Říkal někdo, že čokoládový dezert se podává pouze při výjimečných událostech? My se domníváme, že každý den je výjimečný, a tak neváhejte a připravte si rychlou čokoládovou lahůdku kdykoliv vás honí mlsná.
Vezměte si k ruce kvalitní čokoládu, kuchyňské náčiní, dobrou náladu a na následujících 40 minut se ponořte do pekařského umění. Výsledkem bude skvělý čokoládový dezert, který můžete ihned ochutnat.
Muffiny na tisíc způsobů
Pokud bychom měli vyhlásit nejvděčnější čokoládový dezert, pak jednoznačně volíme čokoládové muffiny. Těsto na muffiny je neskutečně snadné, a navíc ho můžete obměňovat dle vlastní chuti nebo surovin, které momentálně máte ve spíži.
- Klasické čokoládové muffiny připravíte tak, že v míse smícháte 180 g hladké mouky, ½ lžičky kypřícího prášku, ½ lžičky jedlé sody, špetku soli a 1 a ½ lžíce kakaa holandského typu. Do další mísy nalámejte 125 g tmavé čokolády a přidejte 140 g třtinového cukru.
- Následně ohřejte mléko, kterým přelijte čokoládu s cukrem a míchejte, dokud se čokoláda i cukr nerozpustí.
- Ve třetí míse šlehejte 100 g změklého másla se 140 g třtinového cukru, a to zhruba po dobu 5 minut.
- Poté prošlehejte 2 vejce a při vysokých otáčkách je pomalu přilévejte k vyšlehanému máslu. Pokud by se směs začala srážet, přidejte lžíci mouky s kakaem a pokračujte s přiléváním vajec.
- Snižte otáčky a postupně přidávejte směs s moukou. Nakonec přilijte ještě teplou čokoládu a dostatečně promíchejte, ale nepřemíchejte. Pak už stačí těsto rozdělit do připravených košíčků tak, aby byly naplněné do dvou třetin. Košíčky vložte do předehřáté trouby na 175 °C a pečte 12–15 minut.
Pokud ale toužíte po rozmanitějších chutích, pak vyzkoušejte také recept na luxusní čokoládové muffiny s banánem a kokosem, jemně nakyslé muffiny s čokoládou a malinami, netradiční pomerančovo-čokoládové muffiny nebo o něco časově náročnější muffiny s trojí čokoládou.
Zaručujeme vás, že si na zmíněných receptech pochutnáte nejen vy, ale také vaše rodina nebo neočekávaná návštěva, pro kterou je rychlostí blesku připravíte.
Čokoládová pěna
Říká se, že v jednoduchosti je krása a u čokoládové pěny to platí dvojnásob. Ať už si chcete zamlsat u večerního filmu nebo rozmazlit chuťové pohárky vašeho partnera, rozhodně vsaďte právě na čokoládovou pěnu. Pokud navíc sáhnete po základním receptu, pak se doba přípravy smrskne na neuvěřitelných 20 minut.
- Do misky dejte 100 g mascarpone, 1 lžíci moučkového cukru a šťávu z jednoho citronu.
- Následně směs utřete do krémové struktury, ideálně elektrickými metlami.
- Pak už stačí krém spojit s ušlehanou smetanou a přidat 80 g rozpuštěné kvalitní čokolády.
- Pěnu servírujte v pohárech a ozdobte ji mátovými lístky.
Netlačí vás čas? Pak se můžete pustit do časově náročnějších receptů, u kterých se musí počkat, než pěna dostatečně vychladne. Pokud zbožňuje výrazné chutě, pak vás pravděpodobně okouzlí čokoládová pěna s chilli nebo čokoládová pěna se solí a malinami. Za vyzkoušení stojí také tmavá čokoládová pěna s čajem earl grey.
Čokoládový hrneček
Někteří mu říkají mug cake, jiní čokoládový hrneček. V obou případech jde ale o velmi jednoduchý recept, který chutná dětem i dospělým. Dobrou zprávou je, že ho můžete konzumovat horký, a tak vás skvěle zahřeje během aktuálních pošmourných dnů.
- Do trouby předehřáté na 200 °C dejte plech. Čtyři formičky na muffiny vymažte máslem a dejte je stranou. Ve vodní lázni rozpusťte 130 g čokoládových čoček se 120 g másla, důkladně míchejte metlou, aby se vše spojilo. Dejte stranou a nechte trochu vychladnout.
- V jiné, větší míse, našlehejte 2 vajíčka, 160 g cukru a 60 g hladké mouky.
- Pak k nim přidejte čokoládovou směs a pečlivě spojte. Nakonec přidejte 80 g nalámané bílé čokolády. Směs rovnoměrně rozdělte do formiček a postavte na plech.
- Pečte asi dvacet minut.
- Hotovo je ve chvíli, kdy se vršek začne lesknout a čokoláda je pod krustou horká a krásně lepkavá. Každou formičku pak servírujte zvlášť – na talířku se lžičkou.
Sušenky s mléčnou čokoládou
Dejte vale kupovaným sušenkám a raději si připravte domácí sušenky s mléčnou čokoládou, které jsou krásně křupavé, voňavé a bez zbytečné chemie. Jejich další výhodou je, že příprava i s následným pečením zabere pouhých 30 minut.
- Troubu předehřejte na 190°C. V míse promíchejte 225 g rozpuštěného másla, 150 g třtinového cukru a 115 g krupicového cukru, přidejte 1 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu a důkladně promíchejte.
- Do směsi vmíchejte 210 g hladké mouky, 2,5 lžíce sušeného mléka, lžičku soli, ½ lžičky kypřicího prášku a ¼ lžičky jedlé sody, aby se směs spojila.
- Nakonec vmíchejte 240 g čokoládoveých peciček. Z hmoty tvořte na plechu vyloženém pečicím papírem kopečky, nejlépe to jde pomocí lžíce na zmrzlinu.
- Nechte mezi nimi dostatečné rozestupy. Pečte asi 10 minut dozlatova, uvnitř by měly zůstat měkké. Nechte zcela vychladnout a podávejte.