Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bavorské vdolky à la Šroubek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6/5 Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5876 kcal
Bílkoviny 184 g
Sacharidy 360 g
Tuky 397 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vdolečky s povidlovou náplní patří k hvězdám české kuchyně. Stejně jako hoteliér Karel Šroubek, jehož kuchyně byla za první republiky vyhlášená.

Suroviny

mléko 80 ml
vlažné
čerstvé
máslo 250 g
změklé
vejce 2 ks
malá
nastrouhaná ze čtvrtiny biocitronu
sůl 1 špetka
tuk
na smažení
švestková povidla
k podávání
zakysaná či ke šlehání, k podávání

Postup

1

Do trochy mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru a hrstku mouky a nechte vzejít. Máslo utřete v misce, pak přidejte vejce, žloutky, citronovou kůru, cukr, mouku, sůl a zbývající mléko. Vypracujte nepříliš tuhé těsto a nechte asi hodinu kynout.

2

Pak těsto rozválejte na cca 2 cm silnou placku a vykrajujte kolečka (my jsme zvolili variantu o průměru zhruba 10 cm) a nechte na válu nakynout. Před smažením do každého vdolku vytlačte důlek na náplň; smažte v rozpáleném tuku nejdřív stranou s důlkem dolů. Podávejte s povidly a zakysanou či šlehanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín