Krevetové špízy na citronové trávě

Krevetové špízy na citronové trávě

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1057 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 113 g
Tuky 26 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na tyhle asijské špízy nepotřebujete špejle ani jehly! Jako jejich náhrada vám totiž skvěle poslouží citronová tráva, která navíc maso příjemně provoní...

Suroviny

krevety 350 g
vyloupané, nepředvařené, bez střívka
sůl mořská
hrubá
pepř
čerstvě mletý
šalotka 1 PL
nahrubo
česnek 1 stroužek
rozpůlený, + 1/4 lžičky česnek nadrobno
rybí omáčka 2 PL
vejce 1 ks
malé (podle potřeby)
škrob 1 ČL
zázvor (čerstvý) 1 PL
prolisovaný / nastrouhaný, čerstvý
chilli paprička 1 ČL
nadrobno
chilli paprička 1 ks
na tenké plátky, k podávání
arašídový olej 1 ČL
lze nahradit světlicovým, + na potření
citronová tráva 3
zastřižená na potřebnou délku, podlélně rozpůlená
limetová šťáva 1 PL
čerstvá, + klínky k podávání
třtinový cukr 1 ČL
6 ks
listy salátu velké, pěkné
máta
čerstvá, k podávání
koriandr
k podávání
arašídy
opražené, podrcené, k podávání

Krevety posypte 1 lžící soli a nechte stát 5 minut. Propláchněte studenou vodou, osušte papírovými utěrkami. Šalotku a rozpůlený česnek rozsekejte v mixéru. Přidejte krevety, 1/2 lžíce rybí omáčky, většinu vejce, škrob, zázvor, chilli papričku, olej a po 2 špetkách soli a pepře. Rozmixujte na pastu, podle potřeby přidejte ještě trochu vejce. Přeneste do misky a dejte na 30 minut chladit.

2 Navlhčenýma rukama naberte vždycky asi 2 lžíce krevetové hmoty do jedné dlaně a uhlaďte do placičky o průměru cca 7,5cm. Položte přes ni kus citronové trávy a jemně zavřete dlaň. Prsty vytvarujte pastu do válečku kolem citronové trávy. Přeneste do napařovacího košíčku (nejlépe bambusového), vyloženého pečicím papírem mírně potřeným olejem. Zopakujte do spotřebování hmoty a trávy. Napařováček položte na rendlík s vroucí vodou; vařte v páře, až pasta zmatní a zpevní, 3–4 minuty.

3 Zbývající rybí omáčku promíchejte s cukrem, limetovou šťávou, nakrájeným česnekem a 30ml vody, aby se cukr rozpustil. Nalijte do mističky a posypte chilli papričkou.

4 Gril předehřejte na střední až silný žár. Špízy zlehka potřete olejem a grilujte za občasného obracení asi 5 minut, až budou místy opečené dotmava. Podávejte je se salátem, mátou, koriandrem, arašídy, zbývající chilli papričkou, omáčkou k namáčení a klínky limety. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/8

Obchod Apetit