Melounovo–okurková tříšť

Melounovo–okurková tříšť

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 109 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 21 g
Tuky 0 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když teploty stoupají ke třicítce a vzduch se jen tetelí, nastává čas zapojit mrazák a mixér. Ledové tříště osvěží, a když je zvýrazníte kapkou alkoholu, stanete se vyhledávaným barmanem na každé letní party.

Suroviny

meloun 1 ks
menší, o váze cca 1 kg, nejlépe druh bez semínek nebo zbavený semínek
okurka 0.5 ks
oloupaná, rozpůlená, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
limeta 2 ks
šťáva
med
na případné doslazení, lze nahradit sirupem
máta
snítky, na ozdobu

1 Meloun rozkrojte a vydlabejte. Melounovou dužinu (kousky by neměly být větší než zhruba 5cm) dejte v jedné vrstvě zamrazit, melounovou slupku zatím uchovejte v chladu.

2 Zcela zmrzlé melounové kostky vsypte do výkonného mixéru, který zvládne rozsekat led. Přidejte kostičky okurky a limetovou šťávu a rozmixujte do podoby tříště. Pokud je směs příliš hustá, přidejte ještě ledovou vodu a společně promixujte.

3 Tříšť nalijte do vychlazené melounové slupky a podávejte s brčkem, ozdobené mátou.

NĚCO NAVÍC
Pokud není meloun dost sladký, lehce doslaďte medem. Vyzkoušet ale můžete i sirupy vhodné na přípravu limonád, třeba ten z bezových květů.

OPILÁ VERZE

  • Čistá chuť melounu a okurky ladí skoro ke všemu. Přidejte při mixování přibližně dva velké panáky vodky, bílého rumu nebo tequily, a získáte party verzi. Na melounové frosé vynechte okurku a přidejte ke zmrzlému melounu vychlazené růžové víno a vše společně promixujte. Vyzkoušet můžete i variantu, kdy k melounu přidáte střik vodky a sklenku prosecca.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit