Vdolečky s povidlovou náplní patří k hvězdám české kuchyně. Stejně jako hoteliér Karel Šroubek, jehož kuchyně byla za první republiky vyhlášená.
Suroviny
mléko
80
ml
vlažné
droždí
20
g
čerstvé
krupicový cukr
2
PL
mouka pšeničná hladká
500
g
máslo
250
g
změklé
vejce
2
ks
malá
žloutek
5
ks
nastrouhaná ze čtvrtiny biocitronu
sůl
1
špetka
tuk
na smažení
švestková povidla
k podávání
zakysaná či ke šlehání, k podávání
Postup
1
Do trochy mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru a hrstku mouky a nechte vzejít. Máslo utřete v misce, pak přidejte vejce, žloutky, citronovou kůru, cukr, mouku, sůl a zbývající mléko. Vypracujte nepříliš tuhé těsto a nechte asi hodinu kynout.
2
Pak těsto rozválejte na cca 2 cm silnou placku a vykrajujte kolečka (my jsme zvolili variantu o průměru zhruba 10 cm) a nechte na válu nakynout. Před smažením do každého vdolku vytlačte důlek na náplň; smažte v rozpáleném tuku nejdřív stranou s důlkem dolů. Podávejte s povidly a zakysanou či šlehanou smetanou.