Pro ty, kdo mají rádi změnu, nahradí slavná francouzská rybí polévka s vůní pomeranče tradiční českou vánoční polévku. Podávejte s tousty potřenými česnekovým máslem.
Suroviny
ryba
2,5
kg
filety z různých mořských ryb (mohou být i zmražené)
krevety
250
g
mražené
cibule
1
ks
pokrájená
pórek
1
ks
česnek
4
stroužky
rajče
4
ks
fenykl
1
bulva, lze použít i kedlubnu
fenyklová semínka
několik
bobkový list
1
ks
z 1 pomeranče
šafrán
3
ks
nitky, lze nahradit 1/2 lžičky mleté kurkumy
olivový olej
100
ml
víno bílé
100
ml
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
lístky fenyklu na ozdobení
tymián
na ozdobení
K podávání
bageta
1
ks
máslo
100
g
rozetřeného s česnekem a strochou soli
česnek
2
stroužky
na ochucení másla
sůl
na ochucení másla
Postup
1
Ryby zalijte třemi litry vody, uveďte do varu a pět až šest minut prudce vařte.
2
V pánvi na oleji osmahněte jemně nakrájenou zeleninu.
3
Po pěti minutách ji spolu s kořením a většinou pomerančové kůry přidejte do polévky. Stáhněte plamen a čtvrt hodiny vařte.
4
Pět minut před koncem vsypte krevety a vlijte víno.
5
Maso vyjměte, rozdělte na kousky a vraťte do polévky. Ozdobte jemně pokrájenou nebo strouhanou kůrou a několika lístky bylinek.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jídelníček, který pomůže shodit přebytečná kila a zároveň dodá ztracenou energii (27 receptů )
- Co s nedopitým vínem? Připravte z něj maso po burgundsku, francouzskou cibulačku nebo buchtičky se šodó(38 receptů )
- 20 nejlepších polévek světa podle CNN: Na seznam se dostal boršč, harira, gumbo, ramen a další cizokrajné delikatesy(47 receptů )
Komentáře
Francouzská krajová polévka bouillabaisse, která má ve světě řadu variant, se česky vyslovuje "bujabéza". Prezentovaný recept však nemá ani s jednou z variant, které znám (cca 6), nic společného. Neměl by se tak vůbec nazývat.