0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky

Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rybí polévka se zeleninou 
a máslovými toustíky

2.8/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3844 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 633 g
Tuky 92 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voní máslem a je krásně barevná.

Suroviny

máslo 100 g
+ 2 lžíce na opečení veky a dokončení
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar 1,25 l
rybí nebo voda (viz Něco navíc)
sůl
mrkev 2 ks
nakrájená na tenké plátky
petržel 1 ks
nakrájená na tenké plátky
celer ¼ ks
nakrájený na tenké plátky
rybí vnitřnosti 250 g
směs jiker a mlíčí, čerstvá nebo mražená
veka 6 plátků
+ na osmažení mrkve
mrkev 1 ks
nastrouhaná najemno, osmažená na másle, ochucená solí, pepřem a citronovou štávou
sůl
na ochucení mrkve
pepř
na ochucení mrkve
citronová šťáva
na ochucení mrkve
petrželka lístky
hladkolistá, na ozdobu

1 V hrnci rozpusťte polovinu másla, zasypte moukou a za stálého míchání připravte růžovou jíšku. Zalijte ji studenou vodou nebo vývarem, osolte, prošlehejte případné hrudky metličkou a přiveďte k varu. Vařte zvolna 20 minut, občas zamíchejte.

2 V pánvi rozehřejte zbylé máslo a opečte na něm nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Opékejte a míchejte, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne, potom ji odstavte z ohně. (Pozor, zelenina v horké pánvi ještě trochu dojde.)

3 Jikry a mlíčí omyjte a očistěte, mražené nechte předem úplně rozmrznout. Mlíčí překrájejte na menší kousky, jikry rozdělte na větší kusy a vše přidejte do hrnce s polévkou. Vařte dalších 5–10 minut a občas zamíchejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně krátce povařte, podle potřeby dochuťte solí.

4 Plátky veky opečte na lžíci másla v pánvi nebo v troubě a navršte na ně najemno nastrouhanou mrkev osmahnutou na zbylém másle a ochucenou solí, pepřem a citronovou šťávou. Toustíky obložené mrkví vkládejte do polévky až těsně před podáváním a ozdobte je petrželkou.

NĚCO NAVÍC 
Pokud máte hlavy, kosti a odřezky z kapra, uvařte z nich vývar. Z hlavy vytrhněte žábry, aby nebyl vývar hořký, a vše zalijte vodou. Osolte, přidejte celý pepř, nové koření, bobkový list, snítku estragonu, cibuli, kousek mrkve a celeru a vařte mírným varem 30–50 minut. Sceďte a použijte na polévku. Ta pak bude mít výraznější rybí chuť, než když ji uvaříte jen z vody. Místo jiker a mlíčí, pokud je nemáte rádi, můžete použít nakrájené rybí filé ze sladkovodních i mořských ryb, ale z rybích vnitřností je polévka nejlepší. Větší podíl by měly tvořit jikry (už kvůli krásné oranžové barvě, kterou po uvaření získají) nebo můžete použít jenom je.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč