Svatomartinské rohlíčky se pekly na cestu čeládce, která na začátku listopadu končila službu. Nám ale spíš než konec hospodářského roku připomínají díky pocukrování, že přijede svatý Martin na bílém koni!
Suroviny
Postup
Nejdříve připravte náplň. Mák smíchejte s mlékem, máslem, perníkem, skořicí a medem nebo cukrem. Krátce povařte.
Droždí rozdrobte do mléka a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem a žloutky, přidejte mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho vykynout, až zdvojnásobí objem.

Na pomoučněném vále těsto rozválejte na cca 3mm placku. Tu nakrájejte na čtverce o hraně 8–10 cm. Každý potom položte na plochu špičkou k sobě a rozválejte ho už jen ve směru k sobě a od sebe, aby vznikl jakýsi vysoký kosočtverec (viz obrázek 1).

Kosočtverec potřete celý náplní, jen špičku ponechte volnou a v polovině nožem překrojte na trojúhelník. Pak zarolujte od rovné strany směrem ke špičce (viz obrázek 2).

Hotový rohlíček jemně ohněte a položte na plech vyložený pečicím papírem. Postup zopakujte se všemi rohlíčky (viz obrázek 3). Nechte ještě krátce nakynout. Pak je potřete vejcem a pečte 30 minut při 170°C. Horké rohlíčky posypte moučkovým cukrem.