Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné na 24 dortíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6140 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 743 g
Tuky 271 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nevíme, jak se to jeví vám, ale oproti americké tradici jsme se při zdobení velmi mírnili – růžová cukrová kytička je naším jediným výstřelkem. Američané ovšem milují dortíky s krémem obarveným namodro či nazeleno, ozdobené různobarevnými figurkami a kytičkami nebo třeba imitací trávy s lezoucími beruškami…

Související recepty

Suroviny

máslo 250 g
změklé
krystalový cukr 250 g
vejce 4 ks
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mléko 250 ml
24 ks
cukrových nebo marcipánových květinových ozdob
Na růžovou polevu
vinný kámen ¼ ČL
(prášek do pečiva bez fosfátů)
voda růžová 1 ČL
(prodávají orientální obchody)
růžové

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 °C. Dejte máslo, cukr a dřeň vyškrábnutou z vanilkového lusku do mísy a šlehejte, až bude směs krémová a zesvětlá. Postupně dobře zašlehejte vejce jedno po druhém.

2

Do mísy prosijte mouku s práškem do pečiva a dobře zapracujte. Nakonec vmíchejte mléko a rozdělte směs do dvou plechů na muffiny (po 12 jamkách) vyložených papírovými košíčky. Pečte 15–20 minut, před vyjmutím vyzkoušejte špejlí. Nechte vychladnout.

3

Na krémovou polevu v kastrůlku zprudka zahřívejte cukr, 60 ml vody, vinný kámen a růžovou vodu, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte 3 minuty.

4

Z bílků ušlehejte pevný sníh. Za stálého šlehání přilévejte tenkým pramínkem horkou cukrovou směs, až je krém hladký a lesklý. Nakonec zašlehejte růžové barvivo. Naneste pomocí palety na dortíky a ozdobte cukrovými květy.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...