Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3396 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 451 g
Tuky 135 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ochutnejte tradiční chodské speciality!

Suroviny

sušené houby 20 g
smetana 250 ml
sladká
zakysaná smetana 250 ml
mouka pšeničná hladká 3 PL
sůl
Bacán (litá buchta)
droždí 20 g
rozdrobené
mléko 200 ml
vlažné
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 500 g
vejce 1 ks
sůl 1 ČL
tuk
na vymazání pekáče

1 Houby půl hodiny předem namočte do 250 ml osolené vody. Vařte do změknutí. Oba druhy smetany smíchejte, přidejte mouku, dobře promíchejte a vlijte do vody s houbami. Krátce povařte a podle chuti osolte. Podávejte s bacánem.

Bacán

1 Droždí zalijte 100 ml mléka, přidejte cukr a promíchejte. Až se objeví bubliny, zadělejte ze všech surovin těsto trochu hustší než na lívance. Nechte ho asi dvě hodiny vykynout, nalijte do vymazaného pekáče a nechte ještě chvíli kynout. Pečte dvacet minut při 220 ºC, pak teplotu snižte na 180 ºC.

2 Hotový bacán natrhejte (nebo nakrájejte) na kusy a v hlubokém talířizalijte houbovou nebo jinou omáčkou. Jezte lžící.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit