Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Bavorské vdolky à la Šroubek

Bavorské vdolky à la Šroubek

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5876 kcal
Bílkoviny 184 g
Sacharidy 360 g
Tuky 397 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Vdolečky s povidlovou náplní patří k hvězdám české kuchyně. Stejně jako hoteliér Karel Šroubek, jehož kuchyně byla za první republiky vyhlášená.

Suroviny

mléko 80 ml
vlažné
droždí 20 g
čerstvé
krupicový cukr 2 PL
mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 250 g
změklé
vejce 2 ks
malá
žloutek 5 ks
citronová kůra
ze čtvrtiny biocitronu
sůl 1 špetka
tuk
na smažení
švestková povidla
k podávání
smetana
k podávání
1 Do trochy mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru a hrstku mouky a nechte vzejít. Máslo utřete v misce, pak přidejte vejce, žloutky, citronovou kůru, cukr, mouku, sůl a zbývající mléko. Vypracujte nepříliš tuhé těsto a nechte asi hodinu kynout.

2 Pak těsto rozválejte na cca 2 cm silnou placku a vykrajujte kolečka (my jsme zvolili variantu o průměru zhruba 10 cm) a nechte na válu nakynout. Před smažením do každého vdolku vytlačte důlek na náplň; smažte v rozpáleném tuku nejdřív stranou s důlkem dolů. Podávejte s povidly a zakysanou či šlehanou smetanou.

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení
  • Poradna

3 kusy vepřového, které se skvěle hodí na pečení

Máte chuť na maso? Než vyrazíte k řezníkovi, přečtěte si, které tři kousky pečeného vepřového vás nikdy nezklamou. Ať už zvolíte bůček, pečeni, krkovici nebo vepřové ocásky, na talíř dostanete jemné šťavnaté maso se silnou chutí. Parádu s...
5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...

Obchod Apetit