Na tyhle asijské špízy nepotřebujete špejle ani jehly! Jako jejich náhrada vám totiž skvěle poslouží citronová tráva, která navíc maso příjemně provoní...
Suroviny
Postup
Krevety posypte 1 lžící soli a nechte stát 5 minut. Propláchněte studenou vodou, osušte papírovými utěrkami. Šalotku a rozpůlený česnek rozsekejte v mixéru. Přidejte krevety, 1/2 lžíce rybí omáčky, většinu vejce, škrob, zázvor, chilli papričku, olej a po 2 špetkách soli a pepře. Rozmixujte na pastu, podle potřeby přidejte ještě trochu vejce. Přeneste do misky a dejte na 30 minut chladit.
Navlhčenýma rukama naberte vždycky asi 2 lžíce krevetové hmoty do jedné dlaně a uhlaďte do placičky o průměru cca 7,5cm. Položte přes ni kus citronové trávy a jemně zavřete dlaň. Prsty vytvarujte pastu do válečku kolem citronové trávy. Přeneste do napařovacího košíčku (nejlépe bambusového), vyloženého pečicím papírem mírně potřeným olejem. Zopakujte do spotřebování hmoty a trávy. Napařováček položte na rendlík s vroucí vodou; vařte v páře, až pasta zmatní a zpevní, 3–4 minuty.
Zbývající rybí omáčku promíchejte s cukrem, limetovou šťávou, nakrájeným česnekem a 30ml vody, aby se cukr rozpustil. Nalijte do mističky a posypte chilli papričkou.
Gril předehřejte na střední až silný žár. Špízy zlehka potřete olejem a grilujte za občasného obracení asi 5 minut, až budou místy opečené dotmava. Podávejte je se salátem, mátou, koriandrem, arašídy, zbývající chilli papričkou, omáčkou k namáčení a klínky limety.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pěkně zostra: 33 lahůdek pro milovníky chilli papriček(33 receptů )