Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 triků, jak zachránit nepovedenou polévku

Postupovali jste podle receptu, a přesto výsledná polévka není chuťově povedená? Nepropadejte panice, s troškou kreativity, a několika babskými radami, dokážete i nepovedenou polévku proměnit v dílo kulinářského mistra. Jak na to?
6. 10. 2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

Občas přijdou dny, kdy se nám v kuchyni nedaří. Tak dlouho je polévka bez chuti, až ji přesolíme. Tak dlouho se snažíme dodat polévce pálivé zakončení, až ji přepepříme. A tak dlouho se snažíme vytvořit dokonalý krém, až se nám smetana srazí. Drobné chyby vedou k tomu, že výsledná polévka je nepoživatelná. V takový moment nemá smysl házet flintu (nebo spíše polévku) do žita. Stačí si osvojit několik základních triků, díky kterým lze většinu nedostatků napravit a zachránit tak oběd i svou reputaci. 

Problém č. 1: PŘESOLENÁ POLÉVKA

Najít harmonii mezi nedostatkem soli a přesolením je pro mnoho kuchařů a kuchařek vyšší dívčí. Není tedy nic výjimečného, když člověku nad hrncem "ujede ruka" a z polévky se stane slané moře. I když by se mohlo zdát, že taková situace nemá řešení, opak je pravdou. Bohatě postačí, když si k ruce vezmete syrovou bramboru, kterou zhruba na čtvrt hodiny povařte s polévkou. Následně bramboru vyjměte a polévku ochutnejte. V případě krémové polévky můžete použít zakysanou smetanu nebo jogurt. Tyto dvě ingredience se taktéž postarají o to, aby pokrm zjemnily a slanou chuť minimalizovaly. 

7+1 zdravé dochucení polévky

Maggi, sójovka, lák z okurek… Uvařili jste svou oblíbenou polévku a pořád to není ono? Dochuťte ji zdravými...

Problém č. 2: PŘEPEPŘENÁ POLÉVKA

Ať už patříte k milovníkům ostrých polévek, nebo dáváte přednost jemným krémům, určitě nám dáte za pravdu, že špetka pepře hraje v chuti polévky důležitou roli. Pokud je ale špetek pepře více, může se polévka proměnit na prokýchané jídlo. Jak zachránit přepepřenou tekutinu? Odpověď je překvapivá, avšak jednoduchá! Stačí, když do polévky nakrájíte dvě velká jablka, která s polévkou krátce provaříte a následně je vyjmete. 

Problém č. 3: SRAŽENÁ SMETANA

Dýňový, brokolicový, celerový nebo hráškový. Polévkové krémy zažívají boom, a tak není divu, že čím dál tím více hospodyněk řeší, co dělat se sraženou krémovou polévkou. Ani v tomto případě neztrácejte hlavu, pouze si k ruce vezměte špetku kypřícího prášku, se kterým problém rychle vyřešíte. Případně můžete do krému přidat lžičku studené vody

Dokonalá krémová polévka a jak na ni

Krémová polévka patří k jednoduchým, a přesto velice chutným pokrmům, které vás na podzim nejen zahřejí. Dodají vašemu...

Problém č. 4: NEMASTNÁ, NESLANÁ POLÉVKA

Máte pocit, že jste do hrnce přidali snad všechno koření světa, a přesto není polévka chuťově výrazná? Nebojte se přidat špetku cukru, která dokáže udělat hotové zázraky. Pokud toužíte po ostřejší polévce, sáhněte po Tabascu nebo chilli. Krémovým polévkám naopak pomohou bylinky, ideálně čerstvě nasekané. Zároveň dejte ochutnat ostatním členům rodiny, kteří jistě přijdou na to, co polévce chybí. 

Problém č. 5: VÝRAZNÁ POLÉVKA

Na druhou stranu se může stát, že to s kořením přeženete. Pokud polévce vévodí pouze jeden druh koření, nezbývá nic jiného, než chuť zjemnit. V tomto ohledu je ideálním pomocníkem smetana, díky které se polévka krásně zjemní. Pokud ji v lednici zrovna nemáte, zkuste neochucené pomazánkové máslo. 

Zbožňujete polévky? Pak by vás mohla zaujmout knižní novinka Polévka je grunt z edice Apetit. 

Polévka je grunt

Čerstvá novinka z edice Apetit plná těch nejlepších receptů na polévky vychází 24. 9. 2020.

 

Související

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Možná máte chuť udělat polévku zajímavější nebo jen potřebujete, aby byla méně „hladová“. Tady jsou naše provařené...

Jak na dokonalý vývar

Vývar je nositelem komplexní chuti pro skoro každou omáčku, polévku a velkou část pokrmů. Je jednoduše základem...

Velký přehled nudlí a jejich pestré využití

Na výrobu tradičních domácích nudlí vám postačí jen pár ingrediencí. A i když je v obchodech k sehnání široké spektrum...
5× podzimní krémová polévka

5× podzimní krémová polévka

Jsou hřejivé a svojí hedvábnou strukturou vás přímo pohladí. Krémové polévky jsou nejlepší právě teď, když venku fouká...
5× zeleninová polévka

5× zeleninová polévka

Po vydatném vánočním hodování nastal ten nejlepší čas dopřát si jídla, která vás zasytí, ale přitom jsou lehká. Uvařte...
5 večeří: asijské polévky

5 večeří: asijské polévky

Některé vás rozpálí, jiné si můžete bez obav dát i k snídani po náročné noci.
REKLAMA

Přidat komentář