Kukuřičný koláč s hruškami (amore di polenta)

Hruškový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kukuřičný koláč s hruškami (amore di polenta)

4.5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4801 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 358 g
Tuky 311 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak se zamilovat do polenty...
 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 75 g
mandle 60 g
mleté
mouka kukuřičná 50 g
+ další na poprášení
mouka kukuřičná 35 g
nebo polenta
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
+ trocha poprášení
krupicový cukr 140 g
máslo 125 g
změklé
vejce 2 ks
žloutek 4 ks
hruška 1 ks
tvrdá, oloupaná, nakrájená na drobné kostičky
Na dokončení
hruška 3 ks
marsala 150 ml
nebo portské
máslo 2 PL
třtinový cukr 3 PL
moučkový cukr
smetana ke šlehání

1 Předehřejte troubu na 170 °C. V míse promíchejte všechny druhy mouky, mleté mandle a kypřicí prášek. Šlehejte cukr a máslo do pěny a pak zašlehejte jeden po druhém žloutky a potom ještě celá vejce. Krátce promíchejte s moučnou směsí, jen tak, aby se vše spojilo. Vmíchejte kostičky hrušky a těsto přesuňte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 20 cm. Uhlaďte povrch, posypte zbývajícím cukrem a hladkou kukuřičnou moukou. Pečte 25–30 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout.

2 Zvyšte teplotu v troubě na 180 °C. Hrušky přepulte a vykrojte jádřinec. Dejte je do pekáčku, pokapejte marsalou nebo vínem, poklaďte máslem, posypte cukrem a pečte 25–35 minut, občas promíchejte. Koláč poprašte moučkovým cukrem a podávejte ho nejlépe v den upečení přelitý šťávou z pečených hrušek, s hruškami a šlehačkou.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit