0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka bujabéza

Polévka bujabéza

4.5 / 5. Počet hodnocení: 27
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7605 kcal
Bílkoviny 528 g
Sacharidy 357 g
Tuky 413 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro ty, kdo mají rádi změnu, nahradí slavná francouzská rybí polévka s vůní pomeranče tradiční českou vánoční polévku. Podávejte s tousty potřenými česnekovým máslem.

Suroviny

ryba 2.5 kg
filety z různých mořských ryb (mohou být i zmražené)
krevety 250 g
mražené
cibule 1 ks
pokrájená
pórek 1 ks
česnek 4 stroužky
rajče 4 ks
fenykl 1
bulva, lze použít i kedlubnu
fenyklová semínka
několik
bobkový list 1 ks
pomerančová kůra
z 1 pomeranče
šafrán 3 ks
nitky, lze nahradit 1/2 lžičky mleté kurkumy
olivový olej 100 ml
víno bílé 100 ml
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení
fenykl
lístky fenyklu na ozdobení
tymián
na ozdobení
K podávání
bageta 1 ks
máslo 100 g
rozetřeného s česnekem a strochou soli
česnek 2 stroužky
na ochucení másla
sůl
na ochucení másla

Postup

1

Ryby zalijte třemi litry vody, uveďte do varu a pět až šest minut prudce vařte.

2

V pánvi na oleji osmahněte jemně nakrájenou zeleninu.

3

Po pěti minutách ji spolu s kořením a většinou pomerančové kůry přidejte do polévky. Stáhněte plamen a čtvrt hodiny vařte.

4

Pět minut před koncem vsypte krevety a vlijte víno.

5

Maso vyjměte, rozdělte na kousky a vraťte do polévky. Ozdobte jemně pokrájenou nebo strouhanou kůrou a několika lístky bylinek.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

Jaroslav Mokrý

Francouzská krajová polévka bouillabaisse, která má ve světě řadu variant, se česky vyslovuje "bujabéza". Prezentovaný recept však nemá ani s jednou z variant, které znám (cca 6), nic společného. Neměl by se tak vůbec nazývat.

Obchod Apetit