Prejt je pro někoho možná příliš silné slovo, ale věřte, že tenhle prejt ocení vegetariáni i všežravci. Jde o čistě rostlinné jídlo plné chuti, kterým vytřete zrak všem nevěřícím Tomášům.
Postup
Den předem
Fazolky properte a namočte aspoň na 4–6 hodin. Poté je vařte asi dvě hodiny (v tlakovém hrnci stačí 30–35 minut). Kroupy na několik hodin namočte (na 1 hrnek 2 a 1/2 hrnku vody) a pak přiveďte k varu; seberte pěnu, mírně osolte mořskou solí a pod pokličkou vařte hodinu a půl (v tlakovém hrnci asi hodinu). Vodu z vaření nechte stranou.
V den D:
Na oleji osmahněte cibulku. Jakmile začne vonět – asi po pěti minutách –, přidejte k ní uvařené adzuki, rozetřený česnek, sójovou omáčku, zázvor a majoránku. Mírně podlijte vodou a deset minut duste.
Přisypejte uvařené kroupy a duste ještě pět minut, až se vypaří všechna tekutina. Podle chuti dokořeňte a podávejte buď jen s chlebem, nebo s dušeným (kysaným) zelím, případně s knedlíkem.
Tip Apetitu:
Za královny fazolí v Japonsku považují fazolky adzuki. Jsou nejen dobré (mají jemnou ořechovou chuť), ale i zdravé: prospívají ledvinám a denní potřebu bílkovin pokryjí už dvě lžíce této luštěniny!
500 g, 37 Kč
Komentáře