Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou
sdílet:

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se mladá vína a nechybí ani tradiční sladkosti. Kromě různých kynutých koláčů jsou to především svatomartinské rohlíky neboli vandrovnice. Proč se v tento den pečou?

Jejich historie sahá do dávné minulosti, kdy se ještě chodilo po službě v hospodářství. Právě na počátku listopadu končil jeden pracovní rok, úroda už byla sklizená a schovaná pod střechou. Čeledi končila smlouva a uzavíraly se smlouvy nové.

Ti, kteří z hospodářství odcházeli, naposledy s hospodářem pojedli, a od hospodyně na cestu dostávali martinské rohlíčky z kynutého těsta.

  • Někdy byly plněné, nejčastěji mákem povařeným s mlékem a medem.
  • Nadívaly se též povidly, cukrem či jinou náplní. A protože s čeledí poté vandrovaly po světě, říká se jim také vandrovnice či podle zahnutého tvaru také podkovyroháče nebo zahýbáky.
  • Rohlíčky dostávali také koledníci, kteří v tomto čase chodili na martinskou koledu.

Po celý den na svatého Martina se oslavovalo a na počest svatého se také pořádala posvícení. Pekla se husa, ochutnávalo nové víno, jedly koláče. O svatomartinské noci se nechodilo spát tak brzy. Samé jedničky v datu 11. 11. symbolizovaly rozpustilost a hřích, a tak se před dlouhou zimou ještě všichni pořádně pobavili. 

Jak si upéct vandrovnice

Jaké rohlíčky pekly hospodyně před staletími, si můžeme jen domýšlet. My vám doporučíme recept naší čtenářky Jany Volšické. Rohlíčky podle ní jsou jednoduše báječné a s úspěchem je můžete plnit nejen povidly, ale také mákem či ořechy. Navíc nečekáte, až těsto vykyne, ale po zpracování ho rovnou tvarujete.

  • Než se pustíte do pečení, připravte si všechny suroviny na pracovní desku. Zjistíte, co případně chybí, a můžete ještě skočit do obchodu.
  • Pokud máte chladnou spíž, nechte suroviny před přípravou těsta pár hodin stát při pokojové teplotě

Mouka

  • Na vandrovnice potřebujete hladkou pšeničnou mouku, která je vhodná pro všechna kynutá těsta, ale výborně se hodí i v případě rohlíčků nekynutých a při pečení trvanlivého pečiva. Při zpracování a po upečení se nedrobí, těsto z ní není těžké ani hutné a hezky kyne.
  • Pro velmi bohatá kynutá těsta doporučujeme nahradit třetinu hladké mouky polohrubou. Tento trik oceníte, až se o Vánocích pustíte do vánočky.
  • Mouku před použitím prosejte hustým sítem, aby se provzdušnila. Odstraníte tím také různé hrudky. Možná máte chuť udělat těsto o něco zdravější. Pak můžete nahradit třetinu pšeničné mouky hladkou moukou špaldovou. Zkusit ji můžete i v celozrnné variantě

Kvasnice

Kvasnice vybírejte co nejčerstvější nebo použijte sušené. Nemají rády vysoké teploty, pro zadělání kvásku je smíchejte s cukrem a teplým, avšak ne horkým mlékem. Jen tak kvásek hezky vzejde.

Cukr

Cukr použijte klasický bílý. Třtinový nebo tmavý obsahuje sice o něco více melasy, minerálních látek a vitaminů, ale co se týče kalorií a glykemického indexu, jsou na tom stejně jako bílá. Těsto s tmavým cukrem někdy špatně kyne. 

Tvar

Postupů, jak z těsta vytvarovat rohlíčky, existuje více.

  • Nám se osvědčilo těsto rozdělit na několik stejných dílů, z každého vyválet kolo o tloušťce cca půl centimetru, a to rozkrájet na 6 nebo 8 dílů jako pizzu.
  • Na základnu trojúhelníčku položte náplň a rohlíček zaviňte od této části ke špičce. Pak už jen jemně vytvarujte podkovu a přeneste na plech

Trouba

Svatomartinské rohlíky a další sladkosti se obvykle pečou na střední příčce trouby vyhřáté na 180 °C. Pozor si dejte na čas pečení. U receptů se uvádí vždy orientační, protože každá trouba peče jinak. Některé pečou nerovnoměrně, zvlášť u drobných rohlíčků se vyplatí plech v průběhu pečení otočit. Hotové rohlíčky jsou krásně zlatavé.

Udělejte si krásný podzim. Svatomartinské hodování je skvělá příležitost, jak se potěšit lahodným jídlem, svěžím vínem a milou společností. Jako inspiraci pro vás máme následující recepty a články.

Související recepty

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...