0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

V létě potřebujete meloun!

Vodní meloun
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi oblíbené letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty.

Do melounů a do žen nevidíš, říká arabské přísloví. Pravda, ale jak poznat, že je meloun zralý? Nejprve stlačte meloun v rukou, pokud vydá vrzavý zvuk, je zralý. Ještě proveďte sluchovou zkoušku, při které na meloun poklepejte. Pokud vydá dutý zvuk, kupte ho.w

  • V botanickém a kulinářském světě platí meloun za ovoce, byť jeho příbuzné z čeledi tykvovitých (dýni, okurku, cuketu) v kuchyni řadíme spíš mezi zeleninu. 

Na rozdíl od melounových odrůd, kterých existují stovky, jsou druhy melounů pouze dva - vodní a cukrový.

    První zmínky o tykvovitém plodu s nevídaně sladkou dužinou sahají do doby před více než 5 tisíci lety, kdy byl běžně pěstován ve starověkém Egyptě. Od té doby se pěstování melounu rozšířilo do celého světa ve stovkách různých odrůd.

    • Snadno jej můžete vypěstovat také v našich podmínkách, základem pro úspěšnou sklizeň je zejména horké léto s vydatným přísunem slunečního světla. Doba zrání melounu se většinou pohybuje okolo 85 až 100 dní.

    Vodní melouny

    • Obsahují 90 procent vody i víc.
    • Patří mezi ně nejznámější vodní meloun s červenou nebo žlutou dužinou.
    • Existují v různých velikostech, velmi oblíbenou variantou je meloun bezsemenný.

    Cukrové melouny

    • Oproti vodnímu melounu mají pevnější dužinu a jsou chuťově výraznější.
    • Mezi nejznámější patří honeydew, žlutý až nazelenalý meloun Galia, na povrchu síťovaný a uvnitř meruňkově oranžový meloun Cantaloupe nebo oválný zeleně žíhaný meloun Piel de sapo.

    Proč jíst meloun?

    • Meloun je vitaminová bomba. Obsahují velké množství vitamínu A, B, C, beta-karotenu, železa a manganu. Díky těmto látkám posilují zdravý vzhled pleti a vlasů, imunitní systém, podporují regeneraci buněk a krvetvorbu a také mají dobrý vliv na sexuální výkonnost, nervy a mozek. 
    • Pro hydrataci. Meloun je chutný doplněk pitného režimu, z 91 % ho tvoří voda. V horkých letních dnech je meloun ideální svačina, kterou se osvěžíte a zůstanete hydratováni. 
    • Lykopen proti rakovině. Barvivo lykopen působí jako antioxidant. Ve vodním melounu ho najdete víc než v syrových rajčatech
    • Zrníčka melounu jsou vhodní na trávení. Většina lidí preferuje meloun bez zrníček, ale pokud patříte mezi ty, kdo neztrácejí čas jejich odstraňováním, nemusíte se bát, že by byla škodlivá. Ta černá jsou dokonce zdraví prospěšná. Obsahují vlákninu, zinek a železo. Tyto látky prospívají správnému fungování organismu a trávení. 
    • Chuťová variabilita melounu. Kromě těch vodních můžete ochutnat i cukrový, kantalupský, meloun Galia, Ogen nebo Tendral. Vodní meloun je výborný k svačině nebo do smoothie, medový je vhodnou příměsí do ovocného salátu, cukrový zas s parmskou šunkou jako předkrm. A to ani nemluvíme o kombinaci s alkoholem…

    Melounové otázky

    • Můžeme meloun použít jako náhradu pitného režimu?

    Přestože se může na první pohled zdát, že meloun našemu tělu dodá potřebný přísun tekutin, není vhodné jím plně nahrazovat pitný režim. Odborníci na výživu doporučují dodržovat dostatečný přísun pitné vody. Meloun totiž patří mezi plodiny, které organismus odvodňují, takže příjem tekutin z melounu následně tělo vyloučí ještě ve větším množství.

    • Jsou nějak našemu tělu prospěšná melounová semínka?

    Melounová semínka nejsou nijak zvlášť chutná a některým lidem v melounové dužině vadí. Nelze však říct, že by byla škodlivá. Obsahují zinek a hořčík, což jsou minerály, které lidské tělo uvítá.  

    • Pomáhá meloun při redukci váhy?

    Meloun je skutečně doporučovanou potravinou při redukci váhy. Má nízkou kalorickou hodnotu a je bohatým zdrojem vlákniny. Navíc obsahuje barvivo zvané lykopen, které v našem těle působí jako antioxidant a brání působení škodlivých volných radikálů.

    Související články

    Autor: Apetit

    Apetit magazín

    Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
    • Lidé a jídlo

    Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

    Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
    Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
    • Lidé a jídlo

    Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

    Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    549 Kč
    357 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč