Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chilli, kajenský pepř a pálivá paprika: Jedno a to samé nebo tři různé suroviny, každá s jiným použitím

 Chilli, kajenský pepř a pálivá paprika: Jedno a to samé nebo tři různé suroviny, každá s jiným použitím
sdílet:

Občas není na škodu, když si člověk utřídí pojmy. Obzvláště to platí v momentě, kdy pracujeme s ostrými chilli papričkami, se kterými je důležité nakládat opatrně a s rozmyslem. Pojďme si tedy jednou provždy vysvětlit, jaký je rozdíl mezi chilli vločkami, kajenským pepřem a pálivou paprikou. 

Patříte k milovníkům ďábelsky pálivé kuchyně? Pak jistě víte, že existuje nespočet e-shopů, které nabízí jeden chilli produkt vedle druhého. Kromě klasického chilli koření nebo sušených papriček můžete do virtuálního košíku přihodit také chilli vločky nebo chilli granule. V klasickém obchodě s potravinami zase vedle chilli koření stojí kajenský pepř či pálivá paprika.

  • Není divu, že se člověk v pojmech ztrácí, a následně neví, zda při přípravě chili con carne použít chilli granule nebo pálivou papriku. Přinášíme vám proto slovníček pojmů, díky kterému se v chilli produktech lépe vyznáte.

Chilli vločky vs. chilli granule

Pokud bychom měli vyhlásit nejproblematičtější chilli pojmy, pak na plné čáře zvítězí chilli vločky a chilli granule. Oba typy koření se prodávají v podobném balení a na první pohled mají i podobný tvar. Přesto mezi nimi existuje rozdíl, o kterém byste měli vědět. 

  • Chilli vločky vznikají drcením celých sušených chilli papriček, a tudíž jsou větší. V ideálním případě s nimi pracujte při vaření pokrmů.
  • Naopak chilli granule jsou namleté na drobné kousky a jsou vhodné k dochucení jídla po naservírování. Jednoduše řečeno, domovem vloček je kuchyně a domovem granulí je jídelna.

Chilli vs. kajenský pepř

Mohlo by se zdát, že rozdíl mezi chilli a kajenským pepřem je zřejmý. Nenechte se ale zmást slovem „pepř“.

  • Kajenský pepř nemá s klasickým pepřem nic společného, a pravděpodobně jde o důsledek špatného překladu anglického slova „pepper“, které značí nejen pepř, ale také papriku.
  • Ve skutečnosti patří kajenský pepř k jedné z pálivějších odrůd chilli papriček. Pokud tedy připravujete pokrm, od kterého vyžadujete velmi pálivou chuť, pak namísto po chilli sáhněte po kajenském pepři. Už teď vám můžeme zaručit, že výsledek bude pěkně ostrý.

Pálivá paprika vs. chilli koření

Máte ve spíži pálivou papriku i chilli koření? Pak jste možná přemýšleli nad tím, zda je mezi těmito pytlíčky s kořením nějaký rozdíl. Pravdou zůstává, že pálivá paprika je méně ostrá než chilli.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...