0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Snídaňové misky s červenou řepou a halloumi

Snídaňové misky s červenou řepou a halloumi

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2863 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 198 g
Tuky 154 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát k snídani se může jevit jako příliš dietní nápad – tenhle je výživný díky kuskusu, vejcím a sýru. Překvapí i kombinací chutí: základem je íránský jogurtový dip borani s červenou řepou a křupavá kořenicí směs dukkah.

Suroviny

kuskus 200 g
nejlépe velký
olivový olej 3 PL
citron 1.5 ks
šťáva
sůl
pepř
čerstvě mletý
jarní cibulka 2 ks
najemno
50 g
směs zelených salátků např. baby špenát a rukola
červená řepa 250 g
vařená
jogurt řeckého typu 150 g
česnek 1 stroužek
drcený
cibule červená 1 ks
na tenká kolečka
vejce 4 ks
4 PL
kvasný ocet
sýr halloumi 250 g
na plátky
0.5 ČL
černá sezamová semínka
2 ČL
koření dukkah (viz Něco navíc)
máta hrst
malá

1 Kuskus uvařte podle instrukcí na obalu, přesuňte do mísy, přidejte 1 lžíci olivového oleje a šťávu z 1/2 citronu. Osolte, přidejte nakrájenou jarní cibulku, zelené lupení a nahrubo promíchejte. Odložte.

2 Červenou řepu dejte do mixéru, přidejte jogurt, šťávu z 1/2 citronu, česnek, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Zatím dejte stranou.

3 Cibuli dejte do mísy, přidejte zbylou citronovou šťávu, osolte, promíchejte a nechte odstát.

4 Připravte pošírovaná vejce. Hrnec naplňte vodou, přilijte do něj 4 lžíce kvasného octa a přiveďte k varu. Ztlumte plamen tak, aby se jen tvořily malé bublinky na dně, a pomocí vařečky udělejte v hrnci vír. Rozklepněte do něj opatrně postupně všechna vejce a vařte je 4–5 minut tak, aby žloutek uvnitř zůstal tekutý. Potom je vyjměte opatrně na nahřátý talíř.

5 Zbylý olej rozpalte v pánvi a opečte na něm z obou stran plátky halloumi, pěkně dozlatova.

6 K podávání vytřete misky vrstvou pasty z červené řepy, posypte sezamem a kořením dukkah. Do misek rozdělte kuskus s lupením a cibulkou, navrch rozdělte halloumi, vejce a posypte červenou cibulí, mátou a zbylým kořením dukkah.

NĚCO NAVÍC
Dukkah je směs drcených ořechů a koření, která se podává typicky s chlebem a olivovým olejem. Recept na domácí verzi najdete zde.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/3

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit