Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na jarní detox podle čínské medicíny: Co jíst pro očistu střev?

Jarní očista neboli detox
ZDROJ: Unsplash/Brooke Lark
sdílet:

Podle tradiční čínské medicíny se období vhodné pro jarní očistu odehrává mezi 14. únorem a 26. dubnem. V tomto období doporučuje zaměřit svou pozornost na játra, krev a střeva a věnovat jim péči, která je pročistí a povzbudí jejich činnost. Proto je skvělý nápad dopřát si detoxikační kúru. 

Činnost jater a žlučníku mimo jiné podporují jednoduchá, avšak výživná jídla, a vše hořké – například hořké koření, jako jsou kurkuma nebo citronová kůra, a hořké lístky prvních jarních bylin, které jsou plné chlorofylu. K prvním jedlým poslům jara patří rukola, řeřicha, čekanka i pampelišky. Vzpomeňte na ně, až roztaje sníh a příroda se začne zelenat. 

A co si naopak v tomto období, kdy jsou játra citlivější, odepřít? Asi vás nepřekvapí, že tradiční čínská medicína nedoporučuje alkohol ani cigarety, také bílou moukucukrprůmyslově zpracované potraviny a nekvalitní tuky. Činnost jater oslabuje také stres a dlouhodobé a nepromyšlené hladovění. Naopak přerušovaný půst je skvělý způsob, jak zvládnout chutě, odlehčit tělu a vyloučit z těla toxiny.

Co jíst právě teď

Nutriční terapeutka Ivana Stenzlová, která se tématu stravování podle tradiční čínské medicíny dlouhodobě věnuje, ve své knize Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví doporučuje, abychom v jarním období do jídelníčku více zařazovali potraviny s kyselou chutí. Ty organismus osvěžují a čistí krev.

Mezi podpůrné potraviny na jaře patří například:

  • obiloviny (celá naklíčená zrna buď krátce tepelně upravená do rizota nebo lehce prohřátá ve formě kaší)
  • zeleninu (různé druhy kvašené zeleniny, zelené listové saláty, hořké čekankové listy)
  • čerstvé klíčky (naklíčené mungo fazolky, čočka a další)
  • zelené bylinky (i když je venku sněhová peřina, snadno si doma můžete vypěstovat řeřichu, později jsou to první lístky pampelišek, kopřivy či sedmikrásky a jarní bylinky jako pažitka)
  • ne příliš sladké ovoce (citron, maliny, ostružiny, borůvky – mohou být bezpochyby z mrazáku)
  • kysané mléčné výrobky (jogurt, kefír, ale také tvaroh)
  • lehké drůbeží maso (kuře, slepice)
  • očistné a povzbuzující nápoje (bylinkové čaje s mátou či sušenou kopřivou, šípkový čaj, vlažná citronová voda nebo kefír z tibi krystalů)

Dostali jste chuť odlehčit svůj jídelníček a pročistit své tělo? Spoustu další inspirace pro jarní detox najdete v následujících článcích.

Zdroj: Health, Healthline, BBC

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín