Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Do 30 minut Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3340 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 444 g
Tuky 134 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ochutnejte tradiční chodské speciality!

Suroviny

houby 20 g
sušené
smetana 250 ml
sladká
zakysaná smetana 250 ml
mouka pšeničná hladká 3 PL
sůl
Bacán (litá buchta)
droždí 20 g
rozdrobené
mléko 200 ml
vlažné
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 500 g
vejce 1 ks
sůl 1 ČL
tuk
na vymazání pekáče

Houby půl hodiny předem namočte do 250 ml osolené vody. Vařte do změknutí. Oba druhy smetany smíchejte, přidejte mouku, dobře promíchejte a vlijte do vody s houbami. Krátce povařte a podle chuti osolte. Podávejte s bacánem.

Bacán (litá buchta)

Doba přípravy: 20 minut
Kynutí: 150 minut
Pečení: 40 minut

Droždí zalijte 100 ml mléka, přidejte cukr a promíchejte. Až se objeví bubliny, zadělejte ze všech surovin těsto trochu hustší než na lívance. Nechte ho asi dvě hodiny vykynout, nalijte do vymazaného pekáče a nechte ještě chvíli kynout. Pečte dvacet minut při 220 ºC, pak teplotu snižte na 180 ºC.

Hotový bacán natrhejte (nebo nakrájejte) na kusy a v hlubokém talířizalijte houbovou nebo jinou omáčkou. Jezte lžící.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit