Vepřová saltimbocca

Vepřová saltimbocca

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4744 kcal
Bílkoviny 512 g
Cukr 31 g
Tuky 276 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Proslulé italské řízečky ("skočdohubky") se šunkou a šalvějí by měly být z telecího masa, ale ve všední den si je klidně můžete připravit i z vepřového. 

Suroviny

olivový olej 3 PL
navíc na vytření plechu
víno bílé 375 ml
suché
panenka 800 g
na cca 4 cm silné plátky
cibule 2 ks
větší, na silnější plátky (cca 2 cm)
sůl
pepř
čerstvě mletý
500 g
ranné brambory malé, na cca 2 cm silné plátky
šalvěj 1 hrst
malá, lístky, čerstvé, nahrubo
prosciutto 8 plátek
nebo podle potřeby

1 Troubu předehřejte na 230°C a plech vytřete olejem. Do šiřší mísy vlijte víno. Plátky vepřového propíchejte špičkou nože a potom vložte do vína tak, aby byly ponořené. Nechte chvíli marinovat při pokojové teplotě. 

2 Mezitím dejte do mísy cibuli, přilijte lžíci oleje, osolte, opepřete a opatrně promíchejte tak, aby se kolečka cibule nerozpadla. Vsypte na plech. Do té samé mísy dejte brambory a zbylý olej, přisypte šalvěj, osolte, opepřete a promíchejte, aby se brambory pěkně obalily. Brambory přisypte na plech k cibuli, rozhrňte a dejte péct na 20 minut. 

3 Vyndejte maso z vína, osolte ho a opepřete. Vyjměte plech z trouby a rozložte na něj plátky masa, na každý dejte kousek prosciutta a vraťte do trouby. Pečte ještě 10 minut. Vyjměte z trouby a nechte maso 5-10 minut odpočívat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit