Chai nebo také masala chai (čti čaj) je kořeněný nepálský černý čaj, často podávaný s mlékem. Užívá se v něm různé koření v proměnlivých množstvích, například zázvor, kardamom, skořice, hřebíček, badyán, muškátový oříšek či pepř.
Suroviny
Postup
Na chai ledové kostky dejte čajové sáčky, med, skořici, vanilku a pomerančovou kůru do silnostěnného džbánu nebo konvice a zalijte 500ml vroucí vody. Nechte louhovat 15 minut. Vyjměte čajové sáčky. Pak nechte tekutinu zcela vychladnout. Přeceďte a rozlijte do tvořítek na led (my jsme měli s důlky o objemu 30ml). Dejte do mrazáku ztuhnout, trvá to zhruba 3 hodiny.
Při podávání dejte připravené ledové kostky do džbánu, přilijte polovinu mléka a promíchejte. Nechte pár minut stát a pak přilijte zbylé mléko.