Vepřová pečeně s medovou krustou

Vepřová pečeně s medovou krustou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1518 kcal
Bílkoviny 1 g
Cukr 330 g
Tuky 0 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečeně je ideální pro ty, kteří s přípravou masa teprve začínají.

Suroviny

pivo tmavé 300 ml
Guinness
med 100 ml
třtinový cukr 250 g
2 kg
vepřová pečeně bez kosti v celku
sůl mořská
pepř barevný
drcený
víno bílé 100 ml
lze nahradit sektem nebo vodou, na podlití
petrželka 1 hrst
brambory šťouchané
lze nahradit bramborovou kaší, k podávání

1 Na glazé smíchejte v kastrůlku pivo, med a cukr a vařte, až se objem zredukuje téměř na polovinu. Trvá to zhruba 5–10 minut. Nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 190°C. Vepřovou pečeni osolte a opepřete, položte do pekáčku a pečte 20 minut. Ztlumte na 150°C a vyjměte maso z trouby. Potřete ho téměř vším připraveným glazé, pár lžic si ale nechte na dokončení. Vraťte do trouby a pečte dalších 40–50 minut, za občasného potírání vypečenou šťávou.

3 Vyjměte maso z pekáčku a nechte na prkénku odpočinout. Zbylé glazé dejte do uvolněného pekáčku a přilijte víno, sekt nebo vodu. Na vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte pár minut do zhoustnutí, vařečkou přitom odškrabujte ze dna chutné připečeniny.

4 Nakrájejte maso na plátky a podávejte přelité připravenou šťávou a posypané petrželkou, chcete-li. Jako příloha se hodí šťouchané brambory nebo bramborová kaše.

Embedded node

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Blahodárný tuk. Máte-li pečeni s tukovým krytím, pro pečení povrch nařežte do mřížky a řádně do něj vmasírujte sůl a případně koření.
  • Kosti. Pečeni v celku můžete dát do trouby i s kostí, ale ještě lepší je vykostit ji, kosti nasekat a vložit na dno pekáčku pod maso. Kosti se vypečou do šťávy, která tak získá intenzivní chuť. Před dokončením ji přeceďte.
  • Odpočinek. Masu po tepelné úpravě prospěje krátké odpočinutí. Vnitřní teplota se vyrovná, šťávy se rovnoměrně rozloží a výsledek bude perfektní.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit