Suroviny
Postup
Rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibulku s mrkví. Přisypte mouku a ještě minutu společně míchejte.
Pak postupně a za aktivního míchání metličkou přilijte studenou vodu. Přidejte bujon, brambory, přiveďte k varu a vařte pět minut.
Do vroucího základu polévky vhoďte oba druhy lososa, čtyři malé kousky uzeného lososa si ale ponechte stranou.
Zmírněte plamen na minimum a nechte ryby v polévce táhnout. Var by měl být sotva znatelný.
Pak děrovanou lžící vyberte všechny kousky neuzeného lososa a zbývající obsah hrnce rozmixujte dohladka. Odebrané lososí maso zbavte kostí a rozeberte na kousky.
Do rozmixované polévky pak vmíchejte obě smetany, vraťte na vařič a ještě pět minut vařte. Podle chuti polévku dosolte a opepřete. Vraťte do ní kousky lososa. Rozdělte na talíře a ozdobte uzeným lososem (případně si dopřejte i malý kopeček šlehačky).