Svatomartinské rohlíčky s mákem

Svatomartinské rohlíčky s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svatomartinské rohlíčky s mákem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Více než hodinu Pro zkušené Na 30–35 rohlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5875 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 506 g
Tuky 405 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svatomartinské rohlíčky se pekly na cestu čeládce, která na začátku listopadu končila službu. Nám ale spíš než konec hospodářského roku připomínají díky pocukrování, že přijede svatý Martin na bílém koni!

Suroviny

droždí čerstvé 20 g
mléko 200 g
vlažné
máslo 160 g
krupicový cukr 100 g
žloutek 2 ks
mouka pšeničná polohrubá 500 g
sůl
špetka
vejce 1 ks
prošlehané
moučkový cukr
na posypání
Na náplň
mák mletý 150 g
mléko 100 ml
máslo 1 plátek
perník 60 g
nastrouhaný
skořice 1 špetka
mletá
med
či cukr, podle chuti, na doslazení

Postup

1

Nejdříve připravte náplň. Mák smíchejte s mlékem, máslem, perníkem, skořicí a medem nebo cukrem. Krátce povařte.

2

Droždí rozdrobte do mléka a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem a žloutky, přidejte mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho vykynout, až zdvojnásobí objem.

3

Na pomoučněném vále těsto rozválejte na cca 3mm placku. Tu nakrájejte na čtverce o hraně 8–10 cm. Každý potom položte na plochu špičkou k sobě a rozválejte ho už jen ve směru k sobě a od sebe, aby vznikl jakýsi vysoký kosočtverec (viz obrázek 1).

4

Kosočtverec potřete celý náplní, jen špičku ponechte volnou a v polovině nožem překrojte na trojúhelník. Pak zarolujte od rovné strany směrem ke špičce (viz obrázek 2).

5

Hotový rohlíček jemně ohněte a položte na plech vyložený pečicím papírem. Postup zopakujte se všemi rohlíčky (viz obrázek 3). Nechte ještě krátce nakynout. Pak je potřete vejcem a pečte 30 minut při 170°C. Horké rohlíčky posypte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit