
Vepřová pečeně s medovou krustou
Pečeně je ideální pro ty, kteří s přípravou masa teprve začínají.
Ingredience
- 300 ml piva guinness
- 100 ml medu
- 250 g třtinového cukru
- 2 kg vepřové pečeně bez kosti v celku
- mořská sůl a drcený barevný pepř
- 100 ml bílého vína, sektu nebo vody na podlití
- hrst hladkolisté petrželky
- šťouchané brambory nebo bramborová kaše k podávání
Příprava jídla
1 Na glazé smíchejte v kastrůlku pivo, med a cukr a vařte, až se objem zredukuje téměř na polovinu. Trvá to zhruba 5–10 minut. Nechte vychladnout.
2 Troubu předehřejte na 190°C. Vepřovou pečeni osolte a opepřete, položte do pekáčku a pečte 20 minut. Ztlumte na 150°C a vyjměte maso z trouby. Potřete ho téměř vším připraveným glazé, pár lžic si ale nechte na dokončení. Vraťte do trouby a pečte dalších 40–50 minut, za občasného potírání vypečenou šťávou.
3 Vyjměte maso z pekáčku a nechte na prkénku odpočinout. Zbylé glazé dejte do uvolněného pekáčku a přilijte víno, sekt nebo vodu. Na vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte pár minut do zhoustnutí, vařečkou přitom odškrabujte ze dna chutné připečeniny.
4 Nakrájejte maso na plátky a podávejte přelité připravenou šťávou a posypané petrželkou, chcete-li. Jako příloha se hodí šťouchané brambory nebo bramborová kaše.
Přidat komentář