Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 105
Více než hodinu Snadné 10 vdolků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2911 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 345 g
Tuky 111 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší způsob, jak získat prázdné sklenice pro letošní úrodu. Pokud vám už hrušková povidla došla, nahraďte je švestkovými či jablečnými.

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
máslo 100 g
rozpuštěné, lze nahradit sádlem + na potření
tuk
na plech
Na ozdobu
hrušková povidla
strouhaný

Postup

1

Z droždí, 150 ml mléka a cukru nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte zbytek mléka, vejce, máslo a kvásek. Zadělejte těsto a nechte ho hodinu kynout.

2

Vykynuté těsto odkrajujte lžící a tvarujte z něj placky vysoké asi půl centimetru. Na vymaštěném plechu je nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout.

3

Mezitím předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Vdolky pečte asi dvacet minut dozlatova.

4

Ještě horké vdolky potřete rozpuštěným máslem. Těsně před podáváním je ozdobte vydatným množstvím povidel, tvarohu, cukru, šlehačky nebo pribináčku.

Nejlepší povidla na vdolky
Hrušky zbavte jádřinců a i se slupkou je rozkrájejte a v hrnci je vařte v troše vody do rozpadnutí. Pak je zpracujte  šťouchadlem na brambory na kaši, podle chuti doslaďte a zahustěte strouhaným perníkem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

01.02.2021 17:02

Droždí se používá čerstvé nebo sušené? Děkuji

02.02.2021 11:16

Dobrý den, paní Modrovská, do receptu patří sušené droždí, ale bez problému vdolky připravíte i z čerstvého. Na 500 g mouky vám bude stačit polovina kostky (tedy 21 g).

Držíme palce, ať se vdolky povedou a přejeme krásný den,
redakce Apetitu

04.09.2007 20:44
Recept se nachází v č.4/06, str.42