2–3 plátky rolády, knedlíky a špenát a přelijte výpekem.
NĚCO NAVÍC
Roládu můžete ještě před pečením obalit v plátcích slaniny, aby byla šťavnatější a výrazněji ochucená i zvenku.