0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 triků, jak zachránit nepovedenou polévku: Pomůže brambora, jablko i soda

Jak zachránit nepovedenou polévku
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Postupovali jste podle receptu, a přesto výsledná polévka není chuťově povedená? Nepropadejte panice, s troškou kreativity, a několika babskými radami, dokážete i nepovedenou polévku proměnit v dílo kulinářského mistra. Jak na to?

 

Občas přijdou dny, kdy se nám v kuchyni nedaří. Tak dlouho je polévka bez chuti, až ji přesolíme. Tak dlouho se snažíme dodat polévce ostré zakončení, až ji přepepříme. A tak dlouho se snažíme vytvořit dokonalý krém, až se nám smetana srazí.

Drobné chyby vedou k tomu, že výsledná polévka je nepoživatelná. V takový moment nemá smysl házet flintu (nebo spíše polévku) do žita. Stačí si osvojit několik základních triků, díky kterým lze většinu nedostatků napravit a zachránit tak oběd i svou reputaci. 

Problém č. 1: PŘESOLENÁ POLÉVKA

Najít harmonii mezi nedostatkem soli a přesolením je pro mnoho kuchařů a kuchařek vyšší dívčí. Není tedy nic výjimečného, když člověku nad hrncem ‚ujede ruka’ a z polévky se stane slané moře. I když by se mohlo zdát, že taková situace nemá řešení, opak je pravdou. Bohatě postačí, když si k ruce vezmete syrovou bramboru, kterou zhruba na čtvrt hodiny povařte s polévkou. Následně bramboru vyjměte a polévku ochutnejte. V případě krémové polévky můžete použít zakysanou smetanu nebo jogurt. Tyto dvě ingredience se taktéž postarají o to, aby pokrm zjemnily a slanou chuť minimalizovaly. 

Problém č. 2: PŘEPEPŘENÁ POLÉVKA

Ať už patříte k milovníkům ostrých polévek, nebo dáváte přednost jemným krémům, určitě nám dáte za pravdu, že špetka pepře hraje v chuti polévky důležitou roli. Pokud je ale špetek pepře více, může se polévka proměnit peklo. Jak zachránit přepepřenou tekutinu? Odpověď je překvapivá, avšak jednoduchá! Stačí, když do polévky nakrájíte dvě velká jablka, která s polévkou krátce provaříte a následně je vyjmete. 

Problém č. 3: SRAŽENÁ SMETANA

Dýňový, brokolicový, celerový nebo hráškový. Co dělat se sraženou krémovou polévkou? Ani v tomto případě neztrácejte hlavu a zkuste špetku jedlé sody. Případně můžete do krému přidat lžičku studené vody. Nebo zkuste polévku zchladit a romixovat ji do hladka ponorným mixérem.

Problém č. 4: NEMASTNÁ, NESLANÁ POLÉVKA

Máte pocit, že jste do hrnce přidali snad všechno koření světa, a přesto není polévka chuťově výrazná? Nebojte se přidat špetku cukru, která dokáže udělat hotové zázraky. Pokud toužíte po ostřejší polévce, sáhněte po Tabascu nebo chilli. Krémovým polévkám naopak pomohou bylinky, ideálně čerstvě nasekané. Zároveň dejte ochutnat ostatním členům rodiny, kteří jistě přijdou na to, co polévce chybí. Smetanovým polévkám dodají chuť lahdůkové kvasnice!

 Problém č. 5: VÝRAZNÁ POLÉVKA

Na druhou stranu se může stát, že to s kořením přeženete. Pokud polévce vévodí pouze jeden druh koření, nezbývá nic jiného, než chuť zjemnit. V tomto ohledu je ideálním pomocníkem smetana, díky které se polévka krásně zjemní.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč