Uzená ryba s rajčaty

Uzená ryba s rajčaty

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2403 kcal
Bílkoviny 127 g
Cukr 86 g
Tuky 166 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Můžete použít jakoukoli dostupnou uzenou rybu s pevným masem – například tresku

Suroviny

máslo 100 g
mouka pšeničná hladká 50 g
1 ČL
worcestrová omáčka
mléko 600 ml
sýr 150 g
typu čedar, nahrubo nasekaný
2 PL
krémžská horčice
česnek 1 stroužek
utřený
rajčata 500 g
půlená, nejlépe třešňová
700 g
listový špenát očištěný
muškátový oříšek špetka
čerstvě nastrouhaný
ryba 500 g
bez kůže a kostí
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
1. Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Na velké pánvi rozpusťte 50 g másla, přidejte mouku a worcesterskou omáčku. Za stálého míchání vařte 1 minutu. Pánev sejměte z ohně a pomalu vlijte mléko. Míchejte, dokud se vše nespojí. Vraťte nad plamen a za stálého míchání zvolna přiveďte k varu. Vařte 2 minuty a poté přimíchejte dvě třetiny nastrouhaného sýra a hořčici. Ochuťte solí a pepřem, odstavte.

2. V jiném kastrolu rozpusťte asi 30 g másla, přidejte česnek, a když se lehce osmahne, přisypte rajčata. Ohřejte je. Směs přesuňte na dno mělké zapékací misky (ideální je čtvercová o rozměrech 28 x 22 cm) a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.

3. V kastrolu teď rozpusťte půlku zbylého másla. Vložte asi polovinu špenátu, 2–3 minuty jej míchejte nad vysokým plamenem, dokud neovadne, a poté přemístěte do cedníku. Totéž zopakujte se zbytkem másla a špenátu – celé množství lístků byste těžko najednou stejnoměrně podusili. V cedníku potom ze špenátu vymačkejte přebytečnou tekutinu. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a rozložte na vrstvu rajčat. Nahoru naklaďte kousky ryby.

4. Ohřejte omáčku. Rovnoměrně jí rybu přelijte a dnem lžíce rozetřete, aby ji dokonale obalila. Posypte zbylým sýrem. Pečte asi půl hodiny, až sýr zezlátne. Zda je uvařená, zjistíte, když rybu nakrojíte nožem – maso by se mělo dělit na vrstvy. Pokrm můžete  dopéct pod grilem, aby získal tmavší barvu. Podávejte přímo z misky.

Obchod Apetit