Ochutnejte tradiční chodské speciality!
Suroviny
sušené houby
20
g
smetana
250
ml
sladká
zakysaná smetana
250
ml
mouka pšeničná hladká
3
PL
sůl
Bacán (litá buchta)
droždí
20
g
rozdrobené
mléko
200
ml
vlažné
krupicový cukr
1
ČL
mouka pšeničná polohrubá
500
g
vejce
1
ks
sůl
1
ČL
tuk
na vymazání pekáče
1 Houby půl hodiny předem namočte do 250 ml osolené vody. Vařte do změknutí. Oba druhy smetany smíchejte, přidejte mouku, dobře promíchejte a vlijte do vody s houbami. Krátce povařte a podle chuti osolte. Podávejte s bacánem.
Bacán
1 Droždí zalijte 100 ml mléka, přidejte cukr a promíchejte. Až se objeví bubliny, zadělejte ze všech surovin těsto trochu hustší než na lívance. Nechte ho asi dvě hodiny vykynout, nalijte do vymazaného pekáče a nechte ještě chvíli kynout. Pečte dvacet minut při 220 ºC, pak teplotu snižte na 180 ºC.
2 Hotový bacán natrhejte (nebo nakrájejte) na kusy a v hlubokém talířizalijte houbovou nebo jinou omáčkou. Jezte lžící.