Dip
Suroviny
olivový olej
1
PL
limeta
1
ks
lze nahradit citronem, nastrouhaná kůra
chilli paprička
1
ČL
sušená
Na dip
sýr
100
g
nízkotučný, měkký
jogurt
50
g
nízkotučný
česnek
1
stroužek
pažitka
hrst
drobně posekaná
pepř
čerstvý mletý
najemno nakrájený
čerstvý, sekaný
Postup
1
Předehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Čtyři placky pita chleba nakrájejte nebo natrhejte na přiměřeně velké kousky. Dejte na plech a potřete lžící (nejlépe olivového) oleje. Pak je posypejte strouhanou limetkovou (nebo citronovou) kůrou a 1 lžičkou drcených sušených chilli papriček. Pečte asi deset minut dokřupava. Podle chuti osolte. Můžete je jíst k našim nebo jakýmkoli jiným dipům, skvělé jsou ale i samotné.
Čtyři krémové dipy v jednom
Pro 4 osoby
příprava: 10 minut
Připravte si jeden jednoduchý základní dip (omáčku k namáčení) a pak už ho jen podle nálady dochuťte. Můžete se inspirovat našimi nápady, nebo donekonečna vymýšlet vlastní variace - začněte třeba svými oblíbenými bylinkami; čerstvými, ale klidně i sušenými. Krémový dip můžete podávat s limetkovými lupínky, nebo třeba jen s kousky čerstvého řapíkatého celeru.
Na základní dip smíchejte 100g nízkotučného měkkého sýra (použít můžete jakýkoli včetně brynzy nebo lučiny) s 50g nízkotučného (nejlépe bio) jogurtu.
Česnekovo-bylinkový K základu přimíchejte 1 prolisovaný stroužek česneku, hrst drobně posekané pažitky, trochu citronové šťávy (podle chuti) a nejlépe čerstvě mletého černého pepře.
Pro optimální přísun omega-3 nenasycených mastných kyselin Přidejte 130g najemno nakrájeného uzeného lososa a trochu sekaného čerstvého kopru.
Pekelný Není nic jednoduššího: do základu podle chuti nakapejte chilli omáčku.
Na řecký způsob Přidejte nastrouhanou půlku okurky a hrst sekaných mátových lístků.
Čtyři krémové dipy v jednom
Pro 4 osoby
příprava: 10 minut
Připravte si jeden jednoduchý základní dip (omáčku k namáčení) a pak už ho jen podle nálady dochuťte. Můžete se inspirovat našimi nápady, nebo donekonečna vymýšlet vlastní variace - začněte třeba svými oblíbenými bylinkami; čerstvými, ale klidně i sušenými. Krémový dip můžete podávat s limetkovými lupínky, nebo třeba jen s kousky čerstvého řapíkatého celeru.
Na základní dip smíchejte 100g nízkotučného měkkého sýra (použít můžete jakýkoli včetně brynzy nebo lučiny) s 50g nízkotučného (nejlépe bio) jogurtu.
Česnekovo-bylinkový K základu přimíchejte 1 prolisovaný stroužek česneku, hrst drobně posekané pažitky, trochu citronové šťávy (podle chuti) a nejlépe čerstvě mletého černého pepře.
Pro optimální přísun omega-3 nenasycených mastných kyselin Přidejte 130g najemno nakrájeného uzeného lososa a trochu sekaného čerstvého kopru.
Pekelný Není nic jednoduššího: do základu podle chuti nakapejte chilli omáčku.
Na řecký způsob Přidejte nastrouhanou půlku okurky a hrst sekaných mátových lístků.
Komentáře