Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kardamom: Jaký je rozdíl mezi zeleným, černým a bílým a jak ho použít?

kardamom
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Kardamom je považovaný za krále všech koření. Ano, skutečně jde o kardamom, nikoliv o kardamon, jak se mu často říká. Po staletí se přidává do kávy, rýžových jídel i pečiva nebo omáček. Víte, co kardamom vlastně je a jaké jsou jeho účinky na lidské zdraví?

Kardamom patří bezesporu mezi dražší a cenné koření, má nasládlou chuť a výrazné aroma. Jde o lusky (tobolky) se semínky z rostliny kardamom, která je příbuzná zázvoru a kurkumě a pochází z jižní Indie. Semena lze používat celá nebo mletá.

  • Toto koření se často používá ve sladkých i slaných pokrmech světových kuchyní od Indie přes Blízký východ až po Skandinávii.
  • Semínka obsahují olej, který příznivě působí na zažívání. Olej se uvolňuje při žvýkání.

Kde roste kardamon?

Kardamom pochází z jižní Indie, kde se také hojně pěstuje. Největším vývozcem kardamomu je však Guatemala. Téměř všechen guatemalský kardamom se vyváží a v místní kuchyni se příliš nepoužívá.

A protože se kardamomu daří zejména ve vyšších nadmořských výškách, hojně se pěstuje také v Číně, Laosu a Vietnamu, kde je zároveň také teplo a nejsou tam časté výkyvy teplot.

  • Aby sběrači nasbírali alespoň jeden kilogram čistého koření, musí rukama nasbírat šest kilogramů lusků.
  • Sběrači procházejí šestiměsíčním výcvikem, aby přesně věděli, která semínka sbírat a která nechat dozrát.
  • Než se semena kardamomu mohou začít sbírat, musí být rostlina minimálně tři roky stará.

Kolik existuje druhů karamomu?

Existuje několik druhů kardamomu. Hlavními odrůdami jsou kardamom černý a zelený, pododrůdy pak představují kardamom bílý a žlutý.

  • Zelený kardamom se prodává nejvíce, a také se nejčastěji používá v indické kuchyni. Hodí se do sladkých i slaných pokrmů. Voní a chutná pro pryskyřici, kafírové limetě, citronu a mátě. Výborně se kombinuje s citrusy.
  • Bílý kardamom je bělená verze toho zeleného a má méně výraznou chuť.
  • Černý kardamom prochází procesem sušení, díky čemuž dostává výraznou kouřovou chuť. Příliš se nehodí pro přípravu sladkých pokrmů.

Než se kardamom dostane do oběhu, musí se také propláchnout a roztřídit nejen podle kvality, ale i velikosti, a to většinou ručně s pomocí sít. Tobolky kardamomu nejvyšší kvality má osm milimetrů.

Kardamom v kuchyni

Kardamom můžeme koupit mletý v podobě prášku, vyloupaných semen nebo celých tobolek. Ideální je koupit tobolky, které před použitím rozdrtíte. Prášek nemá tak intenzivní chuť.

  • Kardamom lze přidávat do sladkých i slaných pokrmů.
  • Tvoří důležitou složku směsi koření chai, tudíž si kardamom můžete vychutnat také v nápojích jako chai latté nebo masala chai.
  • Přidává se do různých skandinávských dezertů, třeba do švédské semly nebo do skořicových šneků kanelbullar.
  • Případně můžete kardamom vyzkoušet v podobě dezertu zvaného pascha anebo si uvařte zeleninové karí s chilli a kardamomem.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín