
Melounovo–okurková tříšť
Když teploty stoupají ke třicítce a vzduch se jen tetelí, nastává čas zapojit mrazák a mixér. Ledové tříště osvěží, a když je zvýrazníte kapkou alkoholu, stanete se vyhledávaným barmanem na každé letní party.
Ingredience
- 1 menší meloun (o váze cca 1 kg), nejlépe druh bez semínek nebo zbavený semínek
- 1/2 salátové okurky, oloupaná, rozpůlená, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- šťáva ze 2 limet
- med nebo sirup na případné doslazení snítky máty na ozdobu
Příprava jídla
1 Meloun rozkrojte a vydlabejte. Melounovou dužinu (kousky by neměly být větší než zhruba 5cm) dejte v jedné vrstvě zamrazit, melounovou slupku zatím uchovejte v chladu.
2 Zcela zmrzlé melounové kostky vsypte do výkonného mixéru, který zvládne rozsekat led. Přidejte kostičky okurky a limetovou šťávu a rozmixujte do podoby tříště. Pokud je směs příliš hustá, přidejte ještě ledovou vodu a společně promixujte.
3 Tříšť nalijte do vychlazené melounové slupky a podávejte s brčkem, ozdobené mátou.
NĚCO NAVÍC
Pokud není meloun dost sladký, lehce doslaďte medem. Vyzkoušet ale můžete i sirupy vhodné na přípravu limonád, třeba ten z bezových květů.
OPILÁ VERZE
- Čistá chuť melounu a okurky ladí skoro ke všemu. Přidejte při mixování přibližně dva velké panáky vodky, bílého rumu nebo tequily, a získáte party verzi. Na melounové frosé vynechte okurku a přidejte ke zmrzlému melounu vychlazené růžové víno a vše společně promixujte. Vyzkoušet můžete i variantu, kdy k melounu přidáte střik vodky a sklenku prosecca.
Přidat komentář