Výtečný slaný koláč, rychlá večeře, chuťovka k vínu.
Suroviny
Postup
Tři svazky jarní cibulky (celkem asi 500 g) omyjte a každou rozkrojte podél. Vhoďte je do vroucí vody, povařte 2–3 minuty, pak slijte a nechte dobře okapat. Osolte je, opepřete a promíchejte se 2 lžícemi panenského olivového oleje, 2–4 snítkami tymiánu, 2 lžícemi červeného nebo bílého vinného octa a 1 lžící třtinového cukru.
Předehřejte troubu na 200 ºC. 500 g hotového listového těsta rozválejte a zformujte na plechu vyloženém pečicím papírem do obdélníku 20 × 30 cm se zvýšenými okraji. Okraje můžete pomocí ostrého nože ozdobit mělkými zářezy.
Potřete těsto rozšlehaným žloutkem a rozložte na ně cibulku. Posypte 140 g rozdrobeného čerstvého kozího sýra a hrstí černých odpeckovaných oliv. Pečte asi 25 minut dozlatova a po mírném zchladnutí ihned podávejte.