Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zařaďte do jídelníčku otruby. Dopřejete tím svému trávení pravidelný úklid a sobě vnitřní pohodu

Celozrnné sušenky s otrubami
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Otruby představují cennou součást obilí, i když se jich při zpracování obilí zbavujeme. Dobrá zpráva je, že je můžete běžně koupit a zařadit do jídelníčku. Jak otruby použít? Ať jde o pšeničné, žitné či ovesné, můžete je přidávát do těsta při pečení buchet, sušenek, koláčů či chleba. Jejich hlavní předností je vysoký obsah vlákniny. 

Každá obilka se skládá ze tří částí: klíčku, endospermu a otrub. Otruby jsou obalovou částí zrna a při zpracování obilí na mouku se jich zbavujeme. Avšak i tento odpadní produkt ze mlýna obsahuje velké množství cenných látek, které prospívají lidskému organismu. 

  • Nejčastěji můžete v obchodech koupit otruby ovesné a pšeničné. Výjimkou nejsou ani ječné nebo pohankové. 
  • Otruby se dají jíst syrové i tepelně upravené. Často se přidávají k mouce do pečiva.
  • Obsahují vysoký podíl vlákniny, která je žádoucí pro správné trávení.

Jak použít otruby a kam je v jídelníčku zařadit?

Otruby z ovsa mají jemně nasládlou oříškovou chuť a dají se jíst jak za syrova, tak tepelně upravené. Můžete je koupit v jemnější a hrubší variantě. Nejjednodušším způsobem, jak je do jídelníčku zařadit, je přidat lžíci otrub do těsta

Otruby stejně jako jinou formu nerozpustné vlákniny zařazujte do jídelníčku postupně. Konzumace vysokého množství vlákniny, na které není náš trávicí systém zvyklý, může mít projímavé účinky. 

Proč jíst otruby?

Otruby obsahují vysoký podíl vlákniny, kterou dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Ovesné otruby obsahují hlavně vlákninu rozpustnou, která zpomaluje trávení. V pšeničných otrubách najdeme vlákninu nerozpustnou, která naopak procesy trávení urychluje. Jaké jsou další benefity konzumace otrub?

  • Díky obsahu antioxidantů kyseliny fytové a fytochemických lignanů podporují očistu trávicího systému a působí jako prevence rakoviny tlustého střeva.
  • Jsou zdrojem vitaminů B6, E a K, riboflavinu, niacinu, thiaminu, folátů, kyseliny pantothenové a minerálů vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, zinku a selenu.
  • Vláknina má blahodárný vliv nejen na trávicí systém, ale také na snížení hladiny triglyceridů v krvi, což podporuje zdraví srdce.
  • Otruby jsou bohaté na prebiotika, látky prospěšné pro zdravé bakteriální osídlení střev.

Zdroje informací: VšeProZdraví, FeelGoodPal, AZ-recepty, Britannica, HealthLine

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč