0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová pečeně s medovou krustou

Vepřová pečeně s medovou krustou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 113
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1518 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 330 g
Tuky 0 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečeně je ideální pro ty, kteří s přípravou masa teprve začínají.

Suroviny

pivo tmavé 300 ml
Guinness
med 100 ml
třtinový cukr 250 g
2 kg
vepřová pečeně bez kosti v celku
sůl mořská
pepř barevný
drcený
víno bílé 100 ml
lze nahradit sektem nebo vodou, na podlití
petrželka 1 hrst
brambory šťouchané
lze nahradit bramborovou kaší, k podávání

Postup

1

Na glazé smíchejte v kastrůlku pivo, med a cukr a vařte, až se objem zredukuje téměř na polovinu. Trvá to zhruba 5–10 minut. Nechte vychladnout.

2

Troubu předehřejte na 190°C. Vepřovou pečeni osolte a opepřete, položte do pekáčku a pečte 20 minut. Ztlumte na 150°C a vyjměte maso z trouby. Potřete ho téměř vším připraveným glazé, pár lžic si ale nechte na dokončení. Vraťte do trouby a pečte dalších 40–50 minut, za občasného potírání vypečenou šťávou.

3

Vyjměte maso z pekáčku a nechte na prkénku odpočinout. Zbylé glazé dejte do uvolněného pekáčku a přilijte víno, sekt nebo vodu. Na vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte pár minut do zhoustnutí, vařečkou přitom odškrabujte ze dna chutné připečeniny.

4

Nakrájejte maso na plátky a podávejte přelité připravenou šťávou a posypané petrželkou, chcete-li. Jako příloha se hodí šťouchané brambory nebo bramborová kaše.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Blahodárný tuk. Máte-li pečeni s tukovým krytím, pro pečení povrch nařežte do mřížky a řádně do něj vmasírujte sůl a případně koření.
  • Kosti. Pečeni v celku můžete dát do trouby i s kostí, ale ještě lepší je vykostit ji, kosti nasekat a vložit na dno pekáčku pod maso. Kosti se vypečou do šťávy, která tak získá intenzivní chuť. Před dokončením ji přeceďte.
  • Odpočinek. Masu po tepelné úpravě prospěje krátké odpočinutí. Vnitřní teplota se vyrovná, šťávy se rovnoměrně rozloží a výsledek bude perfektní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč