Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se mladá vína a nechybí ani tradiční sladkosti. Kromě různých kynutých koláčů jsou to především svatomartinské rohlíky neboli vandrovnice. Proč se v tento den pečou právě ony?
10. 11. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Jejich historie sahá do dávné minulosti, kdy se ještě chodilo po službě v hospodářství. Právě na počátku listopadu končil jeden pracovní rok, úroda už byla sklizená a schovaná pod střechou. Čeledi končila smlouva a uzavíraly se smlouvy nové. Ti, kteří z hospodářství odcházeli, naposledy s hospodářem pojedli a od hospodyně na cestu dostávali martinské rohlíčky z kynutého těsta. Někdy byly jen tak, někdy plněné, nejčastěji mákem povařeným s mlékem a slazeným medem. Nadívaly se též povidly, cukrem či jinou náplní. A protože s čeledí poté vandrovaly po světě, říká se jim také vandrovnice či podle zahnutého tvaru podkovyroháče nebo zahýbáky. Rohlíčky dostávali také koledníci, kteří v tomto čase chodili na martinskou koledu.

Svatomartinská hostina

Listopad odjakživa patří husím pečínkám, ale z jediné husy můžete mít užitku mnohem víc. Objednejte si čerstvou husu i...

Po celý den na svatého Martina se oslavovalo a na počest svatého se také pořádala posvícení. Pekla se husa, ochutnávalo nové víno, jedly koláče. O svatomartinské noci se nechodilo spát tak brzy. Samé jedničky v datu 11. 11. symbolizovaly rozpustilost a hřích, a tak se před dlouhou zimou ještě všichni pořádně pobavili. 

Jak si upéct vandrovnice

Jaké rohlíčky pekly hospodyně před staletími, si můžeme jen domýšlet. My vám doporučíme recept naší čtenářky Jany Volšické. Rohlíčky podle ní jsou jednoduše báječné a s úspěchem je můžete plnit nejen povidly, ale také mákem, ořechy či dalšími náplněmi. Navíc nečekáte, až těsto vykyne, ale po zpracování ho rovnou plníte a tvarujete.

Než se pustíte do pečení, připravte si všechny suroviny na pracovní desku. Zjistíte, co případně chybí a máte ještě čas skočit do obchodu. Pokud máte chladnou spíž, nechte suroviny před přípravou těsta pár hodin stát při pokojové teplotě

Jak na nejlepší kynuté koláče a buchty

Kdo by je nemiloval? Kynuté koláče a buchty patří k tradiční české kuchyni stejně jako knedlíky, bramborák či kulajda...

Mouka

Na vandrovnice potřebujete hladkou pšeničnou mouku, která je vhodná pro všechna kynutá těsta, ale výborně se hodí i v případě rohlíčků nekynutých a při pečení trvanlivého pečiva. Při zpracování a po upečení se nedrobí, těsto z ní není těžké ani hutné a hezky kyne. Pro velmi bohatá kynutá těsta doporučujeme nahradit třetinu hladké mouky polohrubou. Tento trik oceníte, až se o Vánocích pustíte do vánočky. Mouku před použitím prosejte hustým sítem, aby se provzdušnila. Odstraníte tím také různé hrudky. Možná máte chuť udělat těsto o něco zdravější. Pak můžete nahradit třetinu pšeničné mouky hladkou moukou špaldovou. Zkusit ji můžete i v celozrnné variantě

Kvasnice

Kvasnice vybírejte co nejčerstvější nebo použijte sušené. Nemají ráda vysoké teploty, pro zadělání kvásku je smíchejte s cukrem a velmi teplým, avšak ne horkým mlékem. Jen tak vám kvásek hezky vzejde.

Cukr

Cukr použijte klasický bílý řepný. Třtinový nebo tmavý obsahuje sice o něco více melasy, minerálních látek a vitaminů, ale co se týče kalorií a glykemického indexu, jsou na tom velmi podobně jako cukr bílý. Těsto s tmavým cukrem někdy špatně kyne. 

5x ořechová náplň pro sladké pečení

Předpisů na ořechové náplně existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně...

Tvar

Postupů, jak z těsta vytvarovat rohlíčky, existuje více. Nám se osvědčilo těsto rozdělit na několik stejných dílů, z každého vyválet kolo o tloušťce cca půl centimetru, a to nakrájet na 6 nebo 8 výsečí jako pizzu. Na základnu trojúhelníčku položte náplň a rohlíček zaviňte od této části ke špičce. Pak už jen jemně vytvarujte podkovu a přeneste na plech. 

Trouba

Svatomartinské rohlíky a další sladkosti se obvykle pečou na střední příčce trouby vyhřáté na 180 °C. Pozor si dejte na čas pečení. U receptů se uvádí vždy orientační, protože každá trouba peče jinak. Některé pečou nerovnoměrně, zvlášť u drobných rohlíčků se vyplatí plech v průběhu pečení otočit. Hotové rohlíčky jsou krásně zlatavé a neodolatelně voní.

Udělejte si krásný podzim. Svatomartinské hodování je skvělá příležitost, jak se potěšit lahodným jídlem, svěžím vínem a milou společností. Jako inspiraci pro vás máme následující recepty a články.

Související

Kdo je svatý Martin a proč slavíme jeho svátek?

Také už pociťujete, že se venku ochladilo a teplota není daleko od nuly? Blíží se totiž svátek svatého Martina, který...

5 typů knedlíků k svatomartinské huse

Svatomartinské oslavy jsou za dveřmi a královská posvícenská hostina se dá skvěle připravit jednoduše i doma. Máme pro...

Jak si připravit svatomartinské hody z pohodlí domova?

Patříte k lidem, kteří už od začátku září netrpělivě vyčkávají na 11. listopad? Pak pravděpodobně nedáte dopustit nejen...

Zelí červené k huse jako stvořené

Blíží se jedenáctý listopad, den, který se každoročně nese v duchu oslav sv. Martina. A co by to bylo za svatomartinské...

Sladký cestopis. Jaké krajové speciality ochutnáte na Valašsku či v Podkrkonoší?

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné...

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet

Nadýchané kynuté koláče a buchty jsou vysněnou metou a občas také obrovským strašákem každého začínajícího pekaře. Není...

V kuchyni před 100 lety. Úsporná kuchařka vás vezme na výlet časem

Než počneš vařiti, v Úspornou kuchařku Anuše Kejřové doporučujeme nahlédnouti. Co může nabídnout více než 100 let stará...

Co měla prababička ve spíži

Z čeho kouzlily kuchařky v době, kdy neexistovaly ledničky ani mrazáky?

Slavnostní židovská kuchyně: husa v šouletu

Ke svatomartinským slavnostem se u nás už tradičně peče husa se zelím. Jemné husí maso je však doma i v jiných...

Svatomartinské víno: proč ho můžeme otevřít až 11. listopadu? A kde sehnat husu?

První vína nového ročníku, která se vyrábí jen z vybraných odrůd révy, mohou nést označení „svatomartinská“. Než si je...

Přidat komentář