Kukuřičný koláč s hruškami (amore di polenta)

Kukuřičný koláč s hruškami (amore di polenta)

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 20 minut na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4294 kcal
Bílkoviny 107 g
Cukr 328 g
Tuky 278 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak se zamilovat do polenty...
 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 75 g
60 g
mleté mandle
mouka kukuřičná 50 g
+ další na poprášení
35 g
hrubá kukuřičná mouka lze nahradit krupicí (polentou)
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
+ trocha na poprášení
krupicový cukr 140 g
máslo 125 g
změklé
vejce 2 ks
žloutek 4 ks
hrušky 1 ks
tvrdá, oloupaná, nakrájená na drobné kostičky
Na dokončení
hrušky 3 ks
marsala 150 ml
lze nahradit portským vínem
máslo 2 PL
třtinový cukr 3 PL
moučkový cukr
smetana ke šlehání

1 Předehřejte troubu na 170 °C. V míse promíchejte všechny druhy mouky, mleté mandle a kypřicí prášek. Šlehejte cukr a máslo do pěny a pak zašlehejte jeden po druhém žloutky a potom ještě celá vejce. Krátce promíchejte s moučnou směsí, jen tak, aby se vše spojilo. Vmíchejte kostičky hrušky a těsto přesuňte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 20 cm. Uhlaďte povrch, posypte zbývajícím cukrem a hladkou kukuřičnou moukou. Pečte 25–30 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout.

2 Zvyšte teplotu v troubě na 180 °C. Hrušky přepulte a vykrojte jádřinec. Dejte je do pekáčku, pokapejte marsalou nebo vínem, poklaďte máslem, posypte cukrem a pečte 25–35 minut, občas promíchejte. Koláč poprašte moučkovým cukrem a podávejte ho nejlépe v den upečení přelitý šťávou z pečených hrušek, s hruškami a šlehačkou.

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit