Krevetové špízy na citronové trávě

Krevetové špízy na citronové trávě

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1057 kcal
Bílkoviny 94 g
Cukr 113 g
Tuky 26 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Na tyhle asijské špízy nepotřebujete špejle ani jehly! Jako jejich náhrada vám totiž skvěle poslouží citronová tráva, která navíc maso příjemně provoní...

Suroviny

krevety 350 g
vyloupané, nepředvařené, bez střívka
sůl mořská
hrubá
pepř
čerstvě mletý
šalotka 1 PL
nahrubo
česnek 1 stroužek
rozpůlený, + 1/4 lžičky česnek nadrobno
rybí omáčka 2 PL
vejce 1 ks
malé (podle potřeby)
škrob 1 ČL
zázvor (čerstvý) 1 PL
prolisovaný / nastrouhaný, čerstvý
chilli paprička 1 ČL
nadrobno
chilli paprička 1 ks
na tenké plátky, k podávání
arašídový olej 1 ČL
lze nahradit světlicovým, + na potření
citronová tráva 3
zastřižená na potřebnou délku, podlélně rozpůlená
limetová šťáva 1 PL
čerstvá, + klínky k podávání
třtinový cukr 1 ČL
6 ks
listy salátu velké, pěkné
máta
čerstvá, k podávání
koriandr
k podávání
arašídy
opražené, podrcené, k podávání

Krevety posypte 1 lžící soli a nechte stát 5 minut. Propláchněte studenou vodou, osušte papírovými utěrkami. Šalotku a rozpůlený česnek rozsekejte v mixéru. Přidejte krevety, 1/2 lžíce rybí omáčky, většinu vejce, škrob, zázvor, chilli papričku, olej a po 2 špetkách soli a pepře. Rozmixujte na pastu, podle potřeby přidejte ještě trochu vejce. Přeneste do misky a dejte na 30 minut chladit.

2 Navlhčenýma rukama naberte vždycky asi 2 lžíce krevetové hmoty do jedné dlaně a uhlaďte do placičky o průměru cca 7,5cm. Položte přes ni kus citronové trávy a jemně zavřete dlaň. Prsty vytvarujte pastu do válečku kolem citronové trávy. Přeneste do napařovacího košíčku (nejlépe bambusového), vyloženého pečicím papírem mírně potřeným olejem. Zopakujte do spotřebování hmoty a trávy. Napařováček položte na rendlík s vroucí vodou; vařte v páře, až pasta zmatní a zpevní, 3–4 minuty.

3 Zbývající rybí omáčku promíchejte s cukrem, limetovou šťávou, nakrájeným česnekem a 30ml vody, aby se cukr rozpustil. Nalijte do mističky a posypte chilli papričkou.

4 Gril předehřejte na střední až silný žár. Špízy zlehka potřete olejem a grilujte za občasného obracení asi 5 minut, až budou místy opečené dotmava. Podávejte je se salátem, mátou, koriandrem, arašídy, zbývající chilli papričkou, omáčkou k namáčení a klínky limety. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit