0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Yuzu: asijský citrus s extra náloží vitaminu C

Plod yuzu
ZDROJ: Chang Min SHIN//Pixabay
sdílet:

Na první pohled plod yuzu připomíná citron, je však méně šťavnatý. Spíš než na vitamín C se můžete spolehnout na jeho dokonale svěží chuť. Čím je to způsobeno?

Citrusový strom, který bohatě zdobí plody yuzu nebo také yuza, yuja, yóuzi pochází z Jižní Koreje a v současnosti se pěstuje také v Japonsku a Číně, kde jsou ideální podmínky pro jeho růst. 

  • Yuzu je žlutý plod podobný citronu. Oproti jiným citrusům je menší. Jeho chuť je nahořklá.
  • Yuzu si tak můžete vychutnat spíš jako příchuť dezertů, nápojů, sirupů či omáček nebo dresinků
  • Čerstvé yuzu přirozeně obsahuje vysoké koncentrace vitaminu C, ovšem ovoce je to poměrně suché a plné pecek. Navíc čerstvé ho prakticky neseženete, nejblíž mu je podoba koncentrátu.
  • Proč se yuzu nevyváží do Evropy? Důvodem je jeho krátká trvanlivost, která se promítá do nákladů na dovoz. Jeho sezóna je také poměrně krátká. 
  • Dalším důvodem je, že má zajištěný odbyt doma. Ani tam se však yuzu nekonzumuje v čerstvý.

Yuzu se zpracovává tradičně do podoby jakéhosi džemu, kdy se plod yuzu i s kůrou smíchá medem. Plod yuzu se tak uchovají na později.

  • V této formě se yuzu skvěle hodí na toust nebo do sladkého pečení.
  • Používá se také jako příchuť limonád a jiných nápojů včetně alkoholických nebo do kávy.
  • Lžičku konzervovaného yuzu můžete použít do oblíbené snídaňové kaše nebo zálivky na salát.

Yuzu jako zdroj antioxidantů

Poptávku po plodech yuzu vytváří nejen svět astronomie, ale také aromaterapie a kosmetiky.

  • Čerstvý plod yuzu obsahuje až 3x více vitaminu C než citron. Kyselina askorbová (vitamin C) má v organismu antioxidační účinky.
  • Exotická vůně působí antistresově a extrakt z yuzu se používá při výrobě aromaterapeutických olejů.
  • Povzbuzující a antioxidační účinky přináší yuzu také naší pleti.

Vychutnejte si yuzu ve svěžím drinku

Zpracované yuzu můžete zakoupit v obchodech nebo eshopech s exotickými potravinami. 

  • Nevšední limonády či horké i studené nápoje navíc připravíte raz dva. Stačí koncentrát nebo sirup zalít sodou či horkou vodou. Přidat ho můžete i do kávy.
  • Yuzu se skvěle hodí pro míchaný drink s ginem a tonikem, vyzkoušet ho můžete i v mojitu.

Související články

Subtropické ovoce: citron
  • Tipy a triky

Subtropické ovoce: citron

Toto slunné ovoce, pocházející ze subtropického klimatu, má v kuchyni opravdu bohaté uplatnění jak při přípravě jídel, tak i nápojů a zároveň slouží jako přírodní zdroj vitaminu C. Všechny pokrmy, připravované s citronem, získají lehkou...
Pitahaya: šťavnaté ovoce s dračí kůží
  • Suroviny

Pitahaya: šťavnaté ovoce s dračí kůží

Když se řekne exotické ovoce, většina z nás si představí ananas, kiwi, mango, kaki nebo papáju. Ale znáte pitahayu? Tohle ovoce se na český trh dostalo docela nedávno a už si získalo spoustu příznivců. Nejen že vás ohromí jeho vzhled, ale...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit