Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jsou sladké sójové boby s tajemným názvem edamame a jak s nimi naložit

edamame
ZDROJ: MYCCF/Pixabay
sdílet:

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu v moderním gastronomickém pojetí.

Nezralé, a přesto jedlé sójové boby

Edamame je japonský název pro fazolky či boby ukryté v zeleném lusku sójového bobu, v Japonsku edamame milují. Konzumují se pouze fazole, lusk je příliš vláknitý. Boby mají sytě zelenou barvu a nezralost jim dodává příjemnou sladkou chuť (bývají také označovány jako sladké sójové boby) a jsou plné zdraví prospěšných látek.

  • Edamame se stejně jako například zelený hrášek řadí mezi zeleninu, zatímco zralý a suchý hrách či sójové boby patří mezi luštěniny.
  • Pro svou chuť, snadnou přípravu se edamame staly nedílnou součástí jídelníčku vegetariánů a veganů.
  • Nejde o novodobou moderní potravinu, lidé si edamame oblíbili již před více než 5 tisíci lety.
  • Tradičně vaří v páře celé lusky jen se špetkou soli. Vykusování sladkých zelených bobů z lusku se stává populární gastronomickou kratochvílí v japonských bistrech v západních zemích.
  • Vyloupané edamame se přidávají do polévek, salátů, dušených pokrmů a nudlí. 
  • Obsahuje relativně hodně bílkovin, které tvoří zhruba desetinu hmotnosti.

Sladké fazole s bohatou nutriční hodnotou

Toužíte si pochoutku v podobě sytě zelených sladkých sójových bobů připravit doma a nevíte, kde je sehnat? Koupit je můžete například v prodejnách zdravé výživy nebo internetových obchodech. Edamame se prodávají v mnoha provedeních, narazit tak můžete například na:

  • Čerstvé - při přípravě je stačí vyloupat z lusků a krátce povařit.
  • Mražené - prodávají se buď již vyloupané, nebo nevyloupané i s luskem. Obojí před podáváním krátce povařte. Boby se slupkou po uvaření vyjměte z lusku a ten pak vyhoďte nebo boby z lusků vykousejte.
  • Naložené - edamame ve slaném nálevu jsou měkké, méně sladké a řadí se mezi japonské potraviny.
  • Pražené - často například s příchutí wasabi. Skvělé jsou jako chuťovka na chroupání.

Edamame jsou oblíbené nejen pro svou sladkou chuť, ale také pro bohatou výživovou hodnotu. Poskytují tělu důležitý vitamin K, kyselinu listovou a řadu minerálů jako vápník, fosfor a draslík. 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...