Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky

Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky

Hodnocení receptu
Průměr: 2.4 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2653 kcal
Bílkoviny 62 g
Cukr 401 g
Tuky 89 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Voní máslem a je krásně barevná.

Suroviny

máslo 100 g
plus 2 lžíce na opečení veky a dokončení
mouka pšeničná hladká 1 PL
1.25 l
voda nebo rybí vývar
sůl
mrkev 2 ks
nakrájená na tenké plátky
celer 1 ks
nakrájený na tenké plátky
petržel 1 ks
nakrájená na tenké plátky
250 g
směs jiker a mlíčí čerstvé nebo mražené
veka 4 plátků
plus mrkev nastrouhaná najemno a osmažená na másle, ochucená solí, pepřem a citronovou šťávou
petrželka lístky
na ozdobu

1 V hrnci rozpusťte polovinu másla, zasypte moukou a za stálého míchání připravte růžovou jíšku. Zalijte ji studenou vodou nebo vývarem, osolte, prošlehejte případné hrudky metličkou a přiveďte k varu. Vařte zvolna 20 minut, občas zamíchejte.

2 V pánvi rozehřejte zbylé máslo a opečte na něm nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Opékejte a míchejte, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne, potom ji odstavte z ohně. (Pozor, zelenina v horké pánvi ještě trochu dojde.)

3 Jikry a mlíčí omyjte a očistěte, mražené nechte předem úplně rozmrznout. Mlíčí překrájejte na menší kousky, jikry rozdělte na větší kusy a vše přidejte do hrnce s polévkou. Vařte dalších 5–10 minut a občas zamíchejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně krátce povařte, podle potřeby dochuťte solí.

4 Plátky veky opečte na lžíci másla v pánvi nebo v troubě a navršte na ně najemno nastrouhanou mrkev osmahnutou na zbylém másle a ochucenou solí, pepřem a citronovou šťávou. Toustíky obložené mrkví vkládejte do polévky až těsně před podáváním a ozdobte je petrželkou.

NĚCO NAVÍC 

Pokud máte hlavy, kosti a odřezky z kapra, uvařte z nich vývar. Z hlavy vytrhněte žábry, aby nebyl vývar hořký, a vše zalijte vodou. Osolte, přidejte celý pepř, nové koření, bobkový list, snítku estragonu, cibuli, kousek mrkve a celeru a vařte mírným varem 30–50 minut. Sceďte a použijte na polévku. Ta pak bude mít výraznější rybí chuť, než když ji uvaříte jen z vody. Místo jiker a mlíčí, pokud je nemáte rádi, můžete použít nakrájené rybí filé ze sladkovodních i mořských ryb, ale z rybích vnitřností je polévka nejlepší. Větší podíl by měly tvořit jikry (už kvůli krásné oranžové barvě, kterou po uvaření získají) nebo můžete použít jenom je.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit