Jak se zamilovat do polenty...
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 170 °C. V míse promíchejte všechny druhy mouky, mleté mandle a kypřicí prášek. Šlehejte cukr a máslo do pěny a pak zašlehejte jeden po druhém žloutky a potom ještě celá vejce. Krátce promíchejte s moučnou směsí, jen tak, aby se vše spojilo. Vmíchejte kostičky hrušky a těsto přesuňte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 20 cm. Uhlaďte povrch, posypte zbývajícím cukrem a hladkou kukuřičnou moukou. Pečte 25–30 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout.
Zvyšte teplotu v troubě na 180 °C. Hrušky přepulte a vykrojte jádřinec. Dejte je do pekáčku, pokapejte marsalou nebo vínem, poklaďte máslem, posypte cukrem a pečte 25–35 minut, občas promíchejte. Koláč poprašte moučkovým cukrem a podávejte ho nejlépe v den upečení přelitý šťávou z pečených hrušek, s hruškami a šlehačkou.