Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky

Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky

Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3844 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 633 g
Tuky 92 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voní máslem a je krásně barevná.

Suroviny

máslo 100 g
+ 2 lžíce na opečení veky a dokončení
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar 1.25 l
rybí nebo voda (viz Něco navíc)
sůl
mrkev 2 ks
nakrájená na tenké plátky
petržel 1 ks
nakrájená na tenké plátky
celer 0.25 ks
nakrájený na tenké plátky
rybí vnitřnosti 250 g
směs jiker a mlíčí, čerstvá nebo mražená
veka 6 plátků
+ na osmažení mrkve
mrkev 1 ks
nastrouhaná najemno, osmažená na másle, ochucená solí, pepřem a citronovou štávou
sůl
na ochucení mrkve
pepř
na ochucení mrkve
citronová štáva
na ochucení mrkve
petrželka lístky
hladkolistá, na ozdobu

1 V hrnci rozpusťte polovinu másla, zasypte moukou a za stálého míchání připravte růžovou jíšku. Zalijte ji studenou vodou nebo vývarem, osolte, prošlehejte případné hrudky metličkou a přiveďte k varu. Vařte zvolna 20 minut, občas zamíchejte.

2 V pánvi rozehřejte zbylé máslo a opečte na něm nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Opékejte a míchejte, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne, potom ji odstavte z ohně. (Pozor, zelenina v horké pánvi ještě trochu dojde.)

3 Jikry a mlíčí omyjte a očistěte, mražené nechte předem úplně rozmrznout. Mlíčí překrájejte na menší kousky, jikry rozdělte na větší kusy a vše přidejte do hrnce s polévkou. Vařte dalších 5–10 minut a občas zamíchejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně krátce povařte, podle potřeby dochuťte solí.

4 Plátky veky opečte na lžíci másla v pánvi nebo v troubě a navršte na ně najemno nastrouhanou mrkev osmahnutou na zbylém másle a ochucenou solí, pepřem a citronovou šťávou. Toustíky obložené mrkví vkládejte do polévky až těsně před podáváním a ozdobte je petrželkou.

NĚCO NAVÍC 
Pokud máte hlavy, kosti a odřezky z kapra, uvařte z nich vývar. Z hlavy vytrhněte žábry, aby nebyl vývar hořký, a vše zalijte vodou. Osolte, přidejte celý pepř, nové koření, bobkový list, snítku estragonu, cibuli, kousek mrkve a celeru a vařte mírným varem 30–50 minut. Sceďte a použijte na polévku. Ta pak bude mít výraznější rybí chuť, než když ji uvaříte jen z vody. Místo jiker a mlíčí, pokud je nemáte rádi, můžete použít nakrájené rybí filé ze sladkovodních i mořských ryb, ale z rybích vnitřností je polévka nejlepší. Větší podíl by měly tvořit jikry (už kvůli krásné oranžové barvě, kterou po uvaření získají) nebo můžete použít jenom je.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit