Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová pečeně s medovou krustou

Pečeně je ideální pro ty, kteří s přípravou masa teprve začínají.

Vydání: 2013/12
Autor:
Hodnocení:
95 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8-10 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H10M
Pečení 1:10
Maso Česká

Ingredience

    • 300 ml piva guinness
    • 100 ml medu
    • 250 g třtinového cukru
    • 2 kg vepřové pečeně bez kosti v celku
    • mořská sůl a drcený barevný pepř
    • 100 ml bílého vína, sektu nebo vody na podlití
    • hrst hladkolisté petrželky
    • šťouchané brambory nebo bramborová kaše k podávání

Příprava jídla

1 Na glazé smíchejte v kastrůlku pivo, med a cukr a vařte, až se objem zredukuje téměř na polovinu. Trvá to zhruba 5–10 minut. Nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 190°C. Vepřovou pečeni osolte a opepřete, položte do pekáčku a pečte 20 minut. Ztlumte na 150°C a vyjměte maso z trouby. Potřete ho téměř vším připraveným glazé, pár lžic si ale nechte na dokončení. Vraťte do trouby a pečte dalších 40–50 minut, za občasného potírání vypečenou šťávou.

3 Vyjměte maso z pekáčku a nechte na prkénku odpočinout. Zbylé glazé dejte do uvolněného pekáčku a přilijte víno, sekt nebo vodu. Na vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte pár minut do zhoustnutí, vařečkou přitom odškrabujte ze dna chutné připečeniny.

4 Nakrájejte maso na plátky a podávejte přelité připravenou šťávou a posypané petrželkou, chcete-li. Jako příloha se hodí šťouchané brambory nebo bramborová kaše.

Šťouchané brambory

Doplňte brambory slaninou, voňavou cibulkou a smetanou. Pochoutka k masu, ale chutnají i samotné.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Blahodárný tuk. Máte-li pečeni s tukovým krytím, pro pečení povrch nařežte do mřížky a řádně do něj vmasírujte sůl a případně koření.
  • Kosti. Pečeni v celku můžete dát do trouby i s kostí, ale ještě lepší je vykostit ji, kosti nasekat a vložit na dno pekáčku pod maso. Kosti se vypečou do šťávy, která tak získá intenzivní chuť. Před dokončením ji přeceďte.
  • Odpočinek. Masu po tepelné úpravě prospěje krátké odpočinutí. Vnitřní teplota se vyrovná, šťávy se rovnoměrně rozloží a výsledek bude perfektní.
 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Srbské žebírko

Přidat komentář