0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uzená ryba s rajčaty

Uzená ryba s rajčaty
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Uzená ryba s rajčaty

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2618 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 113 g
Tuky 168 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Můžete použít jakoukoli dostupnou uzenou rybu s pevným masem – například tresku.

Suroviny

máslo 100 g
mouka pšeničná hladká 50 g
worcesterská omáčka 1 ČL
mléko 600 ml
sýr 150 g
typu čedar, nahrubo nasekaný
hořčice kremžská 2 PL
česnek 1 stroužek
utřený
rajčata cherry 500 g
půlená
špenát 700 g
opláchnutý
muškátový oříšek špetka
čerstvě nastrouhaný
ryba 500 g
uzená, bez kůže a kostí
sůl
pepř

1 Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Na velké pánvi rozpusťte 50 g másla, přidejte mouku a worcesterskou omáčku. Za stálého míchání vařte 1 minutu. Pánev sejměte z ohně a pomalu vlijte mléko. Míchejte, dokud se vše nespojí. Vraťte nad plamen a za stálého míchání zvolna přiveďte k varu. Vařte 2 minuty a poté přimíchejte dvě třetiny nastrouhaného sýra a hořčici. Ochuťte solí a pepřem, odstavte.

2 V jiném kastrolu rozpusťte asi 30 g másla, přidejte česnek, a když se lehce osmahne, přisypte rajčata. Ohřejte je. Směs přesuňte na dno mělké zapékací misky (ideální je čtvercová o rozměrech 28 x 22 cm) a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.

3 V kastrolu teď rozpusťte půlku zbylého másla. Vložte asi polovinu špenátu, 2–3 minuty jej míchejte nad vysokým plamenem, dokud neovadne, a poté přemístěte do cedníku. Totéž zopakujte se zbytkem másla a špenátu – celé množství lístků byste těžko najednou stejnoměrně podusili. V cedníku potom ze špenátu vymačkejte přebytečnou tekutinu. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a rozložte na vrstvu rajčat. Nahoru naklaďte kousky ryby.

4 Ohřejte omáčku. Rovnoměrně jí rybu přelijte a dnem lžíce rozetřete, aby ji dokonale obalila. Posypte zbylým sýrem. Pečte asi půl hodiny, až sýr zezlátne. Zda je uvařená, zjistíte, když rybu nakrojíte nožem – maso by se mělo dělit na vrstvy. Pokrm můžete  dopéct pod grilem, aby získal tmavší barvu. Podávejte přímo z misky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

Obchod Apetit