Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová pečeně s medovou krustou
Vepřová pečeně s medovou krustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová pečeně s medovou krustou

4.1/5 Počet hodnocení: 154
Do dvou hodin Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6758 kcal
Bílkoviny 341 g
Sacharidy 330 g
Tuky 440 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřová pečeně je ideální pro ty, kteří s přípravou masa teprve začínají. Je to libové maso, které můžete péct s kostí, nebo bez. V tom druhém případě se lépe krájí, v prvním je maso více šťavnaté. Ať už si vyberete kteroukoli variantu, medové glazé ji pozvedne o úroveň výš.

Související recepty

Suroviny

Guinness
med 100 ml
třtinový cukr 250 g
bez kosti v celku
sůl mořská
pepř barevný
drcený
lze nahradit sektem nebo vodou, na podlití
petrželka 1 hrst
hladkolistá
lze nahradit bramborovou kaší, k podávání

Postup

1

Na glazé smíchejte v kastrůlku pivo, med a cukr a vařte, až se objem zredukuje téměř na polovinu. Trvá to zhruba 5–10 minut. Nechte vychladnout.

2

Troubu předehřejte na 190 °C. Vepřovou pečeni osolte a opepřete, položte do pekáčku a pečte 20 minut. Ztlumte na 150 °C a vyjměte maso z trouby. Potřete ho téměř vším připraveným glazé, pár lžic si ale nechte na dokončení. Vraťte do trouby a pečte dalších 40–50 minut, za občasného potírání vypečenou šťávou.

3

Vyjměte maso z pekáčku a nechte na prkénku odpočinout. Zbylé glazé dejte do uvolněného pekáčku a přilijte víno, sekt nebo vodu. Na vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte pár minut do zhoustnutí, vařečkou přitom odškrabujte ze dna chutné připečeniny.

4

Nakrájejte maso na plátky a podávejte přelité připravenou šťávou a posypané petrželkou, chcete-li. Jako příloha se hodí šťouchané brambory nebo bramborová kaše.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Blahodárný tuk. Máte-li pečeni s tukovým krytím, pro pečení povrch nařežte do mřížky a řádně do něj vmasírujte sůl a případně koření.
  • Kosti. Pečeni v celku můžete dát do trouby i s kostí, ale ještě lepší je vykostit ji, kosti nasekat a vložit na dno pekáčku pod maso. Kosti se vypečou do šťávy, která tak získá intenzivní chuť. Před dokončením ji přeceďte.
  • Odpočinek. Masu po tepelné úpravě prospěje krátké odpočinutí. Vnitřní teplota se vyrovná, šťávy se rovnoměrně rozloží a výsledek bude perfektní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín