Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dbáte na dostatek vlákniny? Odhalte příznaky jejího nedostatku včas a zjistěte, jak ji dostat do jídelníčku

Miska s ovesnou kaší
ZDROJ: K8/Unsplash
sdílet:

Vláknina vytváří v naší trávicí soustavě přátelské prostředí pro střevní mikrofloru, její přínos pro fungování lidského těla je však širší. Dlouhodobý nedostatek vlákniny s sebou nese řadu nepříjemných příznaků. Zjistěte, jak poznat nedostatek vlákniny v jídelníčku a jak ji efektivně doplnit.

Vláknina patří mezi základní složky přirozeného jídelníčku. Co to ale vlastně je a jak si působení vlákniny v organismu představit? 

  • Vláknina je směs nestravitelných sacharidů a jedná se o složku potravy rostlinného původu
  • Vláknina je nestravitelná, to však neznamená, že nemá důležitý úkol. Pomáhá totiž zbavovat tělo nežádoucích látek. Dokáže na sebe navázat zplodiny a dostat je z těla ven. 
  • Vlákninu můžeme zjednodušeně dělit na rozpustnou a nerozpustnou.
  • Rozpustná vláknina bobtná při kontaktu s vodou a slouží jako živná půda pro střevní bakterie. Najdeme ji například v zelenině, ovoci, semenech a ořeších – jedná se o pektiny, slizy, gumy.
  • Nerozpustnou vlákninu voda nijak neovlivňuje. Urychluje trávení, tedy průchod jídla střevem. Charakterizují ji silná vlákna, režné nitě a slupky, které tak rádi z jídla odstraňujeme. Vyskytuje se v celozrnných obilovinách, zelenině, ovoci i lustěninách. 

Dospělý člověk by měl v optimálním případě přijmout 30 gramů vlákniny denně, dítě pak okolo 15 gramů. Důležité je to s příjmem vlákniny ale příliš nepřehánět, v nadměrném množství může ovlivnit vstřebatelnost některých vitaminů a minerálů. Pro doplnění optimální míry vlákniny se stačí držet několika základních tipů, které jsme shrnuli níže. 

Kolik vlákniny obsahují?

syrové jablko 2,2 g /100g
nevařená hnědá rýže 4,2 g/100 g
vařené brambory 1,4 g/100 g
vlašský ořech 7 g/100 g

Chcete se cítit fit? Myslete na vlákninu

  • Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou, obě jsou v našem organismu prospěšné. Zajímá vás, jaký vliv má vláknina na naše zdraví?
  • Podporuje správnou funkci trávicího ústrojí. 
  • Pozitivně působí proti zácpě. Zmírňuje průjem.
  • Pomáhá při redukci váhy.
  • Pomáhá s léčbou hemoroidů.
  • Vytváří optimální prostředí pro zdravé probiotické bakterie. 
  • Zabraňuje tvorbě žlučových kamenů.
  • Ovlivňuje vstřebávání fruktózy, proto je důležité jíst ovoce celé, neodštavněné – s vlákninou rozpustnou i nerozpustnou. 

Potraviny s vysokým podílem vlákniny

Jak dodat tělu potřebnou vlákninu? Zdroj vlákniny najdeme v potravinách, její přísun však můžete ještě podpořit např. užíváním ssyllia. Jaké potraviny jsou na vlákninu bohaté?

  • Ovesné vločky, ječmen, obilné otruby, pohanka a celozrnné pečivo
  • ovoce (švestky, maliny, jablka, hrušky) a zelenina (brokolice, kukuřice, avokádo)
  • ořechy – zejména mandle, vlašské ořechy
  • čočka, fazole, cizrna
  • hnědá rýže
  • sušené ovoce

6 příznaků nedostatku vlákniny

Zácpa. Pokud často trpíte zácpou, snažte se do jídelníčku zařadit více vlákniny do každého jídla a nezapomeňte také na dostatečný pitný režim. 

Pocit hladu brzy po jídle. Jídla bohatá na vlákninu se rozkládají pomalu a postupně. Rozpustná vláknina po kontaktu s tekutinou “bobtná”, což přispívá k pocitu plného žaludku. 

Vysoký cholesterol. Rozpustná vláknina snižuje vstřebávání cholesterolu, který je obsažen v jídle. 

Hemoroidy. Konzumace stravy s vysokým obsahem vlákniny pomáhá usnadnit léčbu hemoroidů a funguje také jako jejich prevence. 

Unavenost a malátnost. Vláknina pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Ten se tráví pomaleji, což pomáhá předcházet výkyvům hladiny cukru v krvi.

Neúspěšné hubnutí. Vláknina dodává jídlům objem, aniž by přidávala další kalorie, díky čemuž je hubnutí snazší a z dlouhodobého hlediska efektivnější.

Zdroje informací: EatingWell, STOBklub, FridaFooddata

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín