Salát z fazolek, cizrny, máty a tahini

Salát z fazolek, cizrny, máty a tahini

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1147 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 67 g
Tuky 65 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zálivku můžete zjemnit 2–3 lžícemi bílého jogurtu. Zbylou omáčku podávejte i k jiné vařené zelenině, třeba k chřestu.

Suroviny

fazolky zelené 300 g
zelené očištěné
sterilovaná cizrna 400 g
konzerva cizrny scezená, propláchnutá
máta 1 hrst
sůl
pepř
Na zálivku
tahini 100 g
česnek 2 stroužky
drcený
citron 1 ks
šťáva
římský kmín 0.5 ČL
mletý
chilli sušené 1 špetka
koriandr mletý 1 špetka
kardamom 1 špetka
sůl
pepř mletý
voda 100 ml
vroucí, dle potřeby

1 V hrnci přiveďte k varu vodu. Vhoďte do ní fazolové lusky a vařte je 5–7 minut takzvaně na skus. Fazolky slijte a zchlaďte v nádobě se studenou vodou a ledem. Lusky pak nechte okapat v cedníku a osušte je.

2 Na zálivku vložte do mixéru tahini, česnek, většinu citronové šťávy a koření. Rozmixujte a za stálého chodu přilévejte vroucí vodu, abyste získali hladkou a krémovou omáčku. Dochuťte solí, zbylou citronovou šťávou a čerstvě mletým pepřem. V míse promíchejte fazolky a cizrnu se zálivkou. Podávejte s lístky máty a posypte pepřem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Apetit magazín

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit