Trhané vepřové s mangem a kokosovou rýží

Trhané vepřové s mangem a kokosovou rýží

4.7 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5649 kcal
Bílkoviny 256 g
Sacharidy 482 g
Tuky 284 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až tuhle kombinaci pikantního vepřového a sladkého manga ochutnáte, užasnete! My stáli po focení nad pekáčem tak dlouho, dokud nebyl úplně prázdný...

Suroviny

vepřová plec 1 kg
lze nahradit vepřovým ramínkem
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
konzervovaná rajčata drcená 400 g
kečup 125 ml
dobrý
chilli sušené 1 PL
mleté
římský kmín 1 ČL
drcený
paprika uzená 1 ČL
mletá
skořice 0.5 ČL
mletá
nové koření 0.5 ČL
drcené
kajenský pepř 0.25 ČL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
jemně nakrájený
pomerančový džus 125 ml
sójová omáčka 3 PL
třtinový cukr 2 PL
fazole černé 400 g
slité a propláchnuté
mango 1 ks
oloupané a nakrájené
NA RÝŽI
kokosové mléko 1 hrnek
voda 0.75 hrnku
nebo lépe kokosová voda
rýže jasmínová 1 hrnek
sůl 0.5 ČL
kokos strouhaný 3 PL
kokosový olej 1 PL
jarní cibulka 2 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 0.5 hrnku
nastrouhaná
limeta 1 ks
vymačkaná šťáva a nastrouhaná kůra
Na salsu
mango 1 ks
nakrájené nadrobno
cibule červená 1 ks
nakrájená nadrobno
chilli paprička 1 ks
jalapeño, nakrájená nadrobno
koriandr 1 hrst
nadrobno
limetová šťáva
podle chuti
K podávání
avokádo 1 ks
na plátky
limeta 2 ks
na klínky
koriandr
lístky, k podávání

1 Troubu předehřejte na 170°C. Maso osolte a opepřete. Na sporáku rozehřejte litinový kastrol a na oleji v něm maso opečte ze všech stran. Hrnec stáhněte z plotny a přidejte rajčata, kečup, chilli, římský kmín, uzenou papriku, skořici, nové koření, kajenský pepř, zázvor, pomerančový džus, sójovou omáčku a cukr. Přiklopte poklicí a dejte péct do trouby na 3–4 hodiny, dokud se maso nebude rozpadat.

2 Rýži začněte připravovat zhruba 30 minut před tím, než bude maso hotové. Mléko a kokosovou vodu vlijte do hrnce, přiveďte k varu, ztlumte plamen a přidejte rýži, sůl, kokos a kokosový olej. Promíchejte, přiklopte pokličkou a plamen ztlumte na minimum. Vařte ji 10 minut, poté stáhněte z plotny a nechte 20 minut stát (neodkrývejte!). Pak ji načechrejte vidličkou a vmíchejte zelené cibulky, mrkev, limetovou kůru i šťávu.

3 Na salsu promíchejte v misce všechny ingredience.

4 Maso vyjměte z trouby, natrhejte vidličkou a promíchejte je s omáčkou v kastrolu. Přidejte fazole a nakrájené mango a znovu promíchejte.

5 Rýži rozdělte do misek, přidejte maso, salsu a na plátky nakrájené avokádo, ozdobte koriandrem a podávejte s klínky limetek.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit