Rychlé čokoládové dezerty, které připravíte do 40 minut

sdílet:
Říkal někdo, že čokoládový dezert se podává pouze při výjimečných událostech? My se domníváme, že každý den je výjimečný, a tak neváhejte a připravte si rychlou čokoládovou lahůdku kdykoliv vás honí mlsná.

Úspěšný den v práci, uběhnutý půl maraton, dokonale uklizený domov nebo radost z toho, že venku svítí sluníčko. Většina z nás dokáže vyjmenovat alespoň jednu věc, která mu daný den vykouzlila úsměv od ucha k uchu. A nebyla by škoda, kdybychom takovýto den patřičně neoslavili? Vezměte si k ruce kvalitní čokoládu, kuchyňské náčiní a dobrou náladu, a na následujících 40 minut se ponořte do pekařského umění. Výsledkem bude skvělý čokoládový dezert, který můžete ihned ochutnat.

Muffiny na tisíc způsobů

Pokud bychom měli vyhlásit nejvděčnější čokoládový dezert, pak jednoznačně volíme čokoládové muffiny. Těsto na muffiny je neskutečně snadné, a navíc ho můžete obměňovat dle vlastní chuti nebo surovin, které momentálně máte ve spíži.

Klasické čokoládové muffiny připravíte tak, že v míse smícháte 180 g hladké mouky, ½ lžičky kypřícího prášku, ½ lžičky jedlé sody, špetku soli a 1 a ½ lžíce kakaa holandského typu. Do další mísy nalámejte 125 g tmavé čokolády a přidejte 140 g třtinového cukru. Následně ohřejte mléko, kterým přelijte čokoládu s cukrem a míchejte, dokud se čokoláda i cukr nerozpustí. Ve třetí míse šlehejte 100 g změklého másla se 140 g třtinového cukru, a to zhruba po dobu 5 minut. Poté prošlehejte 2 vejce a při vysokých otáčkách je pomalu přilévejte k vyšlehanému máslu. Pokud by se směs začala srážet, přidejte lžíci mouky s kakaem a pokračujte s přiléváním vajec. Snižte otáčky a postupně přidávejte směs s moukou. Nakonec přilijte ještě teplou čokoládu a dostatečně promíchejte, ale nepřemíchejte. Pak už stačí těsto rozdělit do připravených košíčků tak, aby byly naplněné do dvou třetin. Košíčky vložte do předehřáté trouby na 175 °C a pečte 12–15 minut.

Klasické čokoládové muffiny vás nikdy nezklamou. Pokud ale toužíte po rozmanitějších chutích, pak vyzkoušejte také recept na luxusní čokoládové muffiny s banánem a kokosem, jemně nakyslé muffiny s čokoládou a malinami, netradiční pomerančovo-čokoládové muffiny nebo o něco časově náročnější muffiny s trojí čokoládou. Zaručujeme vás, že si na zmíněných receptech pochutnáte nejen vy, ale také vaše rodina nebo neočekávaná návštěva, pro kterou je rychlostí blesku připravíte.

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Více

Čokoládová pěna

Říká se, že v jednoduchosti je krása, a u čokoládové pěny to platí dvojnásob. Ať už si chcete zamlsat u večerního filmu nebo rozmazlit chuťové pohárky vašeho partnera, rozhodně vsaďte právě na čokoládovou pěnu. Pokud navíc sáhnete po základním receptu, pak se doba přípravy smrskne na neuvěřitelných 20 minut.

Do misky dejte 100 g mascarpone, 1 lžíci moučkového cukru a šťávu z jednoho citronu. Následně směs utřete do krémové struktury, ideálně elektrickými metlami. Pak už stačí krém spojit s ušlehanou smetanou a přidat 80 g rozpuštěné kvalitní čokolády. Pěnu servírujte v pohárech a ozdobte ji mátovými lístky.

Netlačí vás čas? Pak se můžete pustit do časově náročnějších receptů, u kterých se musí počkat, než pěna dostatečně vychladne. Zkuste například recept na francouzskou čokoládovou pěnukterá se vám bude krásně rozplývat na jazyku. Pokud zbožňuje výrazné chutě, pak vás pravděpodobně okouzlí čokoládová pěna s chilli nebo čokoládová pěna se solí a malinami. Za vyzkoušení stojí také tmavá čokoládová pěna s čajem earl grey.

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Více

Čokoládový hrneček

Někteří mu říkají mug cake, jiní čokoládový hrneček. V obou případech jde ale o velmi jednoduchý recept, který chutná dětem i dospělým. Dobrou zprávou je, že ho můžete konzumovat horký, a tak vás skvěle zahřeje během aktuálních pošmourných dnů.

Do trouby předehřáté na 200 °C dejte plech. Čtyři formičky na muffiny vymažte máslem a dejte je stranou. Ve vodní lázni rozpusťte 130 g čokoládových čoček se 120 g másla, důkladně míchejte metlou, aby se vše spojilo. Dejte stranou a nechte trochu vychladnout. V jiné, větší míse, našlehejte 2 vajíčka, 160 g cukru a 60 g hladké mouky. Pak k nim přidejte čokoládovou směs a pečlivě spojte. Nakonec přidejte 80 g nalámané bílé čokolády. Směs rovnoměrně rozdělte do formiček a postavte na plech. Pečte asi dvacet minut. Hotovo je ve chvíli, kdy se vršek začne lesknout a čokoláda je pod krustou horká a krásně lepkavá. Každou formičku pak servírujte zvlášť – na talířku se lžičkou.

Hříšně dobrá horká čokoláda

Více

Sušenky s mléčnou čokoládou

Dejte vale kupovaným sušenkám a raději si připravte domácí sušenky s mléčnou čokoládou, které jsou krásně křupavé, voňavé a bez zbytečné chemie. Jejich další výhodou je, že příprava i s následným pečením zabere pouhých 30 minut.

Troubu předehřejte na 190°C. V míse promíchejte 225 g rozpuštěného másla, 150 g třtinového cukru a 115 g krupicového cukru, přidejte 1 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu a důkladně promíchejte. Do směsi vmíchejte 210 g hladké mouky, 2,5 lžíce sušeného mléka, lžičku soli, ½ lžičky kypřicího prášku a ¼ lžičky jedlé sody, aby se směs spojila. Nakonec vmíchejte 240 g čokoládoveých peciček. Z hmoty tvořte na plechu vyloženém pečicím papírem kopečky, nejlépe to jde pomocí lžíce na zmrzlinu. Nechte mezi nimi dostatečné rozestupy. Pečte asi 10 minut dozlatova, uvnitř by měly zůstat měkké. Nechte zcela vychladnout a podávejte.

Související články

  • Tipy a triky

Jak na to: rozpouštění čokolády

Rozpuštěnou čokoládu využijete do spousty dezertů. Z obyčejné buchty umí udělat reprezentativní dezert a své důstojné místo najde také ve zmrzlině, sladkém krému či v polevě. Jak rozpouštět čokoládu, aby nebyla plná hrudek, ale zůstala...
  • Novinky a zajímavosti

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

Co znamená procentuální podíl na etiketě čokolády?Hned ze začátku je důležité vědět, co vlastně znamená procentuální podíl na obalu. Valná většina konzumentů čokolády si myslí, že tabulka se znakem 70 % na obalu obsahuje 70 % kakaa. Vždyť...
  • Novinky a zajímavosti

21 překvapivých faktů o čokoládě

[[nid:37364]]Účinky na zdravíKaždodenní konzumací hořké čokolády snížíte riziko srdečních onemocnění o 1/3.Na rozdíl od bonbónů, čokoláda chrání zuby před zubním kazem a v ústech působí protizánětlivě.Theobromin je...
  • Novinky a zajímavosti

Proč kupovat fair trade čokoládu?

Milujete pocit, když se zakousnete do tabulky čokolády, která se vám rozplyne v ústech? Možná byste si její chuť užili ještě více, kdybyste věděli, že jste koupí přispěli na dobrou věc. Stačí příště sáhnout po fair trade čokoládě, jejíž...
  • Novinky a zajímavosti

Letem světem: churros a horká čokoláda

Odkud churros pocházejíJako většina příběhů o původu jídla i ten o churros má hned několik variant. Jedna z nich vypráví o tom, jak portugalští námořníci objevili v severní Číně jídlo zvané youtiao, jemné solené tyčinky...
  • Tipy a triky

Na víkend: 3x čokoládový dort

Nejlepší čokoládový dort Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování nakonec vedlo k výsledku z ř...
  • Tipy a triky

Čokoládové sušenky hravě a dravě

Honí vás doma mlsná, ale ani v tajné skrýši zrovna žádnou dobrotu nemůžete najít? Není nic jednoduššího než posbírat základní suroviny z vaší domácnosti, spolu s čokoládou, a během půl hodiny vykouzlit těsto na sušenky. Pak už je...
  • Tipy a triky

Jak využít přebytky z mikulášské nadílky?

BonbonyDostaly vaše děti od Mikuláše příliš mnoho sladkých bonbónů a vy víte, že takové množství určitě nesní a pytlíky vám akorát budou několik měsíců zabírat místo ve spíži? Pak vyzkoušejte pár našich rad, jak bonbony využít....

Obchod Apetit