Vepřová pečeně je ideální pro ty, kteří s přípravou masa teprve začínají. Je to libové maso, které můžete péct s kostí, nebo bez. V tom druhém případě se lépe krájí, v prvním je maso více šťavnaté. Ať už si vyberete kteroukoli variantu, medové glazé ji pozvedne o úroveň výš.
Suroviny
Postup
Na glazé smíchejte v kastrůlku pivo, med a cukr a vařte, až se objem zredukuje téměř na polovinu. Trvá to zhruba 5–10 minut. Nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 190 °C. Vepřovou pečeni osolte a opepřete, položte do pekáčku a pečte 20 minut. Ztlumte na 150 °C a vyjměte maso z trouby. Potřete ho téměř vším připraveným glazé, pár lžic si ale nechte na dokončení. Vraťte do trouby a pečte dalších 40–50 minut, za občasného potírání vypečenou šťávou.
Vyjměte maso z pekáčku a nechte na prkénku odpočinout. Zbylé glazé dejte do uvolněného pekáčku a přilijte víno, sekt nebo vodu. Na vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte pár minut do zhoustnutí, vařečkou přitom odškrabujte ze dna chutné připečeniny.
Nakrájejte maso na plátky a podávejte přelité připravenou šťávou a posypané petrželkou, chcete-li. Jako příloha se hodí šťouchané brambory nebo bramborová kaše.