Kuřecí roláda se špenátem a bramborovými knedlíky

Kuřecí roláda se špenátem a bramborovými knedlíky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4841 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 525 g
Tuky 213 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Tyhle knedlíky, které moji maminku naučila dělat její teta z Ježova, byly fenomenální – chodili k nám na ně moji kamarádi i bráchovi spolužáci,“ vzpomíná editorka Jana Zbyňková.

Související recepty

Tvarožník

„Já i brácha máme odmalička rádi tvaroh...

Suroviny

anglická slanina 150 g
na kostičky
máslo 1 PL
rohlíky 3 ks
na kostičky
50 ml
12%
vlašské ořechy 2 PL
nasucho opražené, nasekané
petrželka hrst
nadrobno
žloutek 2 ks
sůl
muškátový květ 2 špetka
strouhanka
na případné zahuštění
kuře 1 ks
větší, vykoštěné na plát na roládu
máslo 2 PL
Na knedlíky
2
cca stejně velké, varný typ B
vejce 1 ks
mouka pšeničná hrubá 500 g
cca
sůl
muškátový květ špetka
máslo
na potření
máslo 0.5 PL
cibule 1 ks
nadrobno
1 bal
sekaný
150 ml
12%
sůl

1 Troubu předehřejte na 170°C. Na nádivku opečte v hlubší pánvi slaninu (pokud pustí příliš tuku, slijte ho). Přidejte máslo a rohlíky a pozvolna je opékejte dozlatova, aby nasákly máslo i tuk ze slaniny. Pak je přesypte do větší misky, nechte vychladnout, pokropte smetanou a nechte nasáknout. Vmíchejte ořechy, petrželku a žloutky a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Pokud je nádivka řídká, zahustěte ji trochou strouhanky, aby měla hutnější a soudržnou konzistenci.

2 Plát masa rozložte na podložku kůží dolů, paličkou ho přes potravinářskou fólii rozklepejte tak, aby bylo maso všude stejně silné. Nádivku rozprostřete na maso a nechte u okrajů asi 2cm volné. (Pokud vám nádivka zbude, udělejte z ní koule a na poslední půlhodinu je vložte do pekáčku k roládě.) Roládu z delší strany zarolujte a během rolování utahujte, aby byla pevná. Svažte ji provázkem, dejte do pekáčku, poklaďte kousky másla, zakryjte (pekáčkem nebo alobalem), vložte do trouby a pečte 40 minut, podle potřeby podlévejte vodou a přelévejte výpekem. Potom odkryjte, teplotu v troubě zvyšte na 190°C a pečte ještě asi 20 minut dozlatova.

3 Mezitím uvařte brambory ve slupce doměkka. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu tak, aby vřela, až budete mít knedlíky připravené. Brambory okamžitě po uvaření oloupejte, co nejrychleji je horké protlačte lisem nebo nastrouhejte na důkladně pomoučněnou podložku. Hromádku brambor osolte, přidejte vejce a muškátový květ a posypte moukou a vše začněte co nejrychleji zpracovávat rukama (brambory musí být tak horké, že je sotva udržíte v ruce, jedině tak budou knedlíky krásně měkké a hebké). Pracujte co nejrychleji, aby osolené těsto neřídlo. Mouku přisypávejte jen zvolna, aby knedlíky nebyly tuhé. Výsledné těsto je dokonale soudržné, ale měkké a pružné.

4 Těsto rozdělte na dvě části, z každé vyválejte rukama váleček o průměru asi 5cm a ten rozkrájejte nožem na plátky silné 2–3cm. Z každého ukoulejte kouli a jemně ji zploštěte. Hotové knedlíky (celou várku najednou) vložte do vroucí vody. (Pokud nemáte velký hrnec, nemusíte vařit všechny knedlíky najednou, můžete je vařit po částech, hotové počkají, schované pod utěrkou.) Po chvíli je opatrně odšťouchněte ode dna a vařte, dokud nevyplavou. Jeden vyjměte, rozkrojte na půl a ochutnejte, zda je uvnitř hotový. Pokud ano, vylovte i ostatní, dejte je do mísy a opatrně promíchejte s kouskem másla.

5 Připravte špenát: na másle opečte cibulku, na ni dejte špenát. Nechte ho rozpustit a odvařit tekutinu. Přilijte smetanu, osolte, nechte zredukovat a nakonec dochuťte prolisovaným česnekem. Na talíře dejte vždy 2–3 plátky rolády, knedlíky a špenát a přelijte výpekem.

NĚCO NAVÍC

Roládu můžete ještě před pečením obalit v plátcích slaniny, aby byla šťavnatější a výrazněji ochucená i zvenku. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit