0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová pečeně s medovou krustou

Vepřová pečeně s medovou krustou

4.2/5 Počet hodnocení: 133
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1518 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 330 g
Tuky 0 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečeně je ideální pro ty, kteří s přípravou masa teprve začínají.

Suroviny

Guinness
med 100 ml
třtinový cukr 250 g
2 kg
vepřová pečeně bez kosti v celku
sůl mořská
pepř barevný
drcený
lze nahradit sektem nebo vodou, na podlití
petrželka 1 hrst
brambory šťouchané
lze nahradit bramborovou kaší, k podávání

Postup

1

Na glazé smíchejte v kastrůlku pivo, med a cukr a vařte, až se objem zredukuje téměř na polovinu. Trvá to zhruba 5–10 minut. Nechte vychladnout.

2

Troubu předehřejte na 190°C. Vepřovou pečeni osolte a opepřete, položte do pekáčku a pečte 20 minut. Ztlumte na 150°C a vyjměte maso z trouby. Potřete ho téměř vším připraveným glazé, pár lžic si ale nechte na dokončení. Vraťte do trouby a pečte dalších 40–50 minut, za občasného potírání vypečenou šťávou.

3

Vyjměte maso z pekáčku a nechte na prkénku odpočinout. Zbylé glazé dejte do uvolněného pekáčku a přilijte víno, sekt nebo vodu. Na vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte pár minut do zhoustnutí, vařečkou přitom odškrabujte ze dna chutné připečeniny.

4

Nakrájejte maso na plátky a podávejte přelité připravenou šťávou a posypané petrželkou, chcete-li. Jako příloha se hodí šťouchané brambory nebo bramborová kaše.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Blahodárný tuk. Máte-li pečeni s tukovým krytím, pro pečení povrch nařežte do mřížky a řádně do něj vmasírujte sůl a případně koření.
  • Kosti. Pečeni v celku můžete dát do trouby i s kostí, ale ještě lepší je vykostit ji, kosti nasekat a vložit na dno pekáčku pod maso. Kosti se vypečou do šťávy, která tak získá intenzivní chuť. Před dokončením ji přeceďte.
  • Odpočinek. Masu po tepelné úpravě prospěje krátké odpočinutí. Vnitřní teplota se vyrovná, šťávy se rovnoměrně rozloží a výsledek bude perfektní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?
  • Zajímavosti

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?

Když se Kim před rokem objevila na akci Met Gala v ikonických šatech po Marilyn Monroe, rozpoutala se vlna diskuzí, jak americká kráska dokázala za krátkou dobu tak výrazně zhubnout. I nás zajímalo, jakou cestu Kim při snižování váhy...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč