Trhané vepřové s mangem a kokosovou rýží

Trhané vepřové s mangem a kokosovou rýží

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4447 kcal
Bílkoviny 201 g
Cukr 318 g
Tuky 247 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až tuhle kombinaci pikantního vepřového a sladkého manga ochutnáte, užasnete! My stáli po focení nad pekáčem tak dlouho, dokud nebyl úplně prázdný...

Suroviny

vepřová plec 1 kg
lze nahradit ramínky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
400 g
konzerva drcených rajčat
kečup 125 ml
dobrý
chilli sušené 1 PL
římský kmín 1 ČL
drcený
1 ČL
uzená paprika mletá
0.5 ČL
skořice mletá
nové koření 0.5 ČL
drceného
kajenský pepř 0.25 ČL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
jemně nakrájeného čerstvého
pomerančový džus 125 ml
sójová omáčka 3 PL
třtinový cukr 2 PL
400 g
konzerva černých fazolí slitých a propláchnutých
mango 1 ks
oloupané a nakrájené
NA RÝŽI
kokosové mléko 1 hrnek
0.75 hrnku
kokosová voda (nebo obyčejné vody)
rýže jasmínová 1 hrnek
sůl 0.5 ČL
kokos 2 PL
strouhaného
kokosový olej 1 PL
Dále potřebujeme
jarní cibulka 2 ks
nakrájené nadrobno
mrkev 0.5 hrnku
nastrouhané
limeta 1 ks
šťáva a nastrouhaná kůra
mango 1 ks
nakrájené nadrobno

1 Troubu předehřejte na 170°C. Maso osolte a opepřete. Na sporáku rozehřejte litinový kastrol a na oleji v něm maso opečte ze všech stran. Hrnec stáhněte z plotny a přidejte rajčata, kečup, chilli, římský kmín, uzenou papriku, skořici, nové koření, kajenský pepř, zázvor, pomerančový džus, sójovou omáčku a cukr. Přiklopte poklicí a dejte péct do trouby na 3–4 hodiny, dokud se maso nebude rozpadat.

2 Rýži začněte připravovat zhruba 30 minut před tím, než bude maso hotové. Mléko a kokosovou vodu vlijte do hrnce, přiveďte k varu, ztlumte plamen a přidejte rýži, sůl, kokos a kokosový olej. Promíchejte, přiklopte pokličkou a plamen ztlumte na minimum. Vařte ji 10 minut, poté stáhněte z plotny a nechte 20 minut stát (neodkrývejte!). Pak ji načechrejte vidličkou a vmíchejte zelené cibulky, mrkev, limetovou kůru i šťávu.

3 Na salsu promíchejte v misce všechny ingredience.

4 Maso vyjměte z trouby, natrhejte vidličkou a promíchejte je s omáčkou v kastrolu. Přidejte fazole a nakrájené mango a znovu promíchejte.

5 Rýži rozdělte do misek, přidejte maso, salsu a na plátky nakrájené avokádo, ozdobte koriandrem a podávejte s klínky limetek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit