0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí roláda se špenátem a bramborovými knedlíky

Kuřecí roláda se špenátem a bramborovými knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí roláda se špenátem a bramborovými knedlíky

4.4/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7254 kcal
Bílkoviny 222 g
Sacharidy 918 g
Tuky 271 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Tyhle knedlíky, které moji maminku naučila dělat její teta z Ježova, byly fenomenální – chodili k nám na ně moji kamarádi i bráchovi spolužáci,“ vzpomíná editorka Jana Zbyňková.

Suroviny

na kostičky
máslo 2 PL
rohlíky 3 ks
na kostičky
vlašské ořechy 2 PL
nasucho opražené, nasekané
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nadrobno
žloutek 2 ks
sůl
muškátový květ 2 špetky
strouhanka
na případné zahuštění
kuře 1 ks
větší, vykoštěné na plát na roládu
máslo 2 PL
Na knedlíky
cca stejně velké, varný typ B
vejce 1 ks
mouka pšeničná hrubá 500 g
sůl
muškátový květ 1 špetka
máslo
na potření
Na špenát
máslo ½ PL
cibule 1 ks
nadrobno
sůl
česnek 2 stroužky
drcené

Postup

1

Troubu předehřejte na 170°C. Na nádivku opečte v hlubší pánvi slaninu (pokud pustí příliš tuku, slijte ho). Přidejte máslo a rohlíky a pozvolna je opékejte dozlatova, aby nasákly máslo i tuk ze slaniny.

2

Pak je přesypte do větší misky, nechte vychladnout, pokropte smetanou a nechte nasáknout. Vmíchejte ořechy, petrželku a žloutky a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Pokud je nádivka řídká, zahustěte ji trochou strouhanky, aby měla hutnější a soudržnou konzistenci.

3

Plát masa rozložte na podložku kůží dolů, paličkou ho přes potravinářskou fólii rozklepejte tak, aby bylo maso všude stejně silné. Nádivku rozprostřete na maso a nechte u okrajů asi 2cm volné. (Pokud vám nádivka zbude, udělejte z ní koule a na poslední půlhodinu je vložte do pekáčku k roládě.)

4

Roládu z delší strany zarolujte a během rolování utahujte, aby byla pevná. Svažte ji provázkem, dejte do pekáčku, poklaďte kousky másla, zakryjte (pekáčkem nebo alobalem), vložte do trouby a pečte 40 minut, podle potřeby podlévejte vodou a přelévejte výpekem.

5

Potom odkryjte, teplotu v troubě zvyšte na 190°C a pečte ještě asi 20 minut dozlatova.

6

Mezitím uvařte brambory ve slupce doměkka. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu tak, aby vřela, až budete mít knedlíky připravené. Brambory okamžitě po uvaření oloupejte, co nejrychleji je horké protlačte lisem nebo nastrouhejte na důkladně pomoučněnou podložku.

7

Hromádku brambor osolte, přidejte vejce a muškátový květ a posypte moukou a vše začněte co nejrychleji zpracovávat rukama (brambory musí být tak horké, že je sotva udržíte v ruce, jedině tak budou knedlíky krásně měkké a hebké). Pracujte co nejrychleji, aby osolené těsto neřídlo. Mouku přisypávejte jen zvolna, aby knedlíky nebyly tuhé. Výsledné těsto je dokonale soudržné, ale měkké a pružné.

8

Těsto rozdělte na dvě části, z každé vyválejte rukama váleček o průměru asi 5cm a ten rozkrájejte nožem na plátky silné 2–3cm. Z každého ukoulejte kouli a jemně ji zploštěte. Hotové knedlíky (celou várku najednou) vložte do vroucí vody. (Pokud nemáte velký hrnec, nemusíte vařit všechny knedlíky najednou, můžete je vařit po částech, hotové počkají, schované pod utěrkou.)

9

Po chvíli je opatrně odšťouchněte ode dna a vařte, dokud nevyplavou. Jeden vyjměte, rozkrojte na půl a ochutnejte, zda je uvnitř hotový. Pokud ano, vylovte i ostatní, dejte je do mísy a opatrně promíchejte s kouskem másla.

10

Připravte špenát: na másle opečte cibulku, na ni dejte špenát. Nechte ho rozpustit a odvařit tekutinu. Přilijte smetanu, osolte, nechte zredukovat a nakonec dochuťte prolisovaným česnekem. Na talíře dejte vždy 2–3 plátky rolády, knedlíky a špenát a přelijte výpekem.

NĚCO NAVÍC
Roládu můžete ještě před pečením obalit v plátcích slaniny, aby byla šťavnatější a výrazněji ochucená i zvenku. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč